Színes programok várnak az őszi szünet előtt a SEK-en

Bőven van miből csemegézni az ELTE szombathelyi campusán.

Time to Move

Az interaktív előadás során a fiatalok különböző nemzetközi ajánlatokról szerezhetnek információkat. Noha az ember lánya (vagy fia) ezt hallva egyből arra az Erasmusra asszociál, amit mi, egyetemisták a leginkább ismerünk (fél vagy egy év tanulmányút valamely európai országban), ennél jóval szélesebb körű lehetőségek várnak ránk, amennyiben nyitott szemléletmóddal élünk a felkínálkozó eséllyel. És hogy ez mire esély? Világlátásra, fantasztikus emberek és más kultúrák megismerésére, külföldi tapasztalatra, nyelvtanulásra, önismeretre, magabiztosság növelésére – és ez csak pár érv amellett, hogy miért van itt a legfőbb ideje, hogy mobilissá válj Európában.

Időpont: 2021. 10. 18. hétfő 18:18–19:19
Helyszín: ELTE SEK Forrásközpont, Konferenciaterem

Üvegkarc

Október 18-án tartja soron következő nyílt műhelybeszélgetését az Üvegkarc Műhely. A téma Tolsztoj Kreutzer szonátája; mind a kisregény, mind a Beethoven által szerzett zenemű. Az eseményre nem csupán magyar szakos hallgatókat várnak, hanem bárki részt vehet rajta, aki kedvet érez hozzá.

Időpont: 2021. október 18. 19:00–20:30
Helyszín: ELTE SEK A-016

Hallgatói vita

Új programelemmel bővült az ELTE SEK Történeti Diákműhely esemény-repertoárja: hallgatói vitát rendeznek, amelyet dr. Katona Attila egyetemi docens fog moderálni. A két hallgatói páros tagjai egymás ellen küzdenek meg érveikkel. Gyenge Dániel és Hengszter Norbert arról fejtik ki a véleményüket, hogy vajon aranykornak nevezhető-e a dualizmus időszaka vagy sem, míg Szabó Miklós és Szemerics András az inkvizíció megítélését veszik górcső alá a saját szemszögükből. A vitákat a moderátor oktató mellett a közönségnek is lesz lehetősége véleményezni, így ők is beleszólhatnak abba, melyikőjük kerüljön ki a szellem- és szópárbajból győztesként.

Időpont: 2021. 10. 19. 18:00–20:30
Helyszín: ELTE SEK A128.

Az eseményt online közvetítik. Bekapcsolódni az esemény időpontjában ide kattintva lehet.

Egy hátizsákkal a négy évszakban, avagy Peru egy hónap alatt

Németh Richárd tart előadást október 19-én a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának és a Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztályának közös programján. Hogyan lehet egy nap alatt a nyárból a télbe jutni a Rainbow Mountainon, csupán 400 méter szintkülönbség megtételével? A Nazca-vonalak rejtélye valóban földönkívüli találkozáshoz kapcsolódnak? – mindez kiderül a rendkívül izgalmasnak ígérkező előadásból.

Időpont: 2021. 10. 19. 18:00–19:00
Helyszín: ELTE SEK C-nagyelőadó

Megemlékezés az 1956-os forradalomról és szabadságharcról

Október 20-án az ELTE SEK Forrásközpont konferenciaterme ad otthont az 1956-os forradalom és szabadságharcról való megemlékezésnek, ami a Szabad Ifjúság – Magyar ifjúság 1956-ban címet viseli. Az összeállítást dr. Katona Attila egyetemi docens szerkesztette. A műsorban a BDPK hallgatói működnek közre.

Időpont: 2021. 10. 20. 12:30-tól
Helyszín: ELTE SEK Forrásközpont, Konferenciaterem

Kötetbemutató

A Magyar Nyelvtudományi Tanszék és a Magyar Irodalomtudományi Tanszék 50. tanévét könyvbemutatóval ünnepli október 20-án. Három mű kerül reflektorfénybe: Hajba Renáta Regionális nyelvhasználat Szombathelyen címet viselő munkája, Tóth Péter Nyelvjárási és tudománytörténeti tanulmányok című könyve, valamint az Irodalomtudományi Tanszék oktatóinak és volt hallgatóinak Irodalom, tanítás elnevezésű kötete. Az est moderátora dr. habil. Fűzfa Balázs lesz.

Időpont: 2021. 10. 20. 17:30-tól 20:00-ig
Helyszín: ELTE SEK Forrásközpont, Konferenciaterem

Gróf Klebelsberg Kuno kora és öröksége című konferencia

A Díszterem lesz a helyszíne október 21-én annak az országos konferenciának, amelynek házigazdája az ELTE BDPK Történelem Tanszék oktatója, dr. Cierna Lubica főiskolai docens lesz, és amely konferencia gróf Klebelsberg Kuno alakja köré szerveződik. A konferencián köszöntőt mond Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa, dr. Lenner Tibor, az ELTE BDPK igazgatója, majd a rendezvényt megnyitja Rátz Ottó, a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt-díjasa, Innovatív Oktatásért-díjas mesterpedagógus, szaktanácsadó, tanügyi igazgatási szakértő, igazgató.

Időpont: 2021. 10. 21. 10:00-tól
Helyszín: ELTE SEK Díszterem

Kiemelt kép: saját szerk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]