Halogatás helyett – Így tanulj a vizsgákra

Eljött megint a tanév legfontosabb része, a vizsgaidőszak, ahol mindenki számot adhat a tudásáról, de legalábbis tanulási képességeiről. És bár jól el lehet tervezni, hogy a karácsony utáni nyugodt időszakban majd mindent megtanulunk otthon, a valóságban ez sosincs így. Ennek oka pedig az ún. halogatás jelensége.

December-január környékén valószínűleg a Google legkeresettebb kifejezései között van a beating procrastination és a how to study; vizsgaidőszakokban ugyanis könnyen szembesülhetünk azzal, hogy miközben 5-10 tárgyból is fel kellene készülni, helyette facebookozunk, játszunk, esetleg X dolog ami… kezdetű cikkeket olvasunk a neten.

Például ilyeneket:

buzzfeedrihanna

 A csak bénán lefordítható procrastination, azaz halogatás nagyjából azt jelenti, hogy bár tudjuk, hogy fontos lenne valamit megcsinálnunk/megtanulnunk egy határidőre, inkább kevésbé értelmes tevékenységgel töltjük az időnket. Az alábbiakban megpróbálok néhány tippet adni, hogy hogyan győzzétek le ezt a rossz szokást legalább a vizsgaidőszak végéig, és hogyan tanuljatok hatásosabban.

   Bontsd le a feladatot kisebb részekre. Azért is vagyunk hajlamosak a halogatásra, mert tudat alatt úgy érezzük, hogy az előttünk álló feladatok túl nehezek. Erre megoldás lehet, ha kisebb részekre bontjuk a feladatunkat, és egyszerre csak egy részre koncentrálunk. Év végi beadandók esetében például írd fel a leadási határidőt, majd kezdj el visszafelé haladni a naptáradban, és rakj kis részhatáridőket bizonyos időközönként. Például, egy héttel a határidő előttre legyen kész a beadandód nagy része, két héttel előtte legyen megírva félig, három héttel előtte pedig már legyenek meg az anyagok, cikkek, könyvrészletek, amikből dolgozni fogsz. Vizsgára tanulásnál nem csak tárgyakra, de tételekre való lebontást is jelenthet; az így kiválasztott tételeket pedig érdemes rangsorolni nehézség szerint, és a könnyebbtől a nehezebb felé haladni.

   Készíts listát a feladataidról. A sok feladat közepette könnyű megfeledkezni a kisebbekről, ezért érdemes listát készíteni róluk. A listát pedig arra is felhasználhatjuk, hogy meghatározzuk a prioritásokat; egyszerűen írjuk legfelülre a iknehezebb feladatokat, és kezdjük el csinálni a könnyebbek felé haladva.

   Alkalmazd a 45/15 szabályt. Az ún. átlagember 45 percig képes rendesen koncentrálni, utána a gondolatai könnyen elkalandoznak, és a szellemi teljesítménye is lecsökken. Tehát tanulj 45 percet folyamatosan, majd tarts 15 perc szünetet. A szünet után térj vissza a feladatodhoz; a tudat, hogy nemsokára újra szünetet tarthatsz, segít újabb 45 percen át koncentrálni.

ismerős?

Ismerős?

   Ne netezz! A halogatás istene, az Internet sokak tanulmányait tette már tönkre, ezért érdemes külön figyelmet szentelni neki. Például tanuljunk könyvből, vagy nyomtassuk ki a tételeket, a laptopunkat (és a telefonunkat!) pedig tegyük be egy szekrénybe. Ha ez mégsem kivitelezhető, esetleg nem szeretnénk, ha fákat vágnának ki azért, hogy papírból tanulhassunk, legalább a wifit kapcsoljuk ki, és ne is kapcsoljuk vissza. Az interneten sosem fogy el a kontent, és mindig érdekesebbnek tűnik, mint bármelyik tétel. Érdemes tehát tényleg elfelejteni a netezést, legalább a fent említett 45 percig, hogy aztán a 15 perces szünetben megnézhessük, milyen nagyon fontos dolgokról maradtunk le. Egy még jobb megoldás, ha beruházunk egy e-book olvasóba, minden dokumentumot rápakolunk, és elvonulunk vele egy elektronika-mentes szobába.

   Hallgass klasszikus zenét. Míg a mai slágerek inkább elvonják a figyelmet a tanulásról, a csend pedig frusztráló is lehet egy idő után, a klasszikus zene segíthet a tanulásban. A közelmúltban számos tanulmány készült a klasszikus zene hatásairól, amikből kiderült, hogy Mozartot, Vivaldit és a többieket hallgatva jobban megragadnak az információk. Tegyetek egy próbát a Los Angeles-i Classical KUSC nevű rádióval, ahol egész nap minőségi zene megy. Ne aggódj, nem leszel tőle egyből sznob!

   Rakj rendet magad körül. Ha az asztalodon üres bögrék, újságok, nemtanulós könyvek foglalják a helyet, ne csodálkozz, ha te sem érzed magad produktívnak. Ha nyugodtan akarsz tanulni, nyugodt és tiszta környezetet is kell teremtened magad körül; úgyhogy ne legyen más az asztalodon, csak a tanulnivaló, emellett legyen kényelmes a széked, legyen elég fény, és tényleg pakolj el mindent, ami elvonhatja a figyelmed a tételekről – ha másképp nem megy, ülj be egy könyvtárba. Egy asztalon hagyott okostelefon a teljes napot képes romba dönteni, kivéve, ha ezeket a hasznos, felkészülést segítő applikációkat használod!

   Számold, mennyi időt vesz el életedből a halogatás. Vagy ha számolni nem is kell, a Motivation nevű kegyetlen, de hatásos Google Chrome bővítmény is segíthet befejezni a halogatást; élőben nézheted, ahogy peregnek le életed percei. Ha ez nem motivál, akkor semmi:

Forrás: Eduline

Kép: pickthebrain.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]