Egy közösség a társadalomban – egy közösség a társadalomról: Titeket is vár az ARTSZ!

A korábbi évekhez hasonlóan idén is felvételt hirdet az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium (ARTSZ). A felvételi szervezői a kollégium tagjai, és minden olyan hallgató jelentkezését várják, akik magyar felsőoktatási intézményben folytatnak tanulmányokat és érdeklődnek a társadalomtudományok iránt.

A háromfordulós felvételi eljárás egy írásbeli szakaszból, egy táborból és egy szóbeliből áll.

1. Írásbeli forduló

Az írásbeli során egy felvételi kérdőívet kell kitöltenetek, mely elsősorban nem a tárgyi tudásotokat méri fel, hanem inkább a gondolkodásmódotokról, problémaérzékelésetekről, önreflexiótokról, továbbá érvelő készségetekről kíván információt szerezni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1,5 óra elegendő szokott lenni a kitöltésére. A kitöltés és a leadás is elektronikus úton zajlik. A kérdőívet ide kattintva, a szakkollégium honlapjáról érhetitek el, és 2022. április 22. (péntek) éjfélig kell visszaküldenetek az angeluszfelveteli2022@gmail.com ímélcímre. Ugyanezen a címen tudjátok keresni esetleges kérdéseitekkel a kollégium egyik tagját, Bata Emesét is, aki örömmel válaszol és segít nektek!

2. Felvételi tábor

Amennyiben sikerül túljutnotok az írásbeli fordulón, a szervezők egy felvételi táborba fognak meghívni titeket, mely 2022. április 30 – május 1. között kerül megrendezésre Leányfalun. A további részleteket a kiértesítő levélben kapjátok majd meg. A tábor a felvételinek azon fordulója, melynek során ti ismerhetitek meg az ARTSZ-ot és tagjait, valamint a többi felvételizőt. Szórakoztató, gyakran társadalmi problémákra reflektáló játékokban vehettek részt a tagsággal és felvételiző társaitokkal együtt. Emellett pedig olyan irányított beszélgetésekbe is bekapcsolódhattok, melyek keretein belül képet kaphattok a Szakkollégium operatív működéséről, és így benyomást szerezhettek arról is, hogy hogyan tudnátok munkátokkal hozzájárulni e közösség működéséhez. Mivel a tábor a felvételi procedúra része, így a részvétel minden meghívott felvételizőnek kötelező! Az esetleges távolmaradásról mindenképpen értesíteni kell a szervezőket a megadott ímélcímen, és meg is kell indokolni azt.

3. Szóbeli forduló

A tábor után május 2-ig ímélben fogtok értesítést kapni arról, hogy továbbjutottatok-e az utolsó, azaz a szóbeli fordulóra. Ennek helyszíne az ARTSZ-nak is otthont adó ELTE Nándorfejérvári úti Kollégiuma (Nándorfejérvári út 13., 1117), időpontja pedig 2022. május 3–5. A szervezők már korábban, a tábor alatt igyekeznek mindenkivel egyeztetni, hogy ezen az időintervallumon belül mikor lenne a legideálisabb számotokra a szóbeli. Ez azért is fontos, mert ez a forduló már kifejezetten rólatok szól, ekkor ugyanis a felvételiztetők, a Szakkollégium tagsága ismer meg titeket. Személyesen, az ARTSZ falai közt fognak veletek beszélgetni az írásbeli forduló és a tábor során szerzett élményeitekről, tapasztalataitokról, további szakkollégiumi és tanulmányi terveitekről, valamint itt is számíthattok néhány elgondolkodtató kérdésre. Ekkor sem a tárgyi tudás felmérése lesz a leghangsúlyosabb, de ha valamely tudományos vagy szépirodalomi olvasmányélményetek is felmerül bennetek egy-egy kérdés kapcsán és relevánsnak érzitek az elhangzottak tekintetében, a felvételizetők mindenképp bátorítanak arra, hogy bemutassátok ezeket is. A szóbelin mindemellett természetesen ti is kérdezhettek a szakkollégiumi tagoktól, hogy jobban megismerkedhessetek velük és rajtuk keresztül az Angelusszal, azaz a leendő közösségetekkel.

A szóbeli fordulót követően pedig pár napon belül már visszajelzést is kaphattok a felvételi eredményéről.

Az ARTSZ közössége. Fotó: Bartucz Kristóf

És hogy mégis miért érdemes jelentkeznetek az ARTSZ-ba? Ezt a legjobban egy jelenlegi szakkollégista tudja megosztani veletek! Ezúttal Sarnyai Benedek gyűjtötte össze nektek az okokat, melyek listáját az alábbiakban olvashatjátok:

– Mert a szakkollégiumi közeg rendkívül motiváló. Olyan társakkal találkozhatsz, akik szintén elkötelezettek a társadalomtudományok és társadalmi problémák iránt.

– Mert sokszínű a közeg. Sokféle emberrel találkozhattok itt, sokféle érdeklődéssel. Az aktív tagságban jelenleg található pl. orientalisztikás, nemzetközi tanulmányos, survey statisztikás és pszichológia szakos is. Ami összeköti a közösséget, az a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos érdeklődés.

Szakkollégistáink kiemelkedő tanulmányi és kutatási eredményeket tudnak felmutatni: sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken és ösztöndíjpályázatokon. Az ELTE Társadalomtudományi Karának kari TDK-járól rendszeresen hozunk el kiemelkedő helyezéseket (a legutóbbi négy kari TDK-n mindig volt első helyezett szakkollégistánk). Az ösztöndíjpályázatoknál szintén említést érdemel, hogy az utóbbi hat évben mindig volt a Társadalomtudományi Karon olyan kollégistánk, aki Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült.

Mert beleláthatsz a szakmai munkába. Jelenleg a kollégiumban több kutatás folyik, Falukutatás-projektben mélyinterjúk készülnek a vidéki életről, illetve idéntől a Bagázs Közhasznú Egyesülettel együttműködésben elindul egy magyarországi cigánysággal foglalkozó kutatásunk is. Ezekbe lehet csatlakozni is, kipróbálni magad terepen, látni, hogy az órákon túl miből áll a társadalomtudományi munka. Az itt gyűjtött adatokat később akár saját kutatásra is felhasználhatod akár szakdolgozathoz, akár OTDK-hoz, de a kutatásban végzett munka szakmai gyakorlatként is elszámolható.

Az egyetemi kurzusok mellett is képezheted magad. A szakkollégium az egyetemi tanterven túl szervez kurzusokat. A kurzusok ötletgazdái és a szervezői is kollégisták. Te is hozhatod a saját kurzusötleted vagy szervezhetsz kurzust. Ez a rendszer megfelelő akár a meglévő tárgyi tudás mélyítésére, de akár új képességek elsajátítására is (pl. e félévben van R-programnyelvvel foglalkozó kurzusa a szakkollégiumnak, ez a szociológia szakos kollégistáknak sokszor új tudást jelent, amely pl. internetes szövegek elemzésére rendkívül hasznos). Az itt elvégzett kurzusok nem számítanak az egyetemi kreditek közé.

– Hasznos az önéletrajzban és az ösztöndíjpályázatoknál. Egy szakkollégiumi időszak, ha a kutatói pályát is fontolgatod, kétségkívül jól fest a CV-ben. Emellett például Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjnál (korábban: Köztársasági Ösztöndíj) a szakkollégiumi tagság önmagában 2 pontot ér, ha közösségi tevékenységet is végzel (pl. a szakkollégium bizottságainak munkájában), az szintúgy további pontszámokat ér.

Kapcsolati háló építése. Itt sok olyan emberrel találkozhatsz, akik ilyen-olyan módon a társadalomtudományokkal akarnak a munka világában is foglalkozni, ezért itt hasznos és jó kapcsolatokat tudsz kötni velük. Több korábbi szakkollégista most az ELTE Társadalomtudományi Karán is vállal oktatói tevékenységet, illetve elismert kutatóintézeteknél dolgozik.

 Egy bázisdemokratikus közösség. A szakkollégium működését is a szakkollégisták szervezik. Ez különböző bizottságokban történik (pl. gazdasági ügyekre van Gazdasági Bizottság, kurzus- és szakmai ügyek szervezésére Szakmai Bizottság stb.). A döntéshozó szerv egyébként a Kerekasztal, ez egyfajta „kollégiumi parlament”, ahol mindenki szabadon hozzászólhat bármilyen kérdéshez.

 Segítség a tanulmányokhoz. Ha esetleg elakadnál valamilyen szakmai, adminisztratív kérdésben, vagy nem értesz valamit, amit valamelyik órán tanultál, itt biztos találsz segítséget a szakkollégista társaid közt.”

Ezek után már csak egy dolgotok maradt: jelentkezni az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiumba!

További információkért kövessétek az ARTSZ Facebook-oldalát és mindenképp nézzétek meg a honlapjukat is!

Sikeres felvételit kívánunk!

A kiemelt kép forrása a szakkollégium honlapja.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]