Lejárt az oklevélszerzési határidő – több mint ezer hallgatónak fizetnie kell

Még júliusban több mint kétezer volt felsőoktatási hallgató kapott levelet az Oktatási Hivataltól, melyben arra hívták fel a figyelmüket, hogy lejár az oklevélszerzési határidő augusztus 31-én. Jelenleg közel 1300 hallgatónak kellene fizetnie.

Azok a hallgatók, akik 2012 szeptemberében kezdtek kétéves képzést (négy féléves mesterképzést, vagy felsőoktatási szakképzést) állami ösztöndíjasként, 2015. augusztus 31-ig kellett megszerezniük a diplomájukat. Ellenkező esetben az ösztöndíj felét vissza kell fizetniükjelenleg 1300 hallgató van ebben a helyzetben. Az Oktatási Hivatal arról számolt be, hogy eddig több mentesítési kérelem is érkezett már, így ez a szám még csökkenhet.

Akiknek lejárt az oklevélszerzési határidejük, azok a visszafizetési kötelezettséget megállapító határozat kézhezvétele után több úton is elindulhatnak: meghatározott ideig részletfizetési vagy mentesítési kérelmet nyújthatnak be, amennyiben tartós betegség, baleset, megváltozott munkaképesség, szülés, két vagy több gyermek nevelése vagy egyéb váratlan, a volt hallgatón kívül álló okból nem fizetőképes. Ezen kívül vállalhatja hazai munkaviszony fenntartását az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamban. Könnyítés, hogy a hazai munkaviszony beszámítását visszamenőlegesen is, a hallgatói jogviszony megszűnésétől is lehet kérelmezni, illetve amennyiben a hazai munkavégzési kötelezettség időszakában ismételten hallgatói jogviszonyt létesít a volt halllgató (beadja a jelentkezését egy új képzésre), akkor a tanulmányai idejére kérelmezheti a munkavégzési kötelezettség felfüggesztését.

A további információkért látogassatok el az oktatas.hu oldalra, ahol a mentesítési kérelemmintát is megtalálhatjátok.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: ujszo.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]