Vereség év az év első mérkőzésén – Magyarország–Szerbia 0–1

A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ás vereséget szenvedett csütörtökön a Puskás Arénában. Csapatunk a világbajnoki résztvevő Szerbia ellen lépett pályára, és története során először maradt alul a balkáni együttessel szemben.

A 2022-es év első válogatott szünetében rendezett világbajnoki pótselejtezőkön hazánk sajnos nem érdekelt, így számunkra a legfontosabb feladat a júniusi Nemzetek Ligájára való felkészülés maradt. Az A-liga 3. csoportjában Olaszország, Németország és Anglia mellett Magyarország szerepel, így nagy jelentőséggel bír, hogy a csapat megfelelően fel tudjon készülni a világ élvonalába tartozó csapatokkal szemben.

A kerethirdetéskor a papírforma érvényesült, a három újonc közül az NB1-ben a góllövőlistát vezető Ádám Martin és a nemrégiben honosított Callum Styles meghívásával mindenki számolt. Marco Rossi talán annyiban lepte meg a közvéleményt, hogy a Debrecen fiatal játékosának, a 20 éves Baráth Péternek is bizalmat szavazott.

A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz, annak ellenére, hogy a meccs kvázi tét nélküli volt, közel harmincezer néző tisztelte meg a csapatot. A B-közép továbbra is fáradhatatlanul biztatta a fiúkat, valamint feltűnő volt még a több ezer kisgyerek, akik nagyrészt egyesületek jóvoltából csodálhatták meg testközelből példaképeiket. A kezdő sípszó előtt az aréna közönsége a napokban elhunyt Raduly Józsefre, a Vasas legendájára emlékezett.

Az összecsapás lassú tempóban kezdődött, amely az egész első félidőre jellemző volt. A kényelmes mederben csordogáló találkozót a 35. percben egy hazai szempontból igen szerencsétlen esemény zavart meg. A vendégek Nemanja Gudelj lövése után szöglethez jutottak, a beívelést követően Alekszandr Mitrovics lövését Gulácsi Péter még kivédte, de Nagy Zsolt felszabadítása végül a saját kapunkban kötött ki. Nego mentésekor a labda már teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Az esetet hosszas VAR-elemzés követte, amelynek végén a játékvezető a kezdőkörre mutatott, a közönség lehető legkisebb örömére.

A szünet után a játék képe nem sokat változott, mi próbálkoztunk, a második félidő elején sokat cserélő Szerbia pedig uralta a mérkőzést, azonban egyik csapat sem tett meg mindent a győzelem bebiztosítása vagy az egyenlítés érdekében. A hetvenedik percben aztán megtörtént az újoncavatás: a finoman szólva sem meggyőző Nagy Zsoltot Styles, míg Szalai Ádámot Ádám Martin váltotta. Mind kettejüket üdvrivalgás fogadta. A hajrában még egy óriási lehetőség kínálkozott az egyenlítésre, a 93. percben a mindvégig jól játszó Schäfer lőtt kapufát, a kipattanót azonban Szoboszlai 14 méterről mellé rúgta.

A végeredmény tehát 1–0-ás vendégsiker lett, Szerbia, ha egy öngóllal is, de győzött. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ellenfelünk, ha egy kicsivel is, de jobb játékot mutatott. Aggodalomra azonban semmi ok, a szövetségi kapitány elégedett volt a válogatott teljesítményével, még ha akad is csiszolni való bőven. A javításra kedden nyílik lehetőség, Belfastban, Észak-Írország ellen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]