A Forma-1 igazi arca – Hajsza a túlélésért

Február végén debütált a Netflix nagy sikerű Forma-1-es szuperprodukciójának második évada. A Hajsza a túlélésért ahol lehetett, tovább növelte a tétet az első nekifutáshoz képest, és ismét példátlan szintű betekintést enged a száguldó cirkusz kulisszái mögé.

A Liberty Media 2017-es színre lépése óta egy új világ nyílt ki a Forma-1 rajongói előtt. A sportág közvetítési jogainak megvásárlása után az amerikai vállalat bevallott célja volt, hogy kiléptesse a száguldó cirkuszt a „kőkorszakból”, ráfeküdtek a közösségi médiás jelenlétre és igyekeznek forradalmasítani, ahogy az emberek fogyasztják a Forma-1-gyel kapcsolatos tartalmakat. Ezen az úton volt jelentős mérföldkő a Netflixszel kötött megállapodás, aminek értelmében a streaming szolgáltató stábja szinte korlátlan betekintést nyert a csapatok belső világába, hogy aztán tízrészes sorozatukban mutathassák be a sportág az átlag szurkoló számára teljesen ismeretlen arcát.

A 2018-as idényt feldolgozó első évad elsöprő sikert aratott. Amellett, hogy tényleg láthattuk, miként reagálnak az istállók és versenyzőik a legkeményebb krízishelyzetekre, mélypontokra, a sorozaton keresztül sokkal jobban megismerhettünk néhány olyan szereplőt, akikre egyébként kevesebb reflektorfény irányulna. A legjobb példa erre a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner, aki humorával és kíméletlen szókimondásával mindenki elől ellopta a show-t, a pilóták közül pedig nem meglepő módon Daniel Ricciardo bizonyult a legszórakoztatóbbnak. Az első próbálkozás azonban sok nézőben hagyhatott hiányérzetet, ugyanis a világbajnoki címért versenyző két együttes, a Mercedes és a Ferrari kitiltotta a kamerákat garázsaikból, így tőlük hiába várhattunk exkluzív anyagokat.

Meglepő módon a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner volt az első évad legnagyobb sztárja

Meglepő módon a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner volt az első évad legnagyobb sztárja

Az új évad legnagyobb újdonsága, hogy immáron nem kell nélkülöznünk a topcsapatokat, amire nem győzték minél korábban felhívni a figyelmünket a készítők – már az első percekben Lewis Hamilton mosolyog ránk egy interjú keretében. A legnagyobb sztárok jelenléte kétségtelenül hatalmas pluszt jelent, de szerencsére a Hajsza a túlélésért második évada nem esett át a ló túloldalára, a képernyőidőt sikerült többnyire arányosan elosztani a teljes rajtrács között. Mindössze két versenyző volt, akik feltűnően kevés szerephez jutottak: Lando Norrist hiába kedvelték meg sokan első szezonjában vicces közösségi médiás bejegyzései miatt, a Netflixnél inkább csapattársára, Carlos Sainzra koncentráltak, Kimi Räikkönen hiánya pedig még fájdalmasabb lehet sokaknak – a finn közönségkedvenc mindössze egy mondat erejéig tűnik fel a képernyőn.

A sorozat felépítése a már ismert formulát követi: a szezont nem feltétlen kronologikus sorrendben, hanem különböző narratívák mentén követjük végig, így előfordulhat, hogy egy helyszínre többször is ellátogatunk, míg más versenyhétvégék teljesen kimaradnak – sajnos ebből a szempontból a magyar nézők sem jártak jól, ugyanis a Hungaroringen történteket sem láthattuk viszont. Az időbeli ugrálás szerencsére annak sem zavaró, aki esetleg nem követte rendszeresen a történteket, ugyanis a Hajsza a túlélésért rengeteg narrációt kapott, aminek köszönhetően még a laikusok számára is érthető lesz minden epizód.

A fordulatos Német Nagydíjat feldolgozó rész az évad egyik csúcspontja volt

A fordulatos Német Nagydíjat feldolgozó rész az évad egyik csúcspontja volt

A produkció hatalmas sikere elsősorban az őszinteségében rejlik. A vidám pillanatokba ugyanolyan betekintést kapunk, mint a legfeszültebb konfliktusokba, a szereplőknek pedig nincs lehetőségük megjátszani magukat ebben a pörgős, hatalmas nyomással járó világban. Sajnos idén ez különösen hangsúlyos volt, ugyanis közelről láttuk, ahogy borzasztó tragédiák rázták meg a sportot 2019-ben. Niki Lauda halála a paddock minden tagját megrendítette, illetve a Forma-2-es tehetség Anthoine Hubert végzetes belgiumi balesetének pillanatában is forogtak a kamerák – szerencsére a készítők méltó módon emlékeztek meg az F1-család tavaly elveszített tagjairól.

Bár a pilóták és a csapattagok egyaránt természetesen viselkednek, a készítők egy pillanatra sem titkolják, hogy a szereplők tisztában vannak a stáb folyamatos jelenlétével. Ricciardo van, hogy viccből kiszól a Netflix munkatársainak, míg Vettelen néha érződik, hogy a háta közepére sem kívánja az őt követő árgus szemeket. Hogy mindez ilyen jól kivehető a sorozatból, sokat elárul a szereplőkről, így mindenképp dicséret illeti a készítők öntudatos hozzállását, hogy nem láthatatlan narrátorként, hanem kézzelfogható tényezőként láttatják magukat.

A Hajsza a túlélésért hiánypótló sorozat, ami úgy enged bepillantást a világ egyik legnépszerűbb sportjába, hogy közben újat tud mutatni veterán rajongóknak és kíváncsi laikusoknak egyaránt. A második évad megtartotta a bemutatkozó szezon minden pozitívumát, és a topcsapatok bevonásával még teljesebb képet ad a száguldó cirkusz világáról. A magyar nézőknek külön öröm, hogy idén már magyar szinkronnal is élvezhetjük a történéseket, ráadásul régi ismerősként Szujó Zoltán és Wéber Gábor hangja is felcsendül a hazai verzióban. Ha rendelkezel Netflix-előfizetéssel, és akár egy kicsit is érdekel az autóversenyzés világa, bátran adj egy esélyt a sorozatnak – nem fogod megbánni!

Képek forrása: formula1.com, brakingnewsmotorsport.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]