Ösztöndíjakkal a tudományért!

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata ösztöndíj reformjának keretében olyan új tudományos pályázatok kiírását tervezi, melyekkel a tudományos eredményeket elérő, nemzetközi konferenciákon aktívan résztvevő, vagy éppen az online kurzusokat szervező hallgatókat támogatná.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyik fontos célkitűzése volt az ösztöndíjrendszer széleskörű átszervezése, ennek keretében a sport ösztöndíjak, az Erasmus kiegészítő támogatás és a párhuzamos képzés kompenzációnak átdolgozása mellett több új tudományos ösztöndíj alapítása.

„A következő félévtől több, a hallgatók tudományos és szakmai tevékenységét támogató egyetemi szintű pályázat bevezetését tervezzük. Ezzel ösztönzést teremteni a tehetséges, motivált hallgatók számára arra, hogy – kutatóegyetemhez méltóan – minél szélesebb körben végezzenek tudományos, kutatási tevékenységeket, valamint hogy eredményeiket kommunikálják a többi hallgató felé” – mesélte Tóth Rita, EHÖK Tudományos referens.

Az egyik új pályázat elsősorban az OTDK-n eredményes hallgatók támogatására szolgál majd, így a megszerezhető pontszám fele az OTDK-n elért eredmények után jár, de a különböző versenyeken való részvételt, konferenciákon tartott előadásokat, illetve a publikált tanulmányokat is pontozza a bíráló bizottság.

További, mintegy három millió forintos keretből kialakított ösztöndíj szolgálna a kari tudományos pályázatok kiegészítésére, mivel ezek sok esetben nem fedezik a nagyobb külföldi konferenciákra történő kijutást, így az ösztöndíj a nemzetközi konferenciákon való részvételt, az ELTE-n nemzetközi szintű konferencia szervezését és a Kárpát-medencei középiskolásoknak szervezett versenyeket finanszírozza. A bíráló bizottság azonban csak a kari vagy szakmai ösztöndíjjal nem támogatott pályázatokat fogadja el.

Ezek mellett a rendelkezésre álló, megközelítőleg öt millió forintos keretnek köszönhetően az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Felhőegyetem indítására törekszik, melynek keretében idegen nyelvű 5-10 órás kurzusokat tesz elérhetővé egy online felületen. „A kurzusok megszervezésére írunk ki pályázatot a különböző hallgatók, hallgatói csoportok számára, melynek keretében más-más összeget ér egy 5, egy 8, illetve egy 10 órás kurzus megszervezése.” – magyarázta a Tudományos referens. Az előadásokat neves oktatók tartják majd, a megosztott tesztfeladatot megfelelően teljesítő résztvevők pedig oklevelet kapnak az Egyetemtől.

A pályázatok beadása folyamatos, elbírálásuk pedig félévente történik majd.

Következő cikkünkben az Erasmus kiegészítő támogatásról olvashattok részletesebben!

Kép: Molnár Dániel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]