Több lesz az ösztöndíj?

2017-től több lehet az ösztöndíj az egyetemeken. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ugyanis újításokat eszközölne az ösztöndíjrendszerben és emelné az ösztöndíjak összegét is. Az elnök, Gulyás Tibor elmondta, hogy a 2007 óta nem változó rendszernek azért van szüksége a változtatásra, mert a normatívák, a juttatások és a források között nincs összhang. A változtatások a szociális ösztöndíjat és a köztársasági ösztöndíjat is érintenék. Az új törvény szerint egyes önköltséges hallgatók munkáját is ösztöndíjjal jutalmaznák.

Kilencmilliárd forintos többletforrást igénylő változásokat szeretne a HOÖK. A javaslat az ösztöndíjak minden formáját, illetve a normatívákat is érintené. A változásnak a nem összefüggő rendszert az oka, valamint az, hogy tíz éve nem változtak a juttatások összegei.

Kaizinger Tamás Töhötöm,  a HÖOK tanulmányi és juttatási ügyekért felelős elnökségi tagja a normatívák változásáról beszélt. A javaslatuk szerint, a hallgatói normatíva jelenlegi 119 000 Ft helyett 176 000 Ft lenne, a lakhatási támogatás 60 000 Ft-ról  86 000 Ft-ra nőne. A tankönyv- és jegyzettámogatási, a sport és a kulturális normatíva esetében pedig 11 900 Ft helyett 15 400 Ft-ra lehet számítani. Gulyás Tibor elmondta, hogy az emelések oka a hallgatók motiválása.

Változnának azonban az odaítélések kritériumai is. Az ösztöndíjakat részösztöndíjakra osztanák, amelyek az egyes tárgyaknál elért teljesítmény határozna meg. A teljes ösztöndíj, pedig a részösztöndíjakból áll majd össze. Kiemelt szociális ösztöndíjat kaphatnak majd azok a hallgatók, akiknek a szülei alacsony iskolai végzettségűek (legfeljebb 8 általános), akik elégtelen lakókörnyezetben élnek valamint akiknek a szülei tartósan munkanélküliek. Ide sorolják majd továbbá a családfenntartó, a súlyosan fogyatékos vagy korábban tartós nevelésbe vett hallgatókat. A rendszer elbírálásakor is változásokat eszközölnének. Kritérium lenne ezentúl a fajlagos jövedelem számítása valamint  minden esetben – a bejelentett lakcím ellenére – a szülök jövedelmét vennék figyelembe. A lakóhely távolsága mellett ezentúl az utazási körülményeket is figyelembe vennék.

A köztársasági ösztöndíj 2008 óta nem változó összege is várhatóan nőni fog. A jelenlegi 34 000 Ft-os összeg helyett 44 000 Ft-ra lehet majd számítani. Javasolták azt is, hogy az ösztöndíjat igazoló oklevelet a jövőben a köztársasági elnöktől vehessék majd át a hallgatók. A körülbelül 1200 hallgatót érintő változás oka az ösztöndíj presztízsének visszaállítása.

Az önköltséges hallgatók sem maradnának juttatás nélkül. Az újítás szükségességének az az oka, hogy az immáron 41 szakon lévő központi ponthatár jelentősen megemelte a saját forrásból fizető tanulók számát. Ebben az esetben a legjobb 5-10% kapna ösztöndíjat és akár teljes egészében visszakapnák a költséget.

Gulyás Tibor elmondta, hogy az ügyet érintő törvénymódosítások legkésőbb ősszel, de akár már a nyár folyamán megszülethetnek. Az új rendszer életbe lépése pedig 2017 szeptemberére várható.

 

Forrás: edupress.hu

Kép: mitjatsszunk.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]