Mi lett veled holland futball?

Valami nincs rendben a holland labdarúgó válogatott körül. A korábbi sikeres évekhez képest 2016-os Eb után, a 2018-as világbajnokságra sem kvalifikálhatják magukat. Klubszinten az Ajax csapata döntőt játszhat majd az Európa ligában, de ez “csak” Európa második számú bajnoksággal, jóval kisebb érdeklődéssel. A visszafejlődést nem egy probléma okozza, tehát a szakembereknek sokat kell törni a fejüket a megoldáson.

Az igazi tehetségek hiánya

20070913sneijder3

A 2000-es évek válogatottjával mindig számolni kellett

Korábban Bergkamp, Davids,  és Kluivert nevét egész Európa ismerte, és olyan meghatározó klubokban játszottak, mint maga a holland Ajax vagy az olasz  Juventus csapata, manapság az egyik legismertebb játékos a Barcelonánál megfordult  Ibrahim Affelay, aki jelenleg az angol bajnokság 14. helyén álló Stoke City csapatát erősíti. Akárcsak a magyar fiatalok a hollandok is hamar, már 16-17 évesen elhagyják klubjukat, hogy magasabban jegyzett bajnokságban próbálhassák ki magukat, de sem fizikálisan, sem mentálisan nem veszik fel a versenyt. Az eligazoló játékosok pótlására a holland klubok, olcsóbb de rosszabb képességekkel bíró játékosokat igazolnak, melynek következtében a bajnokság színvonala is erősen hanyatlik, ahol az otthon maradó játékosok sem fejlődnek megfelelően.

 

20170329665620013-fbl-topshots-horizontal-football

2016 után, 2018-ban sem szerepelhetnek világeseményen a hollandok

A holland iskola “bukása

Minden sikeres csapatnak van egy jól bevált taktikája, egy olyan taktika amelyet az egész világ ámulva néz és követendő példának tart, a hollandoknál a támadó foci és a 4-3-3 as felállás volt ez a taktika, kulcsa a szélső védők bekapcsolódása a támadásokba. Az 1980-as 90-es években a válogatott sikert sikerre halmozott, de a világ elhúzott mellettük, de az “Oranje” nem fejlődött tovább és a korábban mindig megújuló és minden változásra nyitott holland iskola rendkívül merev és konzervatív lett. Ebben segít továbbá a fiatal, de elismert edzők hiánya. A már pályafutásuk végén járó és korábban kiemelkedőt alkotó edzők, szinte egytől- egyig csúfosan menesztik klubjuktól lásd: Louis van Gaal, aki a Manchester United kispadján csak egy FA kupát tudott nyerni, úgy, hogy milliókat költhetett el átigazolásra. A válogatott új szövetségi kapitánya a 69 éves Dick Advocaat, aki már harmadjára vállalja el a szövetségi kapitányi posztot, a 2018-as vb-re szinte már estélytelen kijutni, de kíváncsian várhatjuk, hogy vajon a 2020-as Eb-re sikerül-e kijutnia a narancssárga mezes gárdának.

Forrás: hatharom.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]