Jön a második felvonás – visszavágók a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében

Lezajlott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első fele, ma pedig már jönnek is a visszavágók. Születtek meglepő eredmények a párharcok első mérkőzésein, de nyitott kérdések is maradtak még bőven. Sajnos azonban a koronavírus beárnyékolja a visszavágókat, ugyanis a PSG–Dortmund mérkőzést nézők nélkül rendezik meg, és a jövő héten is biztosan szurkolók nélkül fog játszani a Juventus otthon.

A mai napon két mérkőzést rendeznek meg; az egyik tulajdonképpen már el is dőlt. Az Atalanta könnyedén legyőzte hazai pályán a Valenciát 4–1-re, csodának kellene történnie ahhoz, hogy a spanyol együttes jusson tovább. Az Atalanta menetelése tovább folytatódhat, Gasperini csapata ontja a gólokat, legutóbb 7–2-re nyertek idegenben a Lecce ellen. A Juventus elnökének, Andrea Agnellinek nem tetszik az Atalanta remek szereplése, eléggé erőteljesen kikelt ellenük. Azt nyilatkozta, hogy elismeri az Atalantát, de feltette a kérdést: egy jó szezon, és máris ott lehetnek a Bajnokok Ligájában, úgy, hogy semmi nemzetközi tapasztalatuk nincsen? A Romát hozta fel példaként, akinek köszönhető, hogy újra négy olasz csapat indulhat a BL-ben, de ők mégsem lehetnek ott. Az Atalanta szisztematikusan felépített valami elképesztőt, idén is jó eséllyel dobogón végeznek, és akkor jövőre is szerepelhetnek a Bajnokok Ligájában. A Juventus elnöke talán irigy lenne? Nem tudni. Mindenesetre a nyilatkozatát nagy felháborodás kísérte, és kevesen értettek vele egyet.

Kedd este a másik összecsapáson a Lipcse az egyértelmű esélyes. Idegenben az első hetven percben lefocizta a pályáról a Spurst, és ha Werner pontosabban céloz több helyzetnél, akkor jóval nagyobb is lehetett volna az előny. Az is igaz, hogy a Lipcse hálóőrének nagy szerepe volt abban, hogy sikerült győzni Londonban, Gulácsi Péter többször is hatalmasat védett, a legnagyobb bravúrt Le Celso szabadrúgása után mutatta be. Ugyanakkor a Lipcse egyre jobban távolodik a Bayern Münchentől: pár hete még vezették a Bundesligát, most pedig már öt pont a hátrányuk. A legutóbbi két bajnokin egyszer sem sikerült nyerni, 1–1 a Leverkusen, az előző hétvégén pedig 0–0 a Wolsburg ellen. A Tottenham pocsék formában van, az utolsó öt mérkőzésükből négyet elbuktak, hétvégén is csak egy szerény döntetlenre futotta a Burnley otthonában. Úgy tűnik, hogy Son és Harry Kane hiányát nem tudja elviselni a londoni csapat. A Burnley ellen például Dele Alli játszott csatárt. Nagy feltámadásra lenne szüksége a Spursnek, hogy idegenben kiharcolja a továbbjutást, ugyanis az elmúlt hetek formája csöppet sem bíztató. Mourinho végleg kiégett volna?

jose-mourinho-tottenham-2019-20_ru3bsoi0ft6iz3y1xfoa2rw0

A PSG–Dortmund összecsapás a koronavírus miatt zártkapus lesz szerdán, így a párizsiak nem bízhatnak a szurkolóik biztatásában. A PSG az első meccsen eléggé visszafogottan játszott, Neymar például sokat nem mutatott, igaz, így is szerzett egy gólt. Nagyon nehéz dolga lesz a PSG-nek, hiszen egy remek formában lévő Dortmundot kéne legyőzniük, ráadásul úgy, hogy nem lesznek nézők. Csak bizakodni lehet abban, hogy a járvány elcsitul, és nem lesz több mérkőzés is zártkapus a BL-ben, ugyanis nézők nélkül a futball olyan, mint a gulyásleves hús nélkül. A Dortmund a hétvégén egy igazán parázs és feszült mérkőzésen győzte le a Mönchengladbach csapatát, így egyedüli kihívója lett a Bayern Münchennek. A háromvédős rendszer, úgy tűnik, működik; Haaland egyedül eldönthet párharcokat, jó játékára most is szükség lesz. A Dortmund egyébként öt meccses győzelmi szériában van, és ha a védekezésük is rendben lesz – ami szintén kezd összeállni –, akkor minden bizonnyal ott lesznek a nyolc között.

1583490931_291474_1583491066_noticia_normal_recorte1

Az Atletico Madrid lenullázta a Liverpoolt hazai pályán, az angol csapatnak nem volt kaput eltaláló lövése! A spanyol együttes a BL-ben remek formát mutatott, ugyanakkor a bajnokságban továbbra is szenved, hétvégén nem sikerült győznie a Sevilla ellen, csak egy 2–2-es döntetlenre futotta a Matracosoktól. A Liverpool sem mutatott olyan meggyőző játékot, mint ahogy téli szünet előtt tette. Jürgen Klopp fiai elszenvedték első vereségüket a bajnokságban a Watford ellen, 3–0-ra kaptak ki, utána pedig meglehetősen simán kiestek a Chelsea ellen az FA-kupából. A hétvégén már sikerült nyerni, de a meggyőző játék hiányzott. A Pool helyzetét tovább rontja, hogy Alisson sérülés miatt biztosan nem lép pályára, ahogyan a csapatkapitány, Jordan Henderson játékára sem számíthat Klopp mester. Ami viszont mindenképpen a csapat segítségére lesz, azok a nézők. Úgy tűnik, hogy ezt a visszavágót szurkolók előtt rendezik meg, és igazán nagy szüksége lesz a játékosoknak a támogatásra. Az Atletico Madrid tavaly hazai pályán könnyedén győzött a Juventus ellen 2–0-ra, a visszavágón pedig simán kikaptak három góllal, és ki is estek. Most minden bizonnyal nem szeretnék elkövetni ugyanazt a hibát, mint tavaly, keményen fogják őrizni az előnyt. A Liverpool még így is esélyesebb, hogy ott legyen a nyolc között, de figyelniük kell a védekezésre, mert ha gólt kapnak, aligha fognak hármat szerezni.

1210955379

A Bajnokok Ligája visszavágói bőven tartogatnak izgalmakat, sok minden nem dőlt még el, de a Lipcse és az Atalanta továbbjutására nagy esély van, ahogyan a Dortmund is könnyedén továbbmehet így, hogy nézők nélkül kellene nyernie a PSG-nek. A Liverpool–Atletico párharc második felvonása tartalmazza talán a legtöbb kérdést, de – megidézve a legnagyobb közhelymestert, Zombori Sándort – a labda gömbölyű, bármi megtörténhet, és az a csapat fog továbbmenni, amelyik több gólt szerez a másiknál.

Képek forrása: premierleague.com, en.as.com, goal.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]