Gyakornoki program

A gyakorlat helye: ELTE Online, ELTE HÖK

A program felelőse: Blankó Miklós főszerkesztő

Témavezetők (mentorok): Tóth Bálint (közélet), Szilák Flóra (tudomány), Wojciechowski Patrícia (sport), Békefi Teodóra (kultúra)

 

A gyakornoki program célja, hogy az újságírás és az online média világába bevezesse a téma iránt érdeklődő hallgatókat, és olyan tudással vértezze fel őket, ami stabil alapokat biztosít egy esetleges nagyobb eléréssel rendelkező médiumnál való megjelenés esetén. A gyakorlat során a jelentkező a választott rovat témavezetőjének mentorálása alatt áll.

 

I. A program felépítése

A program során fokozatosan fejlesztjük az íráskészségüket, így az egyszerűbb rövidhírek megírásától végül eljutunk az interjúkészítésig vagy épp egy saját gyűjtőmunkás, több forrásból táplálkozó komolyabb írás elkészítéséig. A rövidhírek megírása megfelelő bevezetés az online újságírásba és a WordPress, az  ELTE Online kezelőfelületének megismeréséhez is. Ezeket a rendszerint több forrásból ellenőrzött, többnyire a hír műfajába tartozó aktuális cikkeket a rovatvezetők minden nap összegyűjtik a gyakornokoknak, így nekik csak a megírással kell foglalkozniuk. Ez a már említett WordPress felületen történik, ami az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben kezelhető blog-rendszer. Mivel a kezelőfelület előre magadott sablonokkal dolgozik, így minden cikkünk egységes arculatot kap, és a cím-lead-törzsszöveg felépítést követi, egy kiemelt képpel, amit az újságírónak kell megkeresnie a cikkhez illeszkedő témában. A rövidhírek jellemzően 1000-1500 karakter hosszúságúak, és 1 óra alatt készülnek el.

A gyakorlat második lépcsőfokát a saját forrásmunkával megírt cikkek jelentik. Itt a rovatvezetők nem adnak kész anyagot a gyakornokoknak, csupán a téma kiválasztásában segítenek, így a témához tartozó cikkeket, könyveket a gyakornok kutatja fel, majd az 5-6 általa legjobbnak ítélt munkákból megalkotja a saját szövegét. A kiemelt kép mellett itt már a szövegközi képek is fontos szerephez jutnak, ezért ezek elhelyezéséről sem feledkezhet meg. Karakterszámban nem ritka a 6-7 ezer leütés, és általában 4-5 óra szükséges egy minőségi munka elkészítéséhez

A legnehezebb, de általában a legnagyobb eléréssel rendelkező cikkek az interjúk.  Általában a strukturált, azaz előre meghatározott kérdések mentén folytatott beszélgetés a célszerű (a kérdések az adott rovatvezetővel mindig egyeztetésre kerülnek), de előfordulhat olyan helyzet, hogy a strukturálatlan, szabad beszélgetés jobban megfelel.  Interjút készíthető pl. sportolókkal, HÖK elnökökkel, oktatókkal stb. Az interjút kérés esetén átnézésre továbbíthatjuk az interjúalanynak megjelenés előtt. Fontos megemlíteni, hogy itt saját fotókkal színesítjük az elkészült interjút, mivel egy fotós kolléga mindig elkíséri a gyakornokot és a beszélgetés folyamán képeket készít. Az interjú az egyik legkomolyabb kihívás, így mindenképp ez jelenti a gyakorlat lezárását és a közel 10 ezer karakteres és 15-20 befektett  munkaórával megírt cikkére joggal lehet büszke az alkotója.

 

II. Egyéb kompetenciák

Az itt eltöltött idő nem csak az írás és a fogalmazás készségének magasabb szintre emeléséről szól, hanem az online marketing világába is bepillantást nyernek a gyakornokok. A legnagyobb eléréssel rendelkező közösségi oldalaink a Facebook és az Instagram, ezek népszerűsítése és naprakészen tartása folyamatosan szükséges, így saját tapasztalatainkat összegezve felépítettünk egy stratégiát, mikor és hogyan érdemes posztolni az egyes felületekre – de természetesen folyamatosan kísérletezünk a hatékonyság növelése érdekében. Ehhez segítségül hívtuk a Google Analytics-et és a Facebook elemzőrendszerét. Az újságírás átalakulása miatt elengedhetetlennek tartjuk a különböző elemzőoldalak használatának elsajátítását és a teóriák és trendek megismerését.

Az online tevékenység mellett a munka során offline kapcsolattartást is elengedhetetlennek tartjuk, mivel a kreatív gondolkodás előidézéséhez fontos, hogy ne csak a virtuális térben érintkezzünk a kollégákkal, ezért a hetente esedékes szerkesztői ülések egy részének látogatása is fontos része a gyakornoki programunknak. Továbbá nem szeretnénk, hogy kizárólag cikkírásra korlátozódjon a munkájuk, így a hozzájuk legközelebb álló területen (közélet, tudomány, kultúra, sport) egy kisebb esemény megszervezését is célul tűztük ki, ahol további szervezői, kommunikációs és kreatív problémamegoldó tapasztalatokat szerezhetnek gyakornokaink.

 

III. Gyakornoki munkarend:

 

60 órás program:

 • Személyes bemutatkozás és a szerkesztőség felépítésének ismertetése: – 5 óra
 • Szerkesztőségi ülések látogatása – 5 óra
 • Rövidhírek gyűjtése és megírása – 20 óra
 • Saját gyűjtőmunkás cikkek írása – 20 óra
 • Interjúkészítés – 10 óra

 

90 órás program:

 • Személyes bemutatkozás és a szerkesztőség felépítésének ismertetése: – 5 óra
 • Szerkesztőségi ülések látogatása – 5 óra
 • Rövidhírek gyűjtése és megírása – 30 óra
 • Saját gyűjtőmunkás cikkek írása – 20 óra
 • Interjúkészítés – 10 óra
 • Eseményszervezés – 20 óra