Játéktér címmel indult el az EPER rádió legújabb podcastja

Az Első Pesti Egyetemi Rádió szakmai támogatásával készült el a Játéktér, mely Lója Patrik és Litványi Bence podcastje videójátékokról, videójáték-dizájnról és filozófiáról. A sorozat első három része már meghallgatható a Spotify-on.

 „Isten hozott a szép új világban! Ikaroszként szárnyalj, cyberpunk!” – hangzik el az első epizód intrójában, Billy Idol Cyberpunk című lemezére utalva. A bevezetés előre is vetíti a Játéktér egyik központi témáját, a Cyberpunk 2077 című videójátékot, amit több aspektusból is megvizsgálnak a sorozatban.

Az első részben a cyberpunk műfaji jellegzetességeinek kibontása kerül terítékre: olyan kulturális és médiatermékeken vezetnek végig minket, melyeket a cyberpunk műfajába lehet besorolni. A műsorvezetők meghatározó cyberpunk művek segítségével mutatják be a hallgatóknak a műfaj toposzait, archetipikus karaktereit, nagy hangsúlyt fektetve Billy Idolra és William Gibson Neurománc című klasszikus művére. A második epizódban előtérbe kerülnek a személyes élmények és ízlések, miközben olyan asztali szerepjátékokról vagy videójátékokról van szó, amik hol elnyerték a műsorvezetők tetszését, hol pedig inkább meglepték őket. Mindezek mellett a mesterséges intelligencia és a cyberpunk metamédium szintén szerepet kapnak ebben az epizódban.

A harmadik és egyben eddig utolsó rész a Cyberpunk 2077 fejlesztéstörténete köré épül, illetve szó esik arról is, hogy milyen helyet tölt be a CDPR a videójátékos közegben. A CDPR nem más, mint magának a Cyberpunk 2077-nek a fejlesztőcsapata, így megtudhatjuk, milyen szerephez jutnak a fejlesztők, de szó esik többek között a „crunch kultúráról”, a játék korai verziójáról, illetve arról is, hogy mi a kapcsolódási pont a Witcher és a Cyberpunk 2077 között.

Akár jártas vagy a videójátékok világában, akár nem, a Játéktér egy különleges és izgalmas elgondolás lehet számodra is, hiszen a podcast gamereknek és érdeklődő kezdőknek egyaránt kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújthat. Popkulturális utalások, játékipar, narratív elméletek és kapitalizmuskritika is megjelenik ebben a sokszínű, okos és szó szerint játékos sorozatban.

Ha kíváncsiak vagytok az évad további részeire, kövessétek be a Játékteret Spotify-on, és nézelődjetek az EPER rádió további tartalmai között is! Szerintünk megéri.

A képek forrása: EPER

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]