Páratlan párosok

A sportesemények közvetítésének történelméről napjainkban is komoly viták folynak. A táviratokban foglalt tudósításoktól a rádióban hallgatható, később a televízión követhető élő sportesemények közvetítéséig hosszú utat meg a sportújságírás tudománya. Az eseményekről történő tudósítás és a pályán történtek közvetítésében elengedhetetlen a sportkommentátorok szerepe is. Szubjektív listánkon olyan szakemberek szerepelnek, akiknek közreműködése nélkül elképzelhetetlen lenne egy-egy sportág hazai népszerűsége.

Hajdú B. István és Faragó Richárd – futball és e-sport (FIFA széria)

Hajdú B. István és Faragó Richárd a Komlósi Oktatási Stúdióban végeztek, majd 1991-ben kerültek az MTV sportosztályához. Először a csatorna Telesport című adásának szerkesztésében vettek részt, később ülhettek kommentátori székbe, 1994-ben már a Bajnokok ligája döntőjét közvetítették „közösen”. Vitray Tamás az akkori sportosztály vezetőjének javaslatára a két félidőn osztozva juttatták el a nézőkhöz a pályán látott eseményeket. A közös munka 2000-ben szakadt meg, amikor Hajdú B. István az akkor megalakult Sport TV-hez igazolt. Sokan talán csak felvételekről emlékeznek munkájukra, azonban egy kanadai videojáték-fejlesztő cég hatására egy ország ismerte meg a két újságíró nevét és közös munkájuk történetét. A tengertúli Electronic Arts stúdió 1993 óta gyártott futball szimulátorjátékokat. A játék lényege, hogy valódi játékosokat és csapatokat irányítva élhetjük át a játék izgalmait. A minden évben megújuló sorozatnak a 2006-os év jelentett egy nagy áttörést. A stúdió bejelentette, hogy a készülő, FIFA 07 nevet viselő játék nemcsak felirataiban, hanem hangjában is magyarul jelenik meg. A mérkőzések kommentálásához pedig két elismert kommentátort választottak ki. A mérkőzéseket ettől kezdve Hajdu B. István és Faragó Richard kommentárjai kísérték, akiknek előre felvett szófordulatai közül jó pár legendássá vált a videojátékot játszók között. A játékosok egészen 2014-ig élvezhették a frappáns megszólásokat, amikor is az EA úgy döntött, hogy az évben megjelenő FIFA 15 már nem jelenik meg magyar nyelven.  A televíziós közös munka már az évezred elején véget ért, azonban a videójáték szinkronmunkái segítettek abban, hogy több generáció is szeretettel és nosztalgiával emlékezzen a két bemondó munkásságáról. A jelenleg is aktív sportszakemberek a szakmai különválást követően is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Hajdú B. István többek között olimpiai sikereket közvetít, a magyar futballválogatott és a Ferencváros eseményeinek szakértői közreműködésével szórakoztatja a nézőket. Faragó Richárdot az amerikai futball hazai nagyköveteként tartják számon az amerikai kollégái is, aki felkészültségével és közvetlen stílusával elévülhetetlen érdemek szerzett azzal, hogy az NFL elterjedjen hazánkban is. Több mint 15 év munkájának köszönhetően tizennégy Super Bowlt közvetített a helyszínről.

Faragó Richár és Hajdú B. István (sg.hu)

Palik László és Czollner Gyula – Forma1

Palik László 1986-ban került az Magyar Televízió kötelékébe. A Telesport munkatársaként az olimpiai közvetítések műsorvezetőjeként láthatták őket a televíziónézők. Első Formula1-es közvetítése 1989-ben volt, akkoriban még Dávid Sándorral közösen segítettek megérteni a pályán történő eseményeket. Az ezredfordulóra forrt egybe a neve az autósporttal. 2001-ben lett a Hungaroring Sport Rt. elnöke. Egy évvel később vett részt a világ legismertebb tereprallyversenyén, a Dakar Rallyn, 2003-től kezdve pedig sorozatban hatszor vett részt a viadalon. A száguldó cirkusz közvetítésnek jogait 2002-ben vette meg az RTL Klub csatorna, a kommentátori székben pedig Palik László foglalt helyet.

Czollner Gyula édesapja által ismerkedett meg az autósporttal. Versenyzőként és sajtóreferensként tevékenykedett, később utazó riporterként dolgozott az MTV kötelékében. A közvetítési jogokok átkerülésével, Palik László hívására lett kommentátor. Első versenyüket 2003-ban közvetítették együtt. Közvetlen stílusban, baráti hangulatban kommentálták a pályán történő eseményeket. Hétévnyi együttműködésnek köszönhetően nézők tucatjaival szeretették meg a sportágat. Az internet segítségével pedig a legjobb pillantok is fennmaradtak az utókor számára. A páros 2012-ben vált szét, amikor a közvetítési jogok az MTVA-hoz kerültek, Palik László családi okokra visszavonult a nyilvános szerepléstől, később, 2018-ban tért vissza a TV 2 kötelékébe. Czolner Gyula a Sportklub a Spíler TV, majd az Arena 4 csatorna motorsport-kommentátora lett.

Palik László és Czolner Gyula munka közben (index.hu)

Knézy Jenő és Sipos János kerékpár

A francia tulajdonú Eurosport nevű csatorna 1996-ig kizárólag angol nyelven volt elérhető. Az atlantai olimpia évében elindult a magyar nyelvű kommentár, kínálatukba pedig felvették a kerékpározást is. A maratoni hosszúságú közvetítésekre Knézy Jenőt és Sipos Jánost jelölték ki, akiket joggal hívhatunk műfajteremtőknek. Tőlük ismerhettük meg azt a szakzsargont is, hogy hogyan kell tenni a kereket, kiállni a nyeregből, kiborítani a kerékpárt vagy nagy áttétellel közlekedni.

Sipos János a magyar kerékpársport egyik legkiemelkedőbb alakja. Versenyzőként kilenc alkalommal vett részt a Békeversenyen (Course la Paix), az 1971. évi világbajnokságon pedig 7. lett. Később a Magyar Rádióban sportszerkesztőségében dolgozott szerkesztő-riporterként. Később a Magyar Kerékpársportok Szövetségének főtitkára lett. Szakmai- és élettapasztalatának köszönhetően kérték fel az induló csatorna szakkommentátori székébe.

Ifjabb Knézy Jenő kosárlabdázóból lett sportriporter. A hétszeres válogatott játékos 1995-ben sorozatos sérülési miatta akasztotta szögre a kosárcipőt. A Testnevelési Főiskolán végzett, később a rendőrség kötelékében is dolgozott. Az 1996-os atlantai olimpián a kosárlabda eseményiéről tudósított, ezt követően lett riporter az Eurosporton, majd következett 16 legendás év.

A duó felismerte azt, hogy egy kerékpárverseny 4-5 órás közvetítéséhez nem elég felkészültnek lenni és kommentálni az eseményeket, emiatt egy kis csavarral készültek fel a közvetítésre, amellyel rengeteg ember nyári programját határozták meg. A sportág különlegessége, hogy a mezőny különböző tájakon halad át, így a közvetítésük nem csak a sportról szólt, hanem Knézy Jenő tolmácsolásában a nézőknek olyan érzése támadt, mintha egy kulturális és gasztronómiai műsort nézne, ahol a világ legjelentősebb kerékpárverseny résztvevői is csak helyi idegenvezetők lennének. Sipos János szakértelme, anekdotái, szóviccei és versenyzői múltja pedig gondoskodott arról, hogy ezeket az idegenvezetőket név szerint ismerhessük, szerethessük és szurkolhassunk nekik. Hitt Coubertin báró hitvallásában, miszerint nemcsak a győzelem, hanem a részvétel és a verseny teljesítése is kiváló eredmény. A páros közvetlen stílusának, felkészültségüknek és szakmai alázatának köszönhetően lettek népszerűek és tekintenek rájuk a sportág közvetítésének megteremtőinek. A kerékpáros közvetítések mellett mind a két riporter tudósíthatott olimpiákról, Knézy Jenő pedig az MTVA kötelékében labdarúgással is foglakozott. Sajnos Sipos János 2012-ben bekövetkezett halála miatt már nem élvezhetjük a kerékpársport közvetítések talán legmagasabb színvonalát.

Sipos János és Ifj. Knézy Jenő

 Máté Pál és Spiller István jégkorong

A Sport TV 2000-ben alakult, ez volt az első kereskedelmi sporttelevízió Magyarországon. Kínálatukban az európai labdarúgás topligái és különféle tengertúli sportok szerepeltek. Az amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) közvetítésével indult el Máté Pál és Spiller István sikertörténete is. Máté Pál az MTV Telesport szerkesztőségében kezdett dolgozni. A 2000-es sidney-i olimpián közvetítette Bárdosi Sándor birkózó és Balogh Gábor öttusázó ezüstérmét, valamit Igaly Dia sportlövő bronzérmét. A csatorna indulását követően lett a Sport TV főszerkesztője, kommentátora. Spiller István a KSI-ben kezdett jégkorongozni, ahol a kapus posztot választotta. Később edzőként dolgozott, majd az MTI sportszerkesztője lett. Párosuk hatással volt a magyar sportszerető társadalomra is. A sportág iránt érzett rajongásuk, közvetlenségük és felkészültségük minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a jégkorong is hatással legyen az emberek mindennapjaira. Az NHL közvetítéseket követően következtek a válogatott eseményei is. 2008-ban a Sport 1-en követve élhették át a magyar szurkolók a „szapporói csodát”, ahol a divízió I-es világbajnokságon a magyar válogatott Ukrajnát legyőzve jutott fel az A csoportba. Később az A csoport világbajnokság eseményeit és a 2015-os lengyelországi ismételt feljutást is az ő kommentálásukban élvezhettük végig. A televíziós jogok változásával a Sport TV-től elkerültek az NHL-közvetítések, azonban a magyar válogatott világbajnoki szereplése mellett orosz, svéd és KHL-mérkőzéseket élvezhetünk végig a páros kommentálásával.

A szapporói csoda: Máté Pál és Spiller István kommentálásban

Horvát János és Korda György póker

A Sport televízió megalakulása óta próbálta keresni a kihívásokat, több sportág meghonosítása is a csatornához köthető, azonban hogy egy nem mindennapi szellemi sportág egy nem mindennapi párossal lesz népszerű, azt kevesen gondolták volna, amikor a megszerezték a közvetítési jogokat. A kereskedelmi sportcsatorna valójában a biliárd-bowling-snooker hármast vette meg, „ajándékba” kapták meg a pókert negyedikként. A közvetítés furán alakult, Magyarosrzágon a kártyajátékot ötlapos formátumban ismerték. A Texas Hold’Em nevű hétlapos játék azonban egészen eltérő volt az addig megszokottól, az angol csatorna, mely a közvetítésrt felelt, az asztal alá helyezett kamerákat, hogy a nézők láthassák a játékosok lapjait, ezáltal maguk is az adott parti résztvevőinek érezhették magukat. Az első adást Ágai Kis András és Tolnai Tibor sakknagymester kommentálta, de a próbadásokat követően a csatorna nem volt biztos abban, hogy szeretne pókert is a műsorra tűzni. Ekkor jelentkezett a Táncdalfesztivál-győztes, népszerű előadó Korda György a pozícióra. A gyakorlott előadó mellé már csak egy tapasztalt szakembert kellett keresni. A kiválasztott Horváth János lett, aki a Sport TV alapító elnöke volt. Az énekművész először szakkomentátortént vett részt műsorban, később alakult ki, hogy a páros egyfajta kibic szerepet félvéve elemzi az eseményeket. 2006-ban a páros Horvát János nagyköveti munkája miatt elvált egy időre, az üresen maradt helyet Korda György felesésége és elválaszthatatlan párja, Balázs Klári töltötte be. Később, 2016-ban után állt össze ismét a duó, mely később trióvá alakult, és időről időre visszatérnek a képernyőre, hogy újabb generációkkal ismertessék meg ezt a varázslatos kártyajátékot.

Horvát János és Korda György

Boritó: glensound.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]