Ilyen lesz a magyarérettségi 2017-től

A 2017-es május–júniusi vizsgaidőszaktól kezdve több mindenben változik a magyar nyelv és irodalom érettségi. A változások az írásbeli feladatsorokat érintik közép- és emelt szinten egyaránt, a szóbeli vizsgák lényegében változatlanok maradnak. Az értékelés is változik: egyrészt másképp kell majd pontozniuk a feladatokat a tanároknak, másrészt innentől kezdve a jó helyesírást jutalmazni fogják, és nem lesznek hibapontok.

A középszintű magyarérettségi első része, a szövegértés marad a régi, viszont a gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre, és Köznapi írásbeliség megnevezéssel az érvelés párja lesz. Vagyis a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés közül, illetve a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhatnak majd a 2017-től érettségizők. Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mert a továbbtanulásnál fontos szempont a szakirányú szövegértés.

A szóbeli tételek száma nem változik, de az anyanyelvben két korábbi témakör összevonásával új tétel jön létre Ember és nyelvhasználat címmel. Az irodalmi tételek középpontjában ezentúl is különböző művek állnak. A regionális és interkulturális témakör része lesz a határon túli magyar irodalom.

A pontozás a következőképpen változik meg: a középszintű műelemző feladatban a tartalmi és a nyelvi minőségre 25-25 pontot lehet kapni. A középszintű szóbeli vizsgán a tartalmi minőség irodalomból és magyar nyelvből szintén 25-25 pontot, a felelés nyelvi minősége pedig 15 pontot fog érni. Emelt szinten a reflektáló feladatra 20 pontot, a műértelmezésre meg 30 pontot lehet szerezni. A helyesírásért ezentúl nem fognak hibapontot levonni a javítók, viszont a jó helyesírást jutalmazzák majd.

Forrás: eduline.hu

Kép: helyitipp.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]