Vajon milyen karrierlehetőségeket kínál nekünk az Animáció és Médiadesign? – Alumni Média Maraton 3.

Mindannyiunkat egyformán érdekel, hogy az egyetemi diploma megszerzése után vajon mi vár majd ránk? Hol tudunk majd elhelyezkedni a szakmánkban? Az ELTE Média Tanszék szervezésében megrendezett Alumni Média Maraton beszélgetésein keresztül segítséget kaphatunk az ELTE média szakján végzett egykori hallgatóktól, akik saját pályájukról, diploma utáni elhelyezkedési lehetőségekről mesélnek.

Április 22-én már harmadik alkalommal rendezték meg az Alumni Média Maratont. Az esemény a Zoom rendszerén keresztül zajlott, és Facebook live-on is közvetítették. Ez alkalommal az Animációs és Médiadesign világában elhelyezkedő korábbi ELTE-s hallgatók voltak az esemény vendégei.

Pataky Csilla, az ELTE Alumni vezetője rövid köszöntője után kezdetét vehette a beszélgetés, melyet Horváth Noémi, az ELTE első évfolyamos média szakos hallgatója moderált. Az esemény vendégei Herczeg Linda, a Vodafone senior grafikusa, Szemerey Samu építészmérnök, a Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetője, Tóth Enikő szabadúszó tartalommenedzser, Vizer Edit, a Médiadesign-oktató, E-learning oktatási anyagok fejlesztője, Bakonyi Bori, a Seropan nyelvoktató alkalmazás szoftvertesztelője és Gondos Dóra, az Eriksson videós szakembere.   

ELTE MÉDIA - Home | Facebook

A rövid bemutatkozás után azzal a kérdéssel folytatódott, hogy milyen hatások érték a vendégeket, amelyek ebbe az irányba terelték őket, és milyen egyéni utat jártak be, amíg arra területre kerültek, amelyben jelenleg dolgoznak. Így hamarosan mindenki részéről rendkívül érdekes pályaképet ismerhettünk meg. Betekintést nyertünk abba is, hogy a humán és a reál tudományterületek hogyan férnek meg egymás mellett, illetve arról is volt szó, hogy a gyakorlat és az elmélet hogyan hat egymásra, illetve a munkában hogyan épülnek fel a különböző helyekről megszerzett ismeretek. Szóba került az is, hogy az ELTE-n megszerzett tudást hogyan sikerült a gyakorlatban kamatoztatni. Tóth Enikő beszélt arról, hogy esetében az ELTE képzése épp azért segített sokat, mert megmutatta neki, hogy a világ változik, és ezzel együtt kell élni. A saját munkáját így könnyeben tudja pozicionálni, és akár megkérdőjelezni is képes azt. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy az ELTE inkább elméletre épülő képzése esetében milyen alapokat adott neki és mennyit segített ahhoz, hogy később a gyakorlatban is kamatoztatni tudja tudását.    

Social media design with multimedia icons Vector Image

A résztvevők arról is meséltek, hogy milyen úton jutottak el a jelenlegi munkájukig, állásukig. Kiderült, hogy szinte egyikük sem sejtette korábban, hogy vizuális megjelenítéssel fognak foglalkozni. Tóth Enikő például eredetileg a nyomtatott sajtóban szeretett volna elhelyezkedni, Vizer Edit pedig vágó szeretett volna lenni. Az egyik legérdekesebb utat talán Szemerey Samu járta be. Eredetileg építészmérnökként végzett, majd a doktoriját kultúrakutatás témában írta. Elmondása szerint még tizenévesen kezdett érdeklődni a reál tárgyak iránt és a szépirodalom iránt egyszerre, így már tudatosan keresett egy olyan irányt, melyben egyszerre ötvözhette ezt a két tudományágat. Arról is mesélt, hogy az egyetem évei alatt érdeklődni kezdett az építészet háttere iránt. A TDK-n nagy sikert aratott dolgozatában például azt vizsgálta, hogy a film mint médium hogyan hatott az építészetre. Így jutott el végül azokig a projektekig, melyekben most is dolgozik. A külföldi oktatás és munkatapasztalat kérdésköre is előkerült, hiszen a meghívott vendégek közül szinte mindenki megjárta ezt az utat is.

Média és Kommunikáció Tanszék – ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási  Intézet

Az utolsó körkérdés végül arra vonatkozott, hogy ki mit üzenne most a jelenlegi hallgatóknak. Ezzel kapcsolatban nagyon sok fontos mondat hangzott el, melyek közül azt gondolom, mindannyian válogathatunk nekünk szóló útravalót. Szóba került a bátorság, a kíváncsiság, a rizikóvállalás és a tapasztalatszerzés fontossága, a kísérletezés szokatlan környezetben. Emellett szó volt még arról is, hogy mennyire nagy előny, ha tudunk alkalmazkodni a változásokhoz és elhisszük magunkról, hogy mi magunk is képesek vagyunk változtatni, és a változás általunk is történik. Emellett különösen megfontolásra méltónak találtam Bakonyi Bori mondatait arról, hogy az ember számára mennyire fontos az, hogy felismerje, hogy ő maga milyen buborékban éli az életét, és esetleg több ilyen buborékot is érdemes kipróbálnia, akár külföldi tanulás segítségével.

Összességében rendkívül izgalmas beszélgetésben lehetett részünk. Az egyik legfontosabb útravaló, amit innen mindannyian magunkkal vihettünk, hogy a diploma után még rengeteg érdekes lehetőség várhat az ELTE-ről kikerülő hallgatókra.

Az esemény visszanézhető az ELTE Média Facebook-oldalán.

Forrás: ELTE Alumni

Képek forrása: ELTE Alumni, ELTE Média Facebook, Vectorstock.com, ELTE Média  

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]