„A BN soha nem érhet véget” – Ilyen volt a 2022-es Budaörsi Napok

Több évnyi várakozás után visszatért a Budaörsi Napok a Kőrösi Csoma Sándor Kollégium falai közé. Nem vártunk hiába: a koliban működő hat klub versenye számos izgalmas pillanatot tartogatott számunkra. Ráadásul itt volt velünk az Animal Cannibals, a Konyha és a Cloud9+ is. Az idei BN megmutatta, hogy valóban több mint egy fesztivál – inkább egy életérzést jelent.

Változatos programok, kreatív klubos témák, hajnalig, sőt, másnap délutánig tartó bulik és afterpartik – ilyen volt az idei BN. A Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban hagyománnyá vált, hogy az itt működő hat klub minden tavasszal témát és jelölteket választ magának: a Budaörsi Napok így a klubok kampányának csúcsa és kiteljesedése is egyben. A kollégium udvarán felállított standok miatt megérte reggelente húsz perccel korábban indulni, hiszen ingyen kávéval, péksüteménnyel, repoharakkal és számos más ajándékkal is vártak bennünket. És hogy mindezt miért csinálták? A céljuk természetesen a látogatók szavazatainak megszerzése, ezáltal pedig a kollégium kulcsának elnyerése volt. A BN-hét alatt a klubok látványos műsorokkal is készültek: színdarabokat adtak elő, koncerteztek, kortesbeszédeket tartottak.

„Egy jó zigi?”

A kampányidőszak már hetekkel a Budaörsi Napok előtt megkezdődött. A Club ’89 a Szkubi-Verzum téma mellett döntött, és különböző filmes műfajokban dolgozta fel Vilma, Bozont és Szkubi kalandjait. Utolsó kisfilmjükből ráadásul az is kiderült, hova tűnt Diána és Fred. A BN végére a videóikból jól ismert karakter, a Mester „Egy jó zigi?” mondása az egész koliban szállóigévé vált.

A klub mindvégig nagy esélyesnek tűnt, hiszen folyamatosan hirdettek nyereményjátékokat könyvekért vagy színházi belépőkért. A napközbeni programokat meghívott előadókkal és mini nyelvórákkal is színesítették, ahol akár „kutyául” is megtanulhattunk Szkubitól. Egyébként is, ki ne szeretné a témájukat, a Scooby-Doo-t?!

„Önmagunkat adjuk”

A legjobb hangulat kétségkívül az Anonim Klub OlimPia sátránál uralkodott, ahol például flunkyball-lal, sörponggal és buborékfocival is várták az érdeklődőket – ténylegesen egy „OlimPiai” falut építettek fel. Standjukat már most hiányoljuk, hiszen kiváló helyszínt jelentett a kora esti, kellemesen meleg időben a kinti bulikhoz.

„Ameno”

Azoknak, akik az esti bulik előtt feloldozást szerettek volna nyerni, a MyKlub Budaörsi Papjainál volt a helyük. Papnőjük, Svendorime gyóntatást vállalt a bulik előtt, de az áldások mellett Dörmit és energiaitalt is osztottak standjuknál. Színdarabjuk során a közönség mindent megtudhatott a vudu baba készítéséről, az „állatáldozat” megfelelő bemutatásáról és az ördögűzésről, koncertjükön pedig az Ameno feldolgozása is elhangzott.

„A kollégium lapos. A C épület nem létezik. A konspirácica.”

Visszatérve a „legekhez”, a Bolyai Club is rengeteg munkát fektetett bele az idei BN-be. Kérdőjel névre hallgató csapatuk a kampány során bebizonyította, hogy a kollégium C épülete nem létezik: az emiatt „hajléktalanná vált” kollégistáknak ételosztást szerveztek. Továbbá arra is rávilágítottak, hogy a kollégium lapos, tüntetésük során pedig még a legádázabb „gömbölyűkollégium-hívők” is meggyőződhettek arról, hogy az igazság a klubhelyiségükben, a B alagsorban van.

„Trolibuszra vártam én / jött is halkan, könnyedén / pont előttem fékezett / közben én meg folyton téged néztelek.”

A Hippogriff Klub BéKávé témájával a mindenki számára ismerős buszos viszontagságokat idézte meg. A koliudvaron található buszmegállójuknál minden kollégistának érdemes volt megállnia, hiszen kitűzőket, sütiket és „BéKáVé”-bérletet is szerezhettek. A csapat koncertje nagy sikert aratott, különösen az egyik jelölt, Kis Panka által előadott rap.

„Mi tudtuk!”

Mindezek azonban nem okozhattak meglepetést a Dokk Team Asstrológia csapatának, hiszen válogatott jósaik és jövendőmondóik – Jusztícia, Dzsóóó és Kalányos Lászvegász – az egész BN-t látták előre, és azt is tudták, mire van szükségük az egyetemistáknak a tökéletes reggelhez: péksüteményt és ingyen cigit osztottak a standjuknál.

És amikor már azt hittük, nem lehet ezt tovább fokozni, elkezdődtek az esti koncertek – nem is akármilyen fellépőkkel. Itt volt velünk az Animal Cannibals, a Konyha, a Cloud9+, hogy csak a legnagyobb neveket említsem. Maradandó emléket jelent az Animal Cannibals Ülünk a vonaton száma alatti közös vonatozás, vagy az, amikor Szivák Zsolt, a Cloud9+ frontembere a közönség soraiból énekelt. De vajon ki nyerte el a kollégium kulcsát? A péntek esti eredményhirdetésen kiderült a sorrend:

  1. Club ’89 – Szkubi-Verzum
  2. Bolyai Club – Kérdőjel
  3. Hippogriff Klub – BéKáVé
  4. Anonim Klub – OlimPia
  5. MyKlub – Budaörsi Papok
  6. Dokk Team – Asstrológia

Bár a BN utolsó napja a péntek volt, az after még szombat délután is tartott. Mindezek miatt hálás vagyok, hogy KCsSK-ban lakhatok, néhány napra pedig most budaörsi is lehettem. A több éves kihagyás után a szervezők megfogadták, nem hagyják, hogy valaki egy teljes szakot végigjárjon anélkül, hogy látott volna Budaörsi Napokat. És milyen jól tették, hiszen ahogy a klubos koncerteken is elhangzott: a BN soha nem érhet véget!

Lapozzátok végig a szerdai, a csütörtöki és a pénteki napok galériáit is! A Budaörsi Napokról készült videót pedig ezen a linken nézhetitek meg.

Találkozzunk jövőre is a BN-en!

Fotók: Sipőcz Péter

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]