A tavalyinál is többen kezdhetnek tanulni az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a legnépszerűbb intézmény a 2014-es felvételi eljárásban. Az ELTE 4%-kal több hallgatót tudott felvenni, mint tavaly. 8600 hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben, köztük közel 500 leendő általános és középiskolai tanár (10%-kal több, mint tavaly).

2013-hoz képest országosan 9 %-kal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők száma, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a legnépszerűbb intézmény volt a 2014-es felvételi eljárásban. A jelentkezők közül minden ötödik felvételiző (22 828 fő, az összes jelentkező 21,5%-a) az ELTE-re adta be jelentkezését, az első helyen pedig 12 988-an (az összes jelentkező 12%-a) jelölték meg a tudományegyetem valamely szakját – ez volt az utóbbi öt év legjobb ELTE-s eredménye.

 
A ma nyilvánosságra került felvételi eredmények azt mutatják, hogy az ELTE 4%-kal több hallgatót tudott felvenni, mint tavaly. Nyolc karon 258 alap- és osztatlan szakon, valamint 94 mesterszakon 8600 hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben. Az ország első számú pedagógusképző intézményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek kiemelten fontos, hogy közülük közel 500-an leendő általános és középiskolai tanárok: a szám 10%-kal nőtt a tavalyihoz képest. A felvettek száma azt is mutatja, hogy a társadalomban továbbra is van igény a bölcsész- és jogi képzésre: mindkét területen nőtt az ELTE-re felvettek száma idén.

 
Az ELTE egyébként a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmény: egyaránt igaz ez a Center for World University Rankings (CWUR) és a Leideni Egyetem nemrég nyilvánosságra hozott listáira és a legismertebb, sanghaji ARWU rangsorra. A Diplomás Pályakövetési Rendszer friss adatai alapján az ELTE idén 10 éves Informatikai Karán végzettek az ország harmadik legmagasabb átlagfizetésével kezdhetik pályájukat.

 

Forrás: Rektori Titkárság

Kép: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]