Ez történt 2013-ban 2. rész

Fontos közéleti eseményeket hozott magával a 2013-as év, de azért nem csak komolykodás, konferenciák, tüntetések és tárgyalások zajlottak az egyetemen… Voltak bulik, rendezvények, sportesemények is bőven, mi pedig mindig ott voltunk, hogy ezekről beszámoljunk Nektek. Jöjjön most egy összefoglaló az ELTE 2013-as évének szórakoztatóbb feléről!

Valentin-napon a vállalkozó kedvűek és a hideget jól tűrők egy egész estén át csúszkálhattak (és eshettek-kelhettek, főleg ahogy egyre nőtt az elfogyasztott forralt bor mennyisége…) a Műjégpálya jegén – egyedül, vagy az alkalomhoz illően párosan – a Jeges Est keretében.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg az Innovációs Napot az ELTE TTK-n, ahol az innovatív tanárokat és diákokat jutalmazták. A Hallgatói Ötletpályázat nyertesei, Farkas Alexandra és Blahó Miklós egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely a síkvászonra vetíthető diákat gömbvászonra vetíthetővé alakítja át.

A Kerekes Napokon máris levezethettük az évkezdés feszültségét: a három napon át tartó rendezvénysorozat alatt nem elég, hogy kick-boxolni vagy zumbázni tanulhattunk, indulhattunk pókerversenyen is, és olyan fellépők érkeztek a Kerekes úti Kollégiumba, mint a Hősök, Sub Bass Monster vagy az Animal Cannibals.

Március végén az ELTE Bogdánfy úti csarnoka volt a helyszíne a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának, ahol hazai és határon túli magyar egyetemek csapatai mérkőztek meg többek között a futsal-, vagy a röplabdapályán.

A La Femme magazin „50 tehetséges magyar fiatal elnevezésű programja keretében több ELTE-s tehetséget is felkarolt, akiket az ELTE Online cikksorozatban mutatott be.

Emellett interjút készítettünk olyan tudományos szaktekintélyekkel, mint Bányai Éva, az ELTE professzor emeritusa, a hipnózis szakértője, Sárdi Margit, a Magyar Scifitörténeti Társaság elnöke, Hevesi Kriszta, szexuálpszichológus, vagy Sebestyén Zoltán, az ELTE matematikus oktatója, akit idén tüntettek ki a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével. Beszélgettünk Veszelszki Ágnessel, aki egy hiánypótló gyűjtemény, a Netszótár megalkotásával segítette az internetes és az offline generációk kommunikációjának megkönnyítését.

Április végén már kellően meleg volt az idő ahhoz, hogy a SportPont Fesztiválon kipróbálhassunk minél többet a negyven sportágból – legyen szó klasszikusokról, mint a röplabda, vagy kevésbé klasszikus, de mindenképpen szórakoztató, innovatív versenyekről, mint a barátnőcipelés vagy a sörpingpong.

A májusi Bölcsész Napok programjai között például egy beszélgetés keretében négy divatblogger vezette be a hallgatóságot a blogok világába, amelyek könnyű, ingyenes hozzáférhetőségükkel komoly konkurenciaként, új piaci szereplőként jelennek meg a médiában.

Stílszerűen éppen 550-en – köztük hallgatók a város több egyeteméről, ELTE-s dolgozók, oktatók és doktoranduszok – futották le az 5vös5 futóverseny kis híján 5 kilométeres távját a 24. alkalommal megrendezett versenyen.

A BEAC-on rendezett Mozgásfesztiválon, ahol óvodástól egészen felnőtt korosztályig indultak csapatok az aerobik-versenyen, az ELTE Aerobik versenyzői háromszor is a dobogóra állhattak.

Szintén májusban rendezték meg az ELTE legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválját, a Lágymányosi Eötvös Napokat a Lágymányosi Campuson, ahol tényleg volt minden, ami szem-szájnak ingere: négy napon keresztül szólt a zene, zajlottak a sportversenyek, dübörgött a buli és pezsgett az élet a civil faluban. És persze ott voltunk mi is!

A tanév zárásaként június végén átadták az ELTE sportösztöndíjait, amit 36-an kaptak meg, köztük cheerleaderek, tájfutók, úszók, sakkozók, kajakosok.

A 115. évét töltötte be idén a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. Az Eötvös Loránd által alapított patinás klub ennek alkalmából indította el új honlapját, a beac.hu-t, ahol a sportolni vágyók és az egyesület iránt érdeklődők egyaránt könnyedén megtalálhatják az őket érdeklő, érintő infókat, rendezvényeket, híreket.

A nyár szokás szerint aktív pihenéssel, azaz bulizással telt. A fesztiváloknak, gólyatáboroknak se szeri, se száma, de azért igyekeztünk lépést tartani, és tudósítani mindenről – így ott voltunk például a Balaton Soundon, a Szigeten, a Hegyalja fesztiválon, a VOLT-on, az EFOTT-on, a Campuson és a Rock Beachen is.

A nyári szünet után ismét belevetettük magunkat az egyetemi élet legfontosabb részébe: azaz bármibe, ami nem tanulás. Újra volt 5vös5 – ráadásul a 25., ahol nem csak kocogó atléták voltak jelen, hanem gladiátorok, hastáncosok és cheerleaderek is.

A már-már tradicionálissá és egyre népszerűbbé váló, ingyenes ELTE Fit Night-on több mint ezer egyetemi hallgató sportolt együtt egy egész délutánon-estén át az ELTE Bogdánfy úti csarnokában (aztán bulizott is egyet az egész napos ugrálás után megmaradt energiák levezetése érdekében…).

Azoknak, akik nem tudtak, akartak elszakadni még éjszakára sem szeretett egyetemünktől, a Kutatók Éjszakáján ingyenes programok keretében lehetősége nyílt az ELTE karain előadásokon részt venni. Természetesen az ELTE Online szorgalmas tudósítói ezen a rendezvényen is ott voltak.

Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában novemberben egy egész héten át szórakozhattak, szerezhettek új ismereteket (például az önvédelemről vagy a művészi vízforralásról) a résztvevők az őszi Kultúr7 keretében.

December 13-án, egy pénteki napon rendezték meg a hatodik éjszakai sportnapot az ELTE-n, amely a balszerencsés nap ellenére kiválóan sikerült, és a kitartó hallgatói csapatok egészen hajnalig mérettették meg magukat a legkülönbözőbb sportágakban, így volt például kviddics, floorball vagy laser tag is.

Negyvenhárom év után szerzett aranyérmet ELTE-s hallgató a Téli Universiadén. Az olaszországi Trentinóban rendezett versenyen egyetemünk hallgatója, Burján Csaba a gyorskorcsolya váltó tagjaként nyert aranyérmet.

A félév során ott voltunk a legtöbb ESN és kari bulin, az összes gólyabálon, a szorgalmi időszakot pedig stílusosan Mikulás-partykkal búcsúztattuk. A vizsgaidőszaknak és a szemeszternek még közel sincs vége, de a mai nap az ünneplésről, bulizásról szól. Koccintsunk egy ugyanilyen izgalmakban, eseményekben, sportban és persze bulikban gazdag új évre! 😉

Kép: campus.sanook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]