„Az Egyetem megnyitja kapuit” – ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Az ELTE Alumni Központ vezetett sétát szervez, mely során jobban megismerhetitek az Egyetemi Könyvtárat.

Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben alapította az Egyetemi Könyvtárat, akkor még a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként. Az intézmény gyakorlatilag országos könyvtárként működött, egészen az Országos Széchényi Könyvtár megalapításáig. Ezt többek között az is alátámasztja, hogy történeti törzsgyűjteménye a nemzeti kulturális örökség része. A több mint 400 éve folyamatosan bővülő állomány ma már meghaladja a 2 millió könyvtári egységet. Gyűjtőköre 1949-ig enciklopédikus volt, majd főleg a vallástörténet, a vallástudomány, a filozófia, valamint a közép- és újkori történelem szakkönyvtára lett. A gyűjteményéből rendszeresen szerveznek kiállításokat is.

A Ferenciek terén álló épület Szkalnitzky Antal tervei alapján készült el 1876-ban, eklektikus stílusban. A könyvtár dísztermének falait Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik. A könyvtár 2018-ban Magyar Örökség díjat kapott.

Az ELTE Alumni Központ kiemelt feladatának tartja, hogy elősegítse az aktív kapcsolatokat az ELTE diplomásai és az egyetem között, ezért folyamatosan fejleszti, kutatja a közös élmény- és értékteremtés lehetőségeit. Legújabb programjával is ezt a célt kívánja szolgálni. Az Alumni által szervezett sétán lehetőség nyílik megnézni a híres kör alakú szobát, benne a frissen felújított Perczel-glóbusz egyik másolatával, meglátogatni a restaurátorműhelyt, a műemlék könyvtárat és legféltettebb könyvritkaságait, majd megtekinteni a Nagyolvasót és annak mennyezeti freskóit is.

Az Egyetem megnyitja kapuit rendezvénysorozat keretében az érdeklődők az 1635-ben alapított Egyetem nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni Központ szervezésében. Történelmi jelentőségű épületek, lenyűgöző helyszínek fedezhetők fel a másfél órás séták alkalmával.

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Forrás: elte.hu

Képek forrása: We Love Budapest, elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]