A TE nyomaid hová vezetnek? – Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó

Hiánypótló céllal indít első alkalommal krimipályázatot a Prae Kiadó. A szerzők két kategóriában adhatják be műveiket 2020. május 15-ig.

A 2017-ben indított Krimi Ma sorozat sikere adta az ötletet a pályázathoz, a hazai krimiirodalom kínálatának bővítése és az érdeklődés élénkítése érdekében. A sorozatban olyan kötetek jelentek meg, mint az ELTE-n oktató zeneesztéta, Pintér Tibor A harmónia tébolya, Molnár T. Eszter Szabadesés vagy Cserháti Éva A Sellő titka című művei. Most lehetőség nyílik – nemcsak fiatal írók számára –, hogy saját műveikkel egészítsék ki a sort.

A pályázók novella és regény kategóriákban nyújthatnak be műveket, a pályázati munkák száma nincsen korlátozva, illetve egy pályázó mindkét kategóriában küldhet be műveket. Az elvárások között szerepel, hogy a pályamű szórakoztató jellege mellett szépirodalmi élményt is nyújtson, továbbá hogy a mai társadalmi kérdésekre reflektáljon. A kiadó a tematikát tekintve külön határokat nem szab meg, szívesen fogadnak olyan munkákat, amelyek a kortárs kérdésekre például a történelem felől tekintenek (történelmi krimi). Hasonlóképp ki lehet nyitni a krimi horizontjait más zsánerek (horror, sci-fi, cyberpunk stb.) irányába, a legfőbb szempontok a következők: az egyedi történet és az individuális, magas színvonalú megvalósítás, valamint a magas fokú nyelvi kidolgozottság.

A két kategória egyedi elvárásai a következők:

Novellapályázat:
Olyan művek, melyek a melyek a fenti értelemben véve a krimi bármelyik szubzsánerének megfelelnek. A novellák maximális terjedelme 40.000 leütés (szóközökkel).

Regénypályázat:
Ez a kategória két fordulóból áll: az első fordulóban egy szerzői ív (40.000 leütés szóközökkel) terjedelmű részletet vár a kész vagy a készültség előrehaladott fokán álló műből. A beküldött szemelvény minden esetben a mű elejéről származzon (első fejezet/rész). Az egy ív részlet mellé rezümét szükséges mellékelni egy flekk (szóközökkel együtt 1800 leütés) terjedelemben, amely összefoglalja a mű fő elképzeléseit, célkitűzéseit, történetét.
A kiadó munkatársai a beérkező anyagok alapján előzsűrizik a pályaműveket, és bekérik a legjobb művek teljes kéziratát. Az elbírálás második fordulójában a háromtagú szakmai zsűri, valamint a Krimi Ma sorozat szerzői és a kiadó munkatársai véleményezik a beküldött teljes hosszúságú kéziratokat. A második fordulóba jutott művek beadási határideje: 2020. december 31.
A pályázaton bárki részt vehet, aki megfelelő terjedelmű részlettel jelentkezik, és sikeres első fordulót követően határidőre rendelkezésre tudja bocsátani a teljes, kész kéziratot. A háromtagú zsűri jeligés rendszerben kapja meg a kéziratokat.

Mindkét kategória esetében a kiadó szívesen lát egy rövid szakmai életrajzot, melyben az is feltüntetésre kerül, hogy jelentetett-e már meg a pályázó saját művet.

A szakmai zsűri tagjai:
Benyovszky Krisztián irodalomtörténész, a krimi kutatója, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója
Kálai Sándor krimikutató, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója
Kisantal Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének oktatója

A Prae Kiadó szerzői a Krimi Ma sorozatban:
Cserháti Éva
Mészöly Ágnes
Molnár T. Eszter
Pintér Tibor

A kiadó munkatársai:
Balogh Endre
L. Varga Péter
Péczely Dóra

Díjazás:

A novellapályázat és a regénypályázat esetén is több díjazott lehetséges, ha a zsűri úgy dönt. A nyertesek jutalma az eladott példányszámtól független szerzői honorárium, kiadói szerződés a Prae Kiadóval, továbbá a művek megjelentetése, forgalomba hozatala.

A pályázati művekkel jelentkezni a kiadó elérhetőségén lehet: praekiado@gmail.com

Az első forduló határideje, amelyre a Prae Kiadó a novellákat, valamint az egy ív terjedelmű regényrészleteket és rezüméket várja: 2020. május 15., péntek.

A fejlécképet Szabó Kitti Ágota bocsátotta rendelkezésre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]