Túlélőkészlet az online vizsgaidőszakhoz

Beugrón vagy vizsgán bukni szabad, feladni viszont semmiképp sem. Tessék erre emlékezni, mert noha ismét online, a vizsgaidőszak ettől még változatlanul vizsgaidőszak, amely során ugyan előfordul, hogy megbotlunk, ez még távolról sem jelenti azt, hogy reménytelen a helyzet. Hadd segítsünk!

Ismét egy online vizsgaidőszak vár ránk, igaz, egyelőre még nem az egyetem összes karán. A sokunk számára alapból is megterhelő időszak digitális köntöse egyszerre tölthet el megnyugvással és félelemmel: miközben sok esetben könnyebbséget jelenthet például a Teamsen történő számonkérés, a távoktatással járó nehézségek sokszor tovább növelhetik a frusztrációnkat. Azonban tartogasson bármit a következő két hónap, törekednünk kell arra, hogy ne hagyjuk el magunkat, és ne süppedjünk bele a beszűkölő, ugyanúgy csordogáló napok csalóka biztonságába.

Az alábbiakban pár tippel kívánok szolgálni mindenkinek azzal kapcsolatban, hogy miképp is kerülhető el, hogy bárki vagy bármi keresztbe tegyen a szemeszterünk sikeres lezárásának. Mindez viszont semmit sem ér, ha magunkra nem jut elég figyelmünk – igyekezzünk hát törődni magunkkal, ápolni és (táv)fenntartani a kapcsolatainkat, és persze kerülni a felesleges parázást.

1. Ments le mindent!

Ahogy a rendelkezésre állás terén nehéz bízni a Neptunban, úgy ne bízz az internetedben sem! Ne hagyd az utolsó pillanatra a tananyagok letöltését! Különösen érdemes figyelni az olyan órák felvételeire, amelyeket a Teams csak korlátozott ideig őriz meg – itt nagyon jól tud jönni a megfelelő időzítés.

2. Jegyzetelj!

Amennyiben neked is segít a tanulásban, ha kézzel át-/leírod az óra anyagát, akkor itt az idő egy saját jegyzet körmölésére! Az online órák nagy hátránya, hogy hiányzik a személyes jelenlétből fakadó „kényszerítő erő” a jegyzetelésre. Ha az órák nem tudták igazán lekötni a figyelmedet, célravezető lehet saját vázlatot készíteni az elhangzottakról a digitális jegyzet mellé. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha a tanár online is tartott előadásokat, és azokat nem hallgattad még meg.

3. Rendszerezz és listázz!

Vezess listát a teendőidről! Dátumok, célok, vizsgaidőpontok, beadandók határideje – szóval minden, ami még előtted áll, mehet egy nagy cetlire. Ez egyrészt segít átlátni a dolgokat, másrészt szörnyen kielégítő és felszabadító tud lenni kisatírozni egy-egy letudott tárgyat. Ugyanígy nagyon motiváló tud lenni egy sarokban szépen növekvő „letudtam” jegyzetkupac.

4. Ha kötelező kellene…

Amennyiben a vizsgahajrában kötelező irodalomra lenne szükséged, az egyetemi könyvtár egységeiből még van lehetőséged kölcsönözni. Amennyiben online is elérhető szakirodalomról van szó, érdemes beállítani a távoli elérés szolgáltatást, amivel kényelmesen, otthonról is hozzáférhetsz a fizetős egyetemi adatbázisokhoz és e-könyvekhez. Ehhez itt találsz részletes útmutatót.

5. Mondj nemet!

Épp vizsga előtt frissítené magát a Windows vagy a Teams? Határidős, „Eskü, csak pár óra lenne!” feladatra kérnek fel? Lelki szemetest vél valaki felfedezni benned? Mindenkinek épp te kellenél? Ha „igenember” vagy, ideje nemet mondani és prioritásokat felállítani. Vizsgaidőszak évente csak kétszer van, és akkor sem tart örökké – joggal várható el tehát, hogy ideiglenesen nagyobb nyugalmat kapj. Amennyiben úgy érzed, átcsapnak a fejed felett a hullámok, mondj hát nemet, és kérj szünetet!

6. Végül, ha mással tanulnál…

Mindenki egyedi technikával tanul, most azonban nyilvánvalóan előnyben vannak azok, akik egyedül és nyugiban szeretnek tanulni. A társaságban tanulóknak viszont a közös videochatelésen túl szerencsére továbbra is szabad személyesen összeülni, akár egy könyvtárban vagy egy kollégiumban.

Képek forrása: 1. kép (Life of Pix), 2. kép (Basti93)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]