Heti tudomány

Tudományos hírek a nagyvilágból.

  • Az ELTE TTK kutatói újragondolták Stanley Milgram 6 lépés távolság elméletét. Az 1960-as években az Egyesült Államok középnyugati részén lévő Omahából Bostonba próbált eljuttatni levelezőlapokat önkéntesek segítségével. A feladat szerint a továbbítás kizárólag közvetlen ismerősökön keresztül történhetett. A kísérlet azt az eredményt hozta, hogy átlagosan 5 emberre volt szükség, hogy a képeslapok célt érjenek, így lett a kísérlet neve 6 lépés távolság. Vattay Gábor, a Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék tanárának vezetésével a Twitteren keresztül ismételték meg a kísérletet. A csapat két és fél éve kezdte meg „az emberi barátság virtuális térképének” felépítését, amelyhez Twitter adatokat használtak fel. Összesen 6 millió csomópontot és 122 millió élt határoztak meg. A párokat véletlenszerűen választották ki, földrajzilag távol eső nagyvárosi agglomerációkból, ezután pedig egy algoritmus segítségével próbálták meg összekötni őket, a közös barátaikon keresztül. Nagy távolságokban sikeresen működött a kísérlet, ezt követően viszont összeomlott, és az üzenetek csupán húsz százaléka talált célba. Érdekes, de pont sűrűn lakott városi területeken akadt meg az útvonal. „Ha egy nagyvárosban élsz, a barátaid geo-földrajzi helyzete nagyon változatos. Az algoritmus körbe-körbe jár, de nem ér el a címzetthez, elveszik a metropoliszban” – magyarázta Vattay a kísérlet eredményét.
  • Legújabb kutatások szerint a maja birodalom bukása korántsem volt olyan misztikus. Amerikai kutatók most kőzetmintákból vett leletek alapján azt feltételezik, hogy a térségben időszámításunk előtt 800 és 900 közötti szélsőséges szárazság volt az ókori nagy birodalom veszte. Ez az időszak ugyanis egybeesett a maják társadalmának első felbomlásával. A csapadékosabb idő visszatértével az indián törzs ismét virágkorát élte, az újabb aszály beköszöntével viszont újra eltűntek. A kutatók azért is tartják meggyőzőnek a bizonyítékokat, mert specifikusan a volt maja birodalom területéről vették a mintákat. Egy lépéssel talán közelebb kerültünk egy ókori rejtély megoldásához.
  • Timelapse videót készített a Földről a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája. A felvétel összesen 6 hónapig készült és 12500 képből áll. A videót itt lehet megnézni.

 

(Forrás: marketingmorzsak.hu, index.hu, sztárklikk.hu)

(Kép: americaspace.com)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]