Mikor és hogyan kell egészségügyi járulékot fizetni?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot akkor kell fizetni, ha még nincs munkátok, a diákigazolványotok pedig már nem érvényes. Ez független attól, hogy sikerült-e megszereznetek a diplomát: ha például befejezted már a tanulmányaidat, de a nyelvvizsga miatt a diplomád még függőben van, akkor is kell járulékot fizetni. Ennek összege havi 6930 forint, a befizetés határideje pedig az adott hónap 12. napja.

Hogyha már nem érvényes a diákigazolványotok, mert befejeztétek a tanulmányaitokat, és még nincs állásotok, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása alapján: “A tanuló diákigazolványa a tanulói jogviszonyának megszűnését követő október 31-éig, a hallgató diákigazolványa a hallgatói jogviszonyának megszűnését követő március 31-éig (a jogviszony I. félévben történő megszűnése esetén), illetve október 31-éig (a jogviszony II. félévben történő megszűnése esetén) érvényes. Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a diákigazolvány érvényességi idejének lejáratát követően további 45 napig fennmarad.”

Tehát december 15-ig biztosítva vagytok. Ezt követő 15 napon belül jelentkeznetek kell az adóhatóságnál. Ehhez ki kell tölteni a NAV honlapján megtalálható 15T1011-es nyomtatványt, amit postán, személyesen, vagy az ügyfélkapun keresztül kell továbbítani.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havonta 6930 forint, amit átutalással vagy csekken lehet befizetni minden hónapban 12-ig.

Forrás: Eduline
Kép: www.adamsmith.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]