A vírus, ami az egész világot foglalkoztatja

A médiának köszönhetően talán már nincs is olyan ember, aki ne hallott volna az egész világot fenyegető koronavírusról, ami új nevet is kapott: COVID-19. Tény, hogy valós problémáról beszélünk, de cikkünkben tisztázunk néhány dolgot, valamint jobban a mélyére nézünk ennek a globális problémának, hogy lássuk: az emberek egészségén kívül számos más területet érint ez a vírus.

Jelen pillanatban, az egész világot tekintve valamennyivel több mint 67 000 regisztrált fertőzöttről lehet tudni; ebből több mint 66 000 ember Kínában él. A gócpont a kínai Hupej tartományban található. A halottak száma meghaladta az 1 500 főt, azonban több mint 8 500 gyógyult személy van már. Ugyan a konkrét halálozási számokról majd csak a vírus eltűnése után lehet beszélni, de az most is jól látszik, hogy lényegesen több a gyógyultak száma, mint az elhunytaké.

Egyelőre még tisztázatlan, hogy miért kerüli el a gyerekek többségét a vírus, de a szakértők szerint a gyerekek immunrendszere jobban tud védekezni az új típusú vírus ellen, ezért elenyésző a számuk a fertőzöttek között. A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent egy tanulmány, ami szerint 49 és 56 év között van a betegek átlagéletkora.

A világ több pontján is nagyon sok orvos dolgozik azon, hogy megtalálják a vírus ellenszerét. A koronavírus elleni oltóanyag fejlesztése már kísérleti fázisba került. A tesztelés elején még csak egereken próbálják ki, később pedig majd nagyobb állatokon, majmokon is. Amennyiben sikeresnek bizonyulnak a tesztek, utána kezdik csak embereken is vizsgálni a gyógyszer hatékonyságát.

Ide kattintva folyamatosan frissülő információkat kaphatunk a vírus terjedéséről.

Forrás: cnbc.com

Honnan is indult a vírus?

Közismert, hogy először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg a vírus. Több állatfaj is felmerült a betegséget hordozók listáján, mint például a denevér vagy a tobzoska, azonban ez még nem teljesen tisztázott. Az viszont biztos, hogy állatról került emberre, azóta viszont már cseppfertőzés útján fertőzik egymást az emberek.

A vírus az emberek egészségén kívül számos más területet is érint.

Sport

A Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalosan is bejelentette, hogy az idei Forma 1-es kínai nagydíjat elhalasztják a vírus miatt. A futamot egyébként április 19-én rendezték volna meg Sanghajban. A F1 nem mondott le a kínai futam megrendezéséről, azonban még nem tudják, hova szoríthatnák be a versenynaptárba, illetve egyéb nehézségek is felmerülhetnek; ilyen az időjárás vagy a logisztika. Viszont már hosszú évek óta fontos része a száguldó cirkusznak a kínai nagydíj, ezért folyamatos egyeztetések folynak, és igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat. A szövetség arról is említést tett, hogy a 2020-as kínai futam végleges törlésére még nem került sor. A kínai nagydíj elhalasztásáról ide kattintva olvashatsz többet.

Forrás: forma-1.blogstar.hu

Gazdaság

Több iparágat is jelentős mértékben érinti a vírus terjedése. Elemzők szerint nemcsak a mikrogazdaságra, hanem a makrogazdaságra is komoly veszélyt jelenthet.

A Business Insider összegyűjtött néhányat az igazán nehéz helyzetben levők közül.

  • A globális szépségipar
    Ennek egészen egyszerű oka van. Nagyban függ a turistáktól a bevétel mérete. Különösen az Estée Lauder érintett, hiszen az ázsiai bevételének jelentős részét a kínai vásárlók teszik ki.
  • Apple
    A járvány időszakosan le fogja lassítani a márka kínai növekedését, azonban az Apple elég erős pénzügyi háttérrel rendelkezik, hogy átvészelje ezt az időszakot, és alternatív megoldást találjon a szükséges anyagok beszállításához.
  • Luxusruházatok
    A luxusbrandek körében több cég is nagyon erősen támaszkodik a kínaiakra. Éppen ezért nagyobb mértékű bevétel visszaesés jelentkezhet náluk ebben az időszakban.
  • The Walt Disney Company
    Több kínai mozit is bezártak átmenetileg a vírus miatt, ami súlyos csapást mérhet a vállalatra. Emellett pedig a Sanghajban és Hongkongban található parkja is két hónapig zárva tart majd. Ez a Deadline számításai szerint 175 millió dolláros kiesést jelenthet.

forrás: techcrunch.com

 

Nagyobb rendezvények

A Barcelonában rendezett Mobil World Congress rendezvényen minden évben rengeteg kiállító vesz részt, azonban a vírus rohamos terjedése miatt több kiállító is visszamondta a szereplését. Ide sorolható a Sony, a Vivo, az Ericcson, az LG, a ZTE, az Nvidia és az Intel is.

A fertőzés okozta félelem miatt adták vissza a meghívókat, viszont ettől függetlenül online bemutató keretében megmutatják majd a világnak újdonságaikat.

Ami biztos, az az, hogy a kiállítás nem marad el, az viszont már kérdéses, hogy mennyi lesz a tényleges résztvevő. Azonban a visszalépő cégek nélkül is magas részvételi arány várható, hiszen a 2800 kiállító többsége jelen lesz, a kilátogatók védelme érdekében pedig különböző óvintézkedéssekkel fognak élni.

Utazás

Valószínűleg sok olyan ember van, akinek az utazási szokásait is nagyban befolyásolja a jelenlegi helyzet; előfordulhat, hogy a vírus miatt választ más légitársaságot vagy másik úticélt. Ez természetesen sem a cégeknek, sem pedig az adott ország turizmusának nem tesz jót, így már ismét gazdasági problémáról beszélhetünk.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy ez a járvány közvetlenül vagy közvetve tényleg az egész világot érinti.

 

Gerencsér Zsófia írása

Kiemelt kép: cnn.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]