„Minél több ökoharcosra van szükség!” – Kerekasztal-beszélgetés zöld influencerekkel

November közepén rendezték meg a Zöld7 elnevezésű programsorozatot, melynek keretében a fenntarthatóság témakörét igyekeztek az ELTE médiások elérhetőbbé tenni a hallgatók számára. Az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettek, melynek meghívott vendégei a közösségi médiafelületeken a fenntarthatóságot hirdető, úgynevezett zöld influencerek voltak.

A beszélgetés egyik résztvevője Antal Éva volt, akit sokan Vászonzsákoslányként ismerhettek, ugyanis ezen a néven követhetitek őt Instagramon és a Youtube-on is. Éva egy olyan fiatal influencer, aki a low waste életmódot igyekszik bemutatni a követőtáborának.

Antal Éva – Vászonzsákoslány

Az esemény másik főszereplője Bányainé N. Judit volt, akit Juditthegreat néven találhattok meg az Instagramon, emellett a Nemakarokbeleszólni-triónak is oszlopos tagja. Judit a saját oldalán jelentős mértékben érinti a fenntarthatóság, a vegánság és a környezettudatosság kérdéseit, és azt igyekszik megmutatni a követőinek, hogy fiatal anyukaként is van ideje és energiája arra, hogy zöld életmódot folytasson. Ezzel arra biztat mindenki mást is, hogy belássa, ez nem egy megugorhatatlan feladat a mindennapok során.

Bányainé N. Judit – Juditthegreat

Éva és Judit mindketten kiemelték, hogy néhány hiedelemmel ellentétben a környezettudatos életmód semmivel sem drágább a megszokottnál, sőt, bizonyos területeken, például a takarítás esetében, olcsóbban is ki lehet jönni általa. A túlárazott, előre előállított tisztítószereknél lényegesen pénztárcabarátabbak a természetes alapanyagokból házilag összekevert tisztítóanyagok. Az otthoni, zöld életmódnak megfelelő nagytakarítással kapcsolatban találhattok is ötleteket Éva oldalán.

Néha nem nehéz elcsábulni a szebbnél szebb, a fenntarthatóság jegyében született termékeknek (legyen szó fém szívószálakról vagy a már sokadik vászontáskáról), viszont a lányok hangsúlyozták, hogy semmiképp sem innen kell kiindulni. Nemcsak az újonnan megvásárolt csatos üvegünkkel mehetünk el egy csomagolásmentes boltba vagy a piacra, hanem egy kiürült és megtisztított fagyisdoboz is ugyanolyan jó szolgálatot tud tenni. Emellett szintén fontos, hogy a termoszokból, kulacsokból se vásároljuk túl magunkat, hanem vegyük meg azt az egyet, amelyik biztosan strapabíró lesz, és sokáig jó szolgálatot tud majd tenni. Plusz jó tanácsként érkezett Judittól, hogy érdemes olyan innivalótartót választanunk magunknak, amely szín- és mintavilágban is passzol a legtöbb ruhánkhoz, így ez sem tud a későbbiekben mint kifogás felmerülni, hogy aztán feleslegesen egy újat vásároljunk.

Éva bevásárlása egy csomagolásmentes boltban

Éva és Judit is vegán életmódot folytatnak az állatok szeretete és az állati eredetű termékek nagy ökológiai lábnyoma miatt. Ezzel kapcsolatban is találhattok ötleteket, alternatívákat az oldalaikon. A vegán, környezettudatos és fenntartható életmód miatt ők sokkal kevesebb együttműködést tudnak elfogadni, mint egy átlagos influencer, viszont számukra megéri ez a fajta lemondás. Minden őket megkereső márkának alaposan utánanéznek, mielőtt együttműködést alakítanának ki. Így tudnak hitelesek maradni, és megadni számunkra azt a megnyugvást, hogy az ő oldalaikon biztosan nem fogunk belefutni egy átverésbe sem.

Az oldalaikon természetesen őket sem kerülik el a visszajelzések, amelyekből akad pozitív és persze negatív is. Leginkább a pozitív megerősítésekből igyekeznek erőt meríteni. Amikor tanácsokért keresik őket, vagy csak megosztják velük a követőik, hogy az ő hatásukra lettek vegánok vagy váltottak környezettudatos életmódra, akkor érzik igazán, hogy valóban megéri ezt a fajta ismeretátadást folytatniuk. Az őket érő negatív megjegyzések gyakran azzal kapcsolatban fogalmazódnak meg, hogy „Miért jönnek már ők is ezzel…?”. Vannak viszont, akik saját bizonytalanságaikat fogalmazzák meg feléjük, miszerint „Én ilyen kis lépésekkel úgysem érek el semmit…”. Ezzel kapcsolatban a lányok mindketten megosztották a kedvenc motivációs idézetüket, tökéletes példaként arra, hogy miért nem szabad azt éreznünk, hogy ehhez az életmódhoz kevesek vagyunk, így nem is érdemes belevágni. Judit az idézet lelőhelyére már nem emlékszik, viszont maximálisan tud azonosulni azzal a gondolattal, hogy „lehet, hogy egy csepp vagyok a tengerben, de a tenger is sok cseppből áll”, Éva pedig az apukájától hallotta sokszor, hogy „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”.

A beszélgetés végén néhány az egyetemhez kapcsolható, pénztárcabarát tippet is megosztottak az influencerek, amelyekkel, ha csak egy kis lépéssel is, de mi is közelebb kerülhetünk a környezettudatos életmódhoz:

  • Az egyetemen a kötelező könyveket, szakirodalmakat igyekezzünk könyvtárakból kikölcsönözni megvásárlás helyett, vagy olvassuk el azokat online, esetleg e-book formátumban.
  • Az elektronikai eszközeinket ne cseréljük sűrűn (amennyiben nem szükségszerű), és inkább válasszuk a használt eszközök megvásárlását.
  • Soha ne felejtsük otthon a kulacsunkat, és kerüljük a felesleges pet palackok megvásárlását.
  • Az éjszakai élet népszerű vacsorája, a gyros helyett Éva a falafelt ajánlotta, amely pitában fogyasztva hasonló ízvilágú és ugyancsak sok helyen elérhető étel, mégis vegán alternatíva.
  • A vegán életmód iránt érdeklődők számára kiemelték, hogy ne csak a drága helyettesítő ételekben gondolkozzanak, és ne feledkezzenek meg olyan egyszerű (és olcsó) fehérjeforrásokról sem, mint például a bab.
  • A Sharewaste nevű alkalmazást is a figyelmünkbe ajánlották, amely a közösségi komposztálást segíti elő, például a budapesti lakásokban vagy kolikban élők számára.

Zárógondolatként Éva és Judit egyetértettek abban, hogy nagyszerű lenne, ha az egyetemek még erőteljesebben csatlakoznának a környezettudatos életmód népszerűsítéshez. Elgondolkodtató és már csak megvalósításra váró ötletként bedobták a használtkönyv-vásárokat, a szelektív szemetesek elhelyezését az egyetemi épületekben és a minél sűrűbb edukatív és szemléletformáló előadások, kerekasztal-beszélgetések szervezését. Mindezek mellett kifejezetten menő dolognak tartanák, ha minél többféle gyümölcsöt és zöldséget lehetne kapni az egyetemi büfékben.

Képek forrása: ELTE Média Facebook-eseménye, Vászonzsákoslány Instagram-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]