Módosul a 2015-ös felsőoktatási felvételi eljárás

Ponthatárokban és a felvételi jelentkezésben is változik az eljárás 2015-től.

dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár december 18-án sajtótájékoztató keretein belül ismertette a következő évtől bevezetésre kerülő változásokat a felsőoktatási felvételi eljárásban. Ezek akár több mint 100 000 főt is érinthetnek, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan akár jövőre is felvehetnek ennyi hallgatót magyar állami ösztöndíjas finanszírozású képzésekre, amennyiben megfelelnek a felvételi követelményeknek.

A tavalyi jelentkezők csupán 3%-a élt a papír alapú jelentkezés lehetőségével, így 2015-től csak elektronikus úton lehet jelentkezni felsőoktatási intézményekbe. A felvételi tájékoztató továbbra is elérhető a felvi.hu-n és a felvételi díja sem változik, az első három jelentkezésért 9000 forintot kell fizetni.

2012 decemberében a kormány arról döntött, hogy évről évre 20 ponttal emelik a felvételihez szükséges általános ponthatárt, ennek értelmében, a következő évtől alap- és osztatlan képzésben 280 pontot, felsőoktatási szakképzésben 240 pontot kell minimum elérni a jelentkezőknek.

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság régebben 16 szaknak meghatározta a ponthatárát, ezek mellett most további 25 szaknál állapították meg az előzetes követelményeket, így a jelentkezőknek ezeket a megadott ponthatárokat kell elérniük vagy meghaladniuk, ahhoz hogy állami ösztöndíjas képzésben tanulhassanak. A felsőoktatási államtitkár megjegyezte, hogy olyan ponthatárokat állapítottak meg, amelyek nem érintik hátrányosan a felvételizőket. Ilyen például a pszichológia szak, ahol 420 pontnál húzták meg a feltételt, a legerősebb intézményben pedig 439 volt tavaly a legmagasabb ponthatár ezen a szakon. Maruzsa továbbá hozzátette, hogy újabb szakoknál is vizsgálni fogják a ponthatárokat, valamint az eddigieket felül is vizsgálják, így például most két szakon csökkentették az állami ösztöndíjas követelményt.

A sajtótájékoztatón Körösparti Péter, a HÖOK elnöke is részt vett és elmondta, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával közös megegyezés alapján jöttek létre a meghatározott pontok a 41 szakon és hogy részükről olyan javaslat is érkezett, ami szerint minden szakon érdemes lenne egy irányt mutató ponthatárt meghatározni.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a következő évtől már duális képzésre is lehet jelentkezni, ez a felvételi eljárás két részből áll majd, az állami általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételiből. A felvételi tájékoztatóban a szakoknál lábjegyzetben van feltüntetve, ha a szak duális képzésben is elindul és a vállalati partnerek is ott vannak felsorolva.

Szóba került a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői által  támogatott felsőoktatási stratégiában megfogalmazott bemeneti és kimeneti minőségi követelmény növelése a hallgatókkal szemben. Ezek alapján biztosítani kell a megfelelő bemeneti feszültséget és a megfelelő motivációt, így a cél a felsőoktatásban a magas számú minőségi kibocsátás. Ennek hatására 2020-tól a művészeti képzések kivételével az alap- és osztatlan szakokon bemeneti feltételként kötelező lesz legalább egy emelt szintű érettségi és egy középfokú nyelvvizsga megléte, ettől a lemorzsolódás és a pályaelhagyás csökkenését remélik. Ez a közoktatásra is kihatással lesz, de ahogy a helyettes államtitkár elmondta, ma már a középiskolából kilépők 55%-a rendelkezik nyelvvizsgával.

 

Forrás: eduline

Kép: espresso.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]