Erasmus támogatások

Ösztöndíjakat bemutató cikksorozatunkban többet megtudhattatok az ösztöndíjak nyilvánosságának fontosságáról, a kiemelkedő hallgatói teljesítmény egyszeri ösztöndíjáról és a tudományos ösztöndíjakról. A folytatásban az Erasmus támogatásokról olvashattok.

Felsőoktatási tanulmányaink során külföldön tanulni vagy eltölteni hónapokat egy vissza nem térő lehetőség, így érdemes ezt kihasználni, ehhez nyújt tökéletes lehetőséget az Erasmus. A külföldi lét azonban sok költséggel jár, ezek fedezésében próbál segíteni az Erasmus kiegészítő támogatás.

Ez egy egyszeri, szociális alapú ösztöndíj az arra rászorulóknak. Ahogy Soproni Tamás, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának külügyi alelnöke elmondta, az előző évben 5 milliós keretből gazdálkodtak, amely idén 5,5 millióra nőtt, a tervek szerint pedig jövőre 7 millióra emelkedik. „Ez azért is fontos, mert az Erasmus-ösztöndíj maga csak a külföldön tartózkodás költségeinek nagyjából felét fedezi. A keret növelésével egy időben szeretnénk a feltételeket szigorítani és a ponthatárt emelni, mert célunk az, hogy olyanok számára is elérhetővé tegyük a külföldi részképzésben való részvételt, akiknek arra amúgy szociális helyzetük miatt nem lenne lehetőségük.” Az ELTE HÖK által finanszírozott Erasmus kiegészítő támogatás mellett elérhető egy új, a Tempus Közalapítvány által meghirdetett szociális ösztöndíj is, amelyen havi 100 eurós összeg nyerhető el. Soproni azt is hozzátette, hogy céljuk, hogy a támogatásban részesülő hallgatók Egyetemünk diplomatái legyenek kint és amennyiben lehetőségük van rá, ne csak informálisan vigyék az ELTE jó hírét, hanem vegyenek részt a partneregyetemeket és Erasmus-célegyetemeket bemutató börzéken és hasonló rendezvényeken. A megfelelő információk átadásához szükséges külön oktatást is tartanának nekik és ellátnák őket a megfelelő prospektusokkal is.

Az esélyegyenlőség elérése érdekében ebbe a támogatásba vonták be a fogyatékkal és speciális igénnyel élőket is, hiszen nekik még nehezebb, mivel nagyobb költségekkel kell számolniuk. Az alap kiegészítő támogatás összege mindenki számára plusz száz euró, ám amennyiben egyéb, speciális igények merülnek fel, ezek alapján növekedhet is az összeg. Költségigazolás útján juthatnak a nagyobb összeghez a költségeik függvényében. Ahogy Markos Ádámtól, az EHÖK esélyegyenlőségi referensétől megtudhattuk, ezt a pluszköltséget például a kinti lakóhely és az iskola közötti közlekedés megkönnyítésére is használhatják a hallgatók. Fogyatékkal élőknek tekintjük a látás-, hallás- és mozgássérülteket, cukor-, liszt- és tejérzékenyeket, illetve a folyamatos orvosi felügyeletre szorulókat.

Az Európai Unió 14,7 milliárd eurót szán 2014 és 2020 között az Erasmus + pályázatra, amely 4 millió fő támogatását biztosítja. Ennek fele felsőoktatási hallgató, ám nem csak ők, hanem gyakornokok és oktatók is részt vehetnek a programban. A hazai költségvetés 31 millió euró. Ennek fele felsőoktatási hallgató, ám nem csak ők, hanem gyakornokok és oktatók is részt vehetnek a programban. 2013-ban a tartósan fogyatékkal élők által benyújtott 60 pályázatból 41 került elfogadásra.  A fogyatékossággal élő hallgatók számára egyelőre kevesebb a lehetséges úti cél, de mindenkinek vannak saját preferenciái, ők ismerik legjobban saját akadályozottságukat.

A fogyatékkal élőket alacsony önbizalmuk miatt nehezebb meggyőzni, hogy pályázzanak, ám az Erasmus élménye nagyban segíti külföldi és itthoni integrációjukat. Útjuk végén beszámoló esszét kötelesek írni.

Következő cikkünkben a párhuzamos képzés kompenzációjáról tudhattok meg többet.

http://www.tka.hu/

Írta: Ördög Zsófia és Grósz Renáta

Képek: ELTE PPK HÖK, Kelemen Ádám

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]