Élet a vízilabda után – Gergely István a Bölcsész Napokon

A Bölcsész Napokon a kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok kapussal, Gergely Istvánnal hallgathattunk meg egy beszélgetést a Könyvtár Klub teraszán. A vízilabdázó az egyetemi sportélet fontosságáról, a válogatott csapatban szerzett élményeiről és a mostani feladatairól mesélt.

Rólunk, bölcsészekről az a – hamis – sztereotípia él a köztudatban, hogy nem szokásunk sportolni. Beszélgetni viszont mindenki szerint szeretünk, ezért szerdán a Sport- és Esélyegyenlőségi napon, kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázónk, Gergely István volt a vendégünk. Az érdeklődők a Trefort Kert napernyőinek árnyékában, egy kávé mellett hallgathatták meg a világklasszis kapusunkkal folytatott beszélgetést.

A sportoló először az április elején lezajlott II. Magyar Egyetemi- és Főiskolai Vízilabda Bajnokságról mesélt. A rangadón – ahol az ELTE csapata ezüstérmet szerzett – ő is meccseket vezetett, több híres sportolónk mellett (többek között Steinmetz Ádám, Fodor Rajmund és Faragó Tamás). István elmondta, hogy ez nagyon pozitív élmény volt számára, mert szerinte az egyetemi sportban hatalmas potenciál van. A diáksport fejlesztése központi fontosságú, hiszen ezen keresztül sokan megismerkedhetnek a vízilabdával, a csapatok pedig új tehetségeket fedezhetnek fel. Az olimpiai bajnok az amerikai egyetemi bajnokságokat hozva példaként kiemelte, hogy az ilyen eseményeknek a közösségteremtő ereje is óriási, hiszen a hallgatók szurkolótábora általában fanatikus lelkesedéssel támogatja a csapatokat.

István nagyon jól ismeri az egyetemi viszonyokat, hiszen szakedzői és sportmenedzseri diplomát szerzett, jelenleg pedig Phd hallgató a Semmelweis Egyetemen, ahol – mi másról, mint – a kapusképzésről írja a doktoriját. Ez a téma most központi fontosságú az életében, hiszen Benedek Tibor szövetségi kapitány mellett, a tavalyi évtől ő a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusedzője. A két egykori csapattárs tehát újra együtt dolgozik, és István elmondása szerint remek közöttük az összhang. A sok éves ismeretség megkönnyíti a munkakapcsolatukat, a szövetségi kapitány pedig szabad kezet ad a kapusok felkészítésében. Most különösen sok a feladatuk, hiszen két hónap múlva Budapesten rendezik meg a Vízilabda Európa-bajnokságot.

A klasszis hálóőrnek az idei az utolsó szezonja játékosként, áprilisban jelentette be, hogy a rájátszás végén befejezi a pályafutását. Ennek oka, hogy már sokkal jobban lekötik azok a dolgok, amelyekkel a medencén kívül foglalkozik. Bár hatalmas élmény volt számára a két olimpiai bajnoki cím, úgy érzi, hogy ez a mostani teendőit tekintve teljesen mellékes. Határozottan kijelentette, hogy nem szeretné, ha a sportolói múltja alapján ítélnék meg a sportvezetői karrierjét. Azért a beszélgetés végén megosztott pár titkot azzal kapcsolatban, hogy hogyan készüljünk, ha az olimpiai bajnoki címre pályázunk. A legfontosabb az agykontroll. Minden reggel úgy kell ébrednünk, hogy tudatosítsuk magunkban a célt, és a csalódások ellenére se adjuk fel soha.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]