Új év, új felvételi

Már megkezdődött a jelentkezés a 2014. szeptemberben induló egyetemi képzésekre: íme a legfontosabb változások, amelyekre fontos odafigyelnetek.

Magasabb lesz a minimum ponthatár: az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 lesz (az eddigi 240, illetve 200 helyett). Ezt a pontszámot az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de a többi többletpont nélkül kell elérni. Aki ennél kevesebb pontot szerez, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges szakra nem kerülhet be.

Az alap- és osztatlan szakokon, illetve a felsőoktatási szakképzéseken nincs állami ösztöndíjas keretszám, azaz bárki, aki rendelkezik a minimum pontokkal és belefér az általa választott intézmény kapacitásába, támogatott formában nyer felvételt. A szakokra felvehető hallgatók számát (állami ösztöndíjast és önköltségest együtt) a felvi.hu-n lehet megtalálni, a mesterképzések keretszámaival együtt.

A HÖOK és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter novemberi részmegállapodásának értelmében a 2014. évi felvételin minden szakon lesznek államilag finanszírozott helyek, ugyanakkor tizenhat népszerű szakon központi ponthatárt állapítottak meg, és ezt el kell érni ahhoz, hogy a jelentkező felvételt nyerjen. Ezek közé a szakok közé tartozik többek között a jogász, a nemzetközi tanulmányok vagy a pénzügy és számvitel. Bővebb információt ezekről a szakokról és ponthatáraikról ezen a linken találhattok.

Idén már nem lehet érettségi vizsgát tenni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tárgyból. A művészettörténet és a népművészet továbbra is választható közismereti vizsgatárgy lesz. Utazás és turizmusból csak hatodikként (azaz az öt kötelezően teljesítendő vizsga mellett) lehet érettségizni, és megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is. A diákok nemzetiségi nyelvből csak mint idegen nyelvből jelentkezhetnek érettségire, a tételsorukba pedig beépülnek a nemzetiségi ismeretek.
A bölcsész-, társadalomtudományi és jogászképzésre jelentkezőknek legalább egy tárgyból emelt szinten kell majd érettségit tenniük. Több szakon is kötelező lesz két emelt szintű érettségi vizsgát tenni. Ezeknek a szakoknak a listáját itt olvashatjátok.

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2014/1/2/Ilyen_lesz_a_2014es_felveteli_OLYX22

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]