A krimi és nők elleni erőszak rejtélye

Online eseményen tekinthetünk bele a krimiirodalom kulisszatitkaiba, ahol a kérdés a nők elleni erőszak rejtélye a könyvek lapjain, és a rejtély kapcsolata a valósággal. Papp Szilvia Márta írása.

A krimiirodalom legváltozatosabb darabjaiban újra meg újra találkozhatunk a tradicionális sorozatgyilkossal, aki sorra szedi női áldozatait, alkalmasint a legvéresebb módszerekkel. Mit tudunk erről a figuráról? Hogyan formálja meg művében a nők elleni erőszakot egy női krimiíró, hogyan egy férfi, és hogyan viszonyul mindez a valósághoz? Vajon szükséges és elégséges feltétele-e az erőszaktételnek, hogy valaki maga is erőszak áldozata volt gyermekként? Racionális a félelem, ami krimiolvasáskor fog el bennünket?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekről beszélget december 4-én 19 órától Cserháti Éva krimiíró, Winkler Zsuzsanna szakértő és segélyvonalas munkatárs és Lóránd Zsófia eszme-, irodalom- és nőtörténész.

A krimi és nők elleni erőszak rejtélye című online beszélgetés a NANE Egyesület szervezésében valósul meg és a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozat következő eseménye. A rendezvények kiemelt célja, hogy szakértők szemén keresztül ismerjük meg és ismerjük fel az erőszakot. A beszélgetés résztvevői mind a NANE Egyesület aktivistái, munkájuknak hála működik a bántalmazott nőkért létrehozott ingyenes segélyvonal.

Az online esemény nem igényel előzetes regisztrációt, ezen a linken tudtok részt venni rajta. Magáról a rendezvénysorozatról pedig itt olvashattok bővebben.

A kép forrása az esemény hivatalos Facebook-oldala.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]