„Adj életjelet!” – Hétvégén még látogatható az ARC!

Az idei évben szeptember 17. és október 17. között rendezték meg az ARC óriásplakát-kiállítást az újbudai Bikás parkban. A tárlat az előző évekhez hasonlóan ezúttal is bővelkedik a gondolatébresztő, humoros vagy éppen társadalomkritikus alkotásokban. Ha eddig még nem jártatok arra, hétvégén még sort keríthettek rá, szerintem érdemes.

Az ARC közérzeti kiállítás 2000-től vált minden év visszatérő hagyományává, azzal a célkitűzéssel, hogy a kreativitás szabadságának jegyében szolgáljon egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató kulturális eseményként. Bár a kiállítás helyszíne néhány évente változott, a tavalyi évhez hasonlóan idén is a 4-es metróval könnyedén megközelíthető Bikás parkba kell ellátogatniuk az érdeklődőknek. A tárlat éjjel-nappal, ingyenesen megtekinthető, így ha pénztárcabarát programot kerestek a hétvégére, akkor az ARC tökéletes választás lehet.

A kihelyezett alkotások első körben egy pályázatra lettek benyújtva, amiben az a legizgalmasabb, hogy bárki próbára teheti a kreativitását. Az idei téma az ÉLETJEL, amelyben elsősorban a koronavírus okozta veszteségek kapták a fő hangsúlyt. A pályázati felhívásban külön kiemelték azt a kulcsgondolatot, miszerint a mögöttünk álló bizonytalan időszak ellenére van, ami nem változott: „a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek és még többen szegények, a környezetünkre még magasabbról tesznek azok, akiknek vigyáznia kellene rá, a gazdaság még kevésbé emberi, pedig az emberekből él, a pénz pedig még nagyobb úr, mert a hatalmi erők szemrebbenés, együttérzés és részvét nélkül préselték ki, amit csak lehet ebből a tragikus helyzetből.” Ezzel a felvezetéssel igyekeztek beindítani az alkotásra készülők fantáziáját arra biztatva őket, hogy használják ki ezt a lehetőséget, és töltsék meg a plakáthelyeket fontos gondolatokkal. Az alkotói szabadság jegyében más témával, ötlettel kapcsolatban is lehetőség volt pályázni, a lényeg a kreativitás és az érzékenység voltak. A benyújtott munkákat később egy szakmai zsűri rangsorolta és díjazta, az általuk legjobbnak vélt plakátok kerülhettek ki a kiállításra.

A pályázati kiírásból adódóan a plakátok minden évben az aktuális közérzetre reflektálnak, kissé felnagyítva, humorral és iróniával ábrázolva az eseményeket. Természetesen a (poszt-)Covid időszak nagy hangsúlyt kapott idén: a kiállítás bővelkedik az elgondolkodtató, sőt, sok esetben provokáló alkotásokban, melyek által más színben láthatjuk az elmúlt év történéseit. A humoros, nevetésre késztető plakátokat sem szabad azonban kihagyni a sorból, hiszen ezekből sincs hiány a 21. ARC-tárlatban.

Az ARC nemcsak elgondolkodtat arról, hogy milyen világban élünk 2021-ben, hanem igazi közösségi esemény is lehet. Nem egyszer fordult elő velem, hogy számomra ismeretlen emberekkel nevettünk fel egyszerre a plakátok előtt állva. Érdekes megfigyelni, hogy kiből milyen reakciót vált ki ugyanaz az ábrázolás. Ha pedig baráti társasággal érkeztek, biztos vagyok benne, hogy izgalmas beszélgetések alapját adhatja ez a program.

A kiállításra nem csak a plakátok miatt érdemes ellátogatni: a parki környezet egy igazi őszi sétához is tökéletes helyszín, szóval ha nincs még programotok a hétvégére, akkor irány a Bikás park!

A képek forrása: saját fotók

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]