,,Bármit elérhetsz egy ELTE-s diplomával” – elindult az ELTE Podcast

November 5-étől kéthetente jelentkezik az ELTE új podcastsorozata, melyet a Spotify-on követhettek. A csatorna érdekes adásokkal készül a tudományok kedvelőinek, leendő és jelenlegi hallgatóknak.

Az ELTE Long minden hónap első péntekjén jelentkezik majd ötvenperces adásokkal, melyekben egy-egy tudományos téma kerül előtérbe az ELTE kutatóinak közreműködésével. A beszélgetések középpontjában aktuális és népszerű felfedezések, kutatások állnak majd, és az út, amely az innovációhoz vezet. A hónap harmadik péntekén az ELTE Short érkezik: a húszperces adások célja a leendő és jelenlegi hallgatók friss információkhoz juttatása, az egyetemi élettel és a felvételivel kapcsolatos tanácsokkal való ellátása lesz.

Az egyetem Facebook-oldalán ezzel a felhívással népszerűsíti az új sorozatot:

  • Tartalmas és izgalmas beszélgetések mindarról, ami megtalálható az ELTE falain belül és kívül.
  • Azoknak, akik még pályaválasztás előtt állnak, és azoknak, akik már ELTE-sek.
  • Inspiráló beszélgetések minden hónap első péntekjén.
  • Praktikus életvezetési témák minden harmadik pénteken.
  • Egyetemi podcast – nem csak egyetemistáknak.

Az első adás vendége Dr. Borhy László régész, egyetemi oktató, az ELTE rektora volt. Első körben a rektori munka színtereiről folyt a beszélgetés, majd szóba került a vendég régészet iránti szeretete. További fő téma volt az ELTE Covid-válságkezelése, és Borhy László mesélt arról is, hogy milyen hatással volt a járvány a munkájára és a családi életére. Természetesen kitértek arra is, hogy mit jelent ELTE-snek lenni, a közösségünkhöz tartozni.

Ami a régészetet illeti, a szombathelyi születésű Borhy László így nyilatkozott a kezdetekről: ,,Hogyha az ember Szombathelyen születik, nem nagyon lehet más, mint régész.” Már gyermekkorában nagyon megragadták az antik romok, az épületmaradványok, ahová gyakran ellátogattak iskolai kereteken belül és a családdal is, így nagyon korán arra az elhatározásra jutott, hogy ilyen épületekkel, földből előkerülő látványosságokkal szeretne foglalkozni. Először a velemi ásatáson vett részt tizenkét éves korában cserépmosóként, 8 forintos órabérért.

,,Ásunk, klasszifikálunk, dokumentálunk, rajzolunk, fotózunk, odafigyelünk. Olyan munka ez, ami az első csákányvágástól, ahogy a földet megnyitjuk, minden nap újat tartogat.” Első saját ásatását 1992-ben vezette, rétegről rétegre haladva, hiszen bármi előfordulhat. Volt olyan eset, hogy már 10 centiméterrel a felszín alatt egy római kori kemence sütőfelülete került elő, de előfordult olyan is, hogy négy méter mélyre kellett ásni a leletért. Maga a munka megerőltető: van, hogy reggel ötkor elkezdik, csákánnyal, lapáttal, talicskával és persze a legkülönbözőbb testhelyzetekben.

A rektori feladatok ellátása mellett Borhy László továbbra is tart előadásokat, és vezet szemináriumokat az ELTE BTK-n, valamint kutatással is foglalkozik, egyedül a terepmunkát nem tudja folytatni a teendői mellett. Rektorsága befejezését követően a brigetiói amfiteátrum feltárása szerepel tervei között.

A podcast rendelkezik saját Spotify-csatornával. Az első adás itt érhető el.

A podcast az Első Pesti Egyetemi Rádió FM97.0 szakmai támogatásával készül.

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: Hornyák Emőke fotója (frisss.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]