Ez történt 2014-ben 1. rész

Összegyűjtöttük az év legfontosabb közéleti eseményeit az ELTE Online szemszögéből.

Az év végének közeledtével mindenki összegez és értékel így az előző évhez hasonlóan mi is átnéztük, milyen fontosabb események és történések voltak az ELTE háza táján és a magyar felsőoktatásban. De azért hogy ne csak a komoly dolgokról legyen szó, a következő napokban az idei kulturális, tudományos és sport történésekről is megemlékezünk.

Az új év kezdetével egyre közelebb kerülünk a felvételikhez is, amelynek feltételei folyamatosan változnak, ez így volt idén is, de a 2015-ös felvételi eljárásban is sok változás lesz.

Ebben az évben elkészült Egyetemünk Image filmje, valamint első két alkalommal rendeztünk ELTEfesztet is.

Két sikeres OMHV kampányt is magunk mögött tudhatunk, a Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésére több nyereményjátékkal próbáltuk ösztönözni a hallgatókat.

Az ELTE tavaly a legjobb felsőoktatási intézmény volt országunkban és idén is a legjobbak között szerepelt a HVG egyetemeket és főiskolákat rangsoroló kiadványai alapján.

Az Egyetemvezetésnél is voltak idén történések, dr. Mezey Barnát ismét megválasztották rektornak, bevezetésre került a kancellária rendszer, az ELTE kancellárjának pedig Scheuer Gyulát választották, valamint tavasszal bevezetésre került az ELTE Adatvédelmi, adatbiztonsági és adatkezelési szabályzata.

Sok pozitívummal is rendelkezett 2014, elindult a 4-es metró, ami sok ELTE-snek rövidíti le a kora reggeli utakat a campusra majd haza vagy a koliba, az Eötvös Collegiumot pedig történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata májusban elindította ösztöndíj reformjait, ezek érintették a tudományos és sport ösztöndíjakat, az Erasmus támogatásokat, a párhuzamos képzés kompenzációját és a Kiemelkedő Hallgatói Teljesítmény Egyszeri Ösztöndíját.

A felsőoktatásban is több változás történt, bár van ami, pontosabban aki maradt, Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén, a felsőoktatási államtitkári posztra azonban új embert választottak, Palkovics Lászlót, aki az ELTE HÖK Vezetőképzőjén debütált a nyilvánosság előtt, az ősz végére pedig már új, véglegesített felsőoktatási stratégiát is kidolgozott. Az ÁJK-n is oktató Navracsics Tibort oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolta az Európai Bizottság elnöke. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ősszel új elnököt választott, Körösparti Pétert Gulyás Tibor követi elnökként 2015. január elsejétől.

Nyáron természetesen nem feledkeztünk meg az újonnan felvettekről sem, már csak amiatt sem mert idén az eddiginél is többen kezdtek el tanulni az ELTE-n. Az ő segítésükre hoztuk létre ELTE-s lettem aloldalunkat, ahol a legfontosabb tanulmányi, szociális, külügyi és sportos információkat találhatják meg, valamint elolvashatják kollégiumainkat, szakkollégiumainkat és hallgatói szervezeteinket bemutató cikkeinket.

Ősszel több kezdeményezés és rendezvény is elindult, ilyen például az Együtt az Erőszak Ellen kampány, amelynek hatására majdnem mindenki kabátján láthattunk kék szalagot. Egyetemünk Hallgatói Önkormányzata is támogatta a Rehab Critical Masst, a fogyatékkal élők felvonulását és átadásra került a BTK-n a második világháború egyetemi áldozatainak készített emlékmű.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata reformhatározatot hozott, arról, hogy 2015 márciusában átfogó és teljes körű tisztújítást tart, módosítja Alapszabályát, valamint felülvizsgálja az érdekképviselet működését bizonyos pontokban. Az ESN ELTE pedig a Szenátus döntésének értelmében egyesületként folytathatja működését.

Holnap könnyedebb témákkal, az év legkiemelkedőbb kulturális eseményeivel folytatjuk a visszatekintést.

 

Kép: maroonweekly.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]