Ha tennél valami jót még karácsony előtt… – Adakozási lehetőségek az adventi időszakra

Nem vagy egyedül, ha karácsony közeledtével benned is felerősödik a segíteni akarás vágya, és szívügyednek érzed, hogy örömtelibbé varázsolhasd mások ünnepét is. Összegyűjtöttünk néhány lehetőségeket, amelyek segítségével te is képes lehetsz közvetetten mosolyt csalni egy gyermek vagy akár egy egész család arcára.

A karácsony közeledtével számos olyan adománygyűjtő akció szerveződik, amellyel te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a rászoruló gyermekek is részesülhessenek az ünnepi ajándékok, meglepetések csodájában. Íme néhány ilyen:

Idén karácsonykor az ELTE Hallgatói Önkormányzata is szervez egy adománygyűjtő akciót, amely keretében a Cseppkő Gyermekotthonban élő 2 és 18 év közötti gyermekek részére juttatnak el karácsonyi ajándékokat. Az összeállított ajándék lehet egy Mikulás-csomag, de az édességek mellett kerülhetnek még bele tartós élelmiszerek, higiéniai eszközök, jó minőségű játékok, jó állapotban lévő ruhák, könyvek, kifestők, füzetek vagy rajzeszközök is. Az összeállított ajándékcsomagot december 12-ig van lehetőséged leadni a karod HÖK-irodájában, illetve az EHÖK-irodában.

Az akció keretén belül idén is rászoruló gyermekek számára állíthatsz össze egy cipősdoboznyi ajándékcsomagot, hogy ők is kaphassanak valami meglepetést karácsonyra. A csomagok összekészítéséhez és a dobozba tehető ajándékok kiválasztásához itt találsz egy ötletlistát. A doboz összeállítása során gondolhatsz egy kisbabára vagy akár egy kamaszkorú gyerekre is. Az elkészült csomagot december 19-ig van lehetőséged leadni a 362 gyűjtőpont egyikén, amelyek között szerepel budapesti és vidéki helyszín is. Ha központi helyen szeretnéd elhelyezni a csomagodat, akkor rád is számít a főváros szívében, a Városháza téren felépült Cipősdoboz Vár.

Ezeken a lehetőségeken kívül ne felejts el szétnézni a környéked, szülővárosod térségében sem, hiszen gyakran szoktak helyi szintű adománygyűjtő akciókat is szervezni.

Ha nem egy konkrét ajándékcsomaggal szeretnél segíteni, de mégis szívesen adományoznál, akkor az alábbiakban megismerhetsz néhány indirekt adományozási lehetőséget is. Íme pár példa arra, amikor egy adott produktum megvásárlásával tudsz egy jó cél mellett kiállni:

Ha szerepel a listádon még egy karácsonyi mintás pulcsi vagy zokni beszerzése, ezek a termékek jó választások lehetnek a számodra, hiszen nemcsak új, ünnepi ruhadarabokkal bővülhet a szekrényed, hanem a megvásárlásukkal egyben adományozol is az alapítvány részére. Így te is támogathatod azt a célt, hogy minél több foglalkozást tudjanak biztosítani a kórházakban gyógyuló és hátrányos helyzetű gyermekeknek.

  • Nagykarácsony sorsjegy

Bízva az ünnepi, és lassan év végi szerencsében, meglepheted magadat vagy egy szerettedet egy kaparós sorsjeggyel. Ennek a sorsjegynek a különlegessége, hogy megvásárlásával egy új befogadó játszótér megépítését tudod támogatni. Fontos cél, hogy minél több olyan közösségi helyszín jöhessen létre, ahol az ép és a fogyatékossággal élő gyermekek közösen tudnak játszani a mindennapok során.

  • Karácsonyi kézműves ajándékok vásárlása

Szeretteidnek szánt meglepetés beszerzésekor szép gesztus lehet, ha nemcsak arra ügyelsz, hogy a megajándékozott örüljön a meglepetésnek, hanem egyben a készítőt is boldoggá teszed a vásárlással. Ezzel elismered a magyar alkotók, kézművesek munkáját, és támogatod őket abban, hogy minél tovább lehetőségük legyen a kreatív munkájukból megélni.

Ha egy fontos cél mellé szeretnél állni a kézműves alkotók munkáinak megvásárlásakor, akkor figyelmedbe ajánlom az Autistic Art elnevezésű alapítványt is. Válogathatsz papír-írószer (notesz, naptár), kiegészítő (sál, maszk, póló) és ínycsiklandó termékeik (csokoládé, bonbon, keksz, méz, kávé, tea, bor) közül, amelyek külsejét egy-egy autista művész által készített rajz, alkotás díszíti. Egy Autistic Art termék megvásárlásával az autizmussal élő alkotók otthonainak fennmaradásához járulhatsz hozzá.

A Mosoly Alapítvány azért jött létre, hogy segítséget nyújtson olyan gyermekeknek, akiket betegségük vagy nehéz élethelyzetük megfosztott az örömteli gyermekkortól. Te is segítheted az alapítvány munkáját adományaiddal. Amikor éppen ajándékokat rendelsz családtagjaidnak, barátaidnak, vedd észre, hogy néhány weboldal fel fogja ajánlani fizetéskor (például Emag, Libri) a Mosolynak szóló támogatást. Tetszés szerint felkerekítheted a vásárlásod végösszegét, hogy ezáltal segíthess. A fárasztó vizsgaidőszakban pedig, amikor éppen megjutalmazod magad egy ételrendeléssel, ismételten jusson eszedbe az alapítvány. A rendelések után a „jótékony konyhából” is tudsz választani egy virtuális fogást. A különböző játékos menük megvásárlásával szintén segítheted az alapítvány terápiás munkáit, vagy foglalkozásaik létrejöttéhez tudsz hozzájárulni.

Képek forrása: ELTE Hök Facebook-esemény, Cipősdoboz akció Facebook-oldal, Amigos Alapítvány Facebook-oldal, Autistic Art Facebook-oldal

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]