Cukros vízzel hatékonyabb a teljesítménynövelés

A nagy-britanniai Bath-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a teljesítménynövelésben az egyszerű cukros víz tulajdonképpen ugyanannyira hatékony, mint az energia- és sportitalok. A kutatás során hosszú távú kerékpározók között tesztelték, hogy a szacharóz- és a glükózalapú italok közül melyik akadályozza meg jobban, hogy a májban található szénhidrátraktárok kiürüljenek. Amikor a sportolók szacharózt, és nem glükózt vittek be a szervezetükbe, könnyebben mozogtak és edzettek, valamint az emésztésük is könnyebb volt.

Valószínűleg nincs szükség élénk színű energiaitalokra ahhoz, hogy növeljük a teljesítőképességünket. A Bath-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a cukros víz is vissza tudja tölteni testünk glikogénszintjét. A fehér cukor a szacharóz feldolgozott változata, amely a glükóz és a fruktóz egyesüléséből jön létre. Mivel a glükóz és a szacharóz is az egyszerű cukrok közé sorolható (mindkettő egyszerű szénhidrát), a szervezet gyorsan feldolgozza és energiává alakítja őket, és még az ízük is ugyanolyan.

Viszont összehasonlítva a szacharóz és a glükóz feldolgozásának tempóját, azt lehet megállapítani, hogy molekuláris szerkezete miatt a szacharózt gyorsabban bontja le a szervezetünk. A glükózalapú italok ráadásul sok esetben okoznak bélbántalmakat ellentétben a fehér cukorral. A kutatók ezért azt javasolják, hogy ha fokozni szeretnénk a teljesítményünket (például versenyen vagy vizsgán), egyszerű fehér cukrot keverjünk teljesen tiszta vízbe, így csillapítva szomjunkat, mert azt testünk hamar hasznosítani tudja.

Javier Gonzalez, az egyetemi kutatás vezetője azt is elmondta, hogy a májban található szénhidrátraktárak szerepe különösen fontos az állóképességi sportok esetében, mert segítenek szinten tartani a vércukorszintet. Ezekről a raktárakról egyelőre kevés ismerettel rendelkeznek a tudósok, főleg az nem világos, hogy miként viselkednek edzés közben és után.

Forrás: origo.hu

Kép: avilagtitkai.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]