Programokra fel! Ötletek a szellemi felfrissüléshez a véghajrá idejére

Még le sem ütöttük az utolsó karaktereket a beadandó szemináriumi dolgozatunkban, és már is itt vannak a jegymegajánló vizsgák, zh-k, és nyakunkon a nagy hadviselés, a vizsgaidőszak is. Persze fontos a tisztességes felkészülés, de ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve minden másodpercedet a könyvek fölött görnyedve kell eltöltened, sőt! Ilyenkor is fontos, hogy kikapcsolódj, ezért most olyan eseményeket gyűjtöttem össze neked, amelyek a közeljövőben kerülnek megrendezésre és színvonalas programoknak ígérkeznek, vizsgaidőszak előtt vagy akár közben is.

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj apropóján kerekasztal-beszélgetést hallgathattok meg május 12-én, A független média szegénységképe címmel. A szegénység mértéke egyre árnyaltabban jelenik meg Magyarországon, ennek a társadalmi problémának az ábrázolásával foglalkoznak többek között civilek, újságírók és művészek is. A szegénység árnyalatainak széleskörű reprezentálásában pedig kétségtelenül kitüntetett szerepe van a médiának. Az ELTE Média Tanszékén tartandó beszélgetés során a meghívottak párhuzamba állítják, összehasonlítják a független és a nem-független média szegénységképét, illetve ezen reprezentációk hatását a társadalmi tájékozottságra, magára a szegénység megítélésére. Vizsgálják továbbá, hogy milyen mértékben etnicizált a magyarok szegénységképe a jelen aspektusból szembehelyezett médiákban. A meghívott vendégek többek között olyan szervezetekből, intézményekből érkeznek, mint a Telepjáró, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szabad Európa Rádió vagy éppen a Civil Kollégium Alapítvány.

A realista politikus. A cselekvés perspektívái a realista politikaelméletben (könyvbemutató) esemény borítója. (Kép forrása: A realista politikus. A cselekvés perspektívái a realista politikaelméletben (könyvbemutató) | Facebook)

Szintén május 12-én, 16:00-kor a TK Politikatudományi Intézet Körtárgyalójában vehettek részt egy érdekes könyvbemutatón, amelyet Illés Gábor kötetéről rendeznek. Ha te is elgondolkodtál már azon, hogy milyen az ideális politikuskarakter, vagy milyen tudásformákat várhatunk el a politikusoktól, ha a realista politikaelméletet vesszük alapul, akkor mindenképpen ott a helyed! A kötetben, és várhatóan a könyvbemutató keretein belül is tanúja lehetsz a szerző válaszkeresésének, amelyhez segítségül Periklésztől Leninen, Churchillen át Blairig elemezte az egyes történeti eseteket, miközben párbeszédet folytatott – természetesen csak képletesen – olyan, konvencionálisan realista szerzőkkel, mint Max Weber, Bernard Williams vagy éppen Thuküdidész. Ha kíváncsi vagy a szerző válaszaira, ezen a linken részletesebben is tájékozódhatsz a csütörtöki eseményről, találkozzunk a helyszínen!

„A lélek határait – mehetsz és meg nem találod, bejárj bár minden utat, mélysége akkora” – mondotta körülbelül 2500 évvel ezelőtt ma is érvényes gondolatait Hérakleitosz. A lélek és a tudat kérdésköre mindig is a filozófia központi kérdései közé tartoztak. A különböző filozófiai iskolák azonban eredendően másképpen gondolkodnak a lélekről és a tudatról is, számos filozófiai diskurzus kimeríthetetlen munícióját adja a kérdéskör mind a mai napig. A létezés különböző szintjein – állati, gyermeki tudat, az archaikus népek tagjainak a tudata, a modern kori felnőtt ember általános és átlagos tudatmódjai – és eltérő területein – esztétikai, művészi, etikai, vallási, teoretikus, preteoretikus stb. tudat – a tudat mindenütt végtelen kutatási problémákat nyújt a kutató tudósoknak és filozófusoknak.
Ennek szellemében hirdeti meg a Magyar Fenomenológiai Egyesület 2022. évi tematikus konferenciáját az ELTE BTK Filozófia Intézetével együttműködésben, A tudat aspektusai címmel. A konferencia időpontja május 19. 9:00–20:00, a helyszíne pedig az ELTE BTK Filozófia Intézete.

Nem szoktál még vissza az offline eseményekhez, vagy éppenséggel túlságosan hozzászoktál az otthonod kényelméből hallgatható előadásokhoz? Ebben az esetben tökéletes választás lehet számodra a május 11-én és további három alkalommal (május 25., június 15. és június 29.) megrendezésre kerülő online előadássorozat, amelyben Hieronymus Bosch korszakához kapcsolódó kultúrtörténeti érdekességeket ismerhetsz meg. A soron következő alkalommal Marina Eszter tart előadást Bosch világa és valósága címmel, május 25-én pedig Mertus Ágnes De miért éppen Bosch? címmel. Egy-egy előadás hossza 60 perc, a részvétel díja pedig 1500 Ft. Jegyeket a következő linken tudtok vásárolni, amivel érdemes sietnetek, hiszen az előadások maximális létszáma 500 fő.

Bár a következő ajánlásom nem konkrét előadásra buzdító esemény, de kit ne tenne boldoggá egy új könyv, pláne, ha jutányos áron juthat hozzá? Ha a te lelkednek is jót tenne néhány új könyv, akkor mindenféleképpen látogass el a Líra tavaszi raktárvásárára május 11-15-e között a Líra Raktárbázisba (1105 Budapest, Gergely utca 23.).

Május 28-án, szombaton a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a Kert a köbön programsorozat keretében rendezik meg a Tudomány és áltudomány, művészet és dilettantizmus című beszélgetést, amelynek során Muladi Brigitta művészettörténész, László Ferenc irodalomkritikus, Tayler Patrick képzőművész és Földvári Gábor kutatóbiológus vitatnak meg olyan, sokunkat foglalkoztató kérdéseket, mint: honnan ismeri fel a jó tudós és jó művész, hogy a saját szakterületén új és jelentős dolog jött létre? Hiszünk-e abban, hogy a tudományban még mindig működik egy objektív minőségellenőrzés? Melyek az áltudományok jellegzetes ismérvei? Mit bizonyít a siker és a népszerűség? Az izgalmasnak ígérkező, sokszínű beszélgetést pedig egy Hiperkarma-koncert koronázza meg. Jegyekért és részletekért keressétek fel az esemény hivatalos oldalát.

Fényjáték a Füvészkertben? Igen, jól olvastad. Május 21-én és 22-én este, az ELTE Füvészkert alapításának 250. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre a különleges fényjáték. Hazánkban először alkalmaznak botanikus kertben fényművészeti vetítést, a fényinstallációknak köszönhetően pedig megelevenednek a kert növényeinek formái, textúrái. A fényjáték mindkét napon 20 és 22 óra között tekinthető meg. Jegyekről, beléptetésről a következő linken tudtok tájékozódni: Varázslatos Füvészkert – Fényjáték a Fénykert rendezésében | Facebook

Az alábbi ajánló már júniusra mutat, de mivel mindenki megszervezte vagy éppen most szervezi a vizsgarendjét, amit a vizsgaidőszakban már nem könnyű átvariálni, érdemes időben beiktatni a rengeteg kötelezettség közé. Június 9. és 12. között kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Rengeteg koncert, könyves újdonság, beszélgetés, dedikálás és irodalmi séta is vár rátok, melyek részleteiért érdemes figyelemmel kísérni a fesztivál online platformjait (facebook.com/margofeszt, instagram.com/margofeszt). Néhány kulisszatitkot azonban már most is tudhatunk, például, hogy a Margón mutatja be új kötetét többek között Nádas Péter, Tolnai Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Háy János, valamint a fesztivál keretei között kerül sor az Alkotótárs ösztöndíjprogram díjátadójára is, továbbá bemutatkoznak az idei Libri irodalmi díjasok is.

Kiemelt kép forrása: Ocean Milky Way Boat – Free photo on Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]