Matek helyett foci óra

A kormány legújabb oktatási tervezete szerint lehetőség nyílna az általános iskolákban a labdarúgást mint tantárgyat tanórai keretek között elsajátítani.

Első ránézésre, ha beleolvasunk ebbe a tervezetbe azt gondolhatjuk, hogy kötelezővé tennék a labdarúgás oktatását első osztálytól egészen nyolcadik osztályig. Azonban a valódi elképzelések szerint csak lehetőség nyílna ennek a tárgynak a felvételére az úgynevezett szabadon tervezhető órakereteken belül. Jelenleg ilyen órának mínősul a hon és népismeret vagy az emelt szintü ének órák.

Az elképzelések szerint heti két órában tartanának labdarúgást az elsőéves fiúknak és lányoknak is egyaránt, azonban nem csak az alap technikai elemekkel ismertetnék meg a gyerekeket, hanem el kéne sajátítaniuk:

  • a lábfej különböző részeivel való labdakezelést,
  • a lebdavesztés utáni visszatámadást,
  • valamint a tolódásos védekezést, vagyis a nyomásgyakorlást a labdás ellenfélre védekezés közben.

Az ezzel kapcsolatos hatásvizsgálat kimutatása szerint külön költségvetést nem igényelne a pedagógusok továbbképzése, illetve az infrastruktúra vagy az eszközök, bár ennek okát nem ismerjük, így csak találgatni lehet, hogy hogyan is szeretnék ezt “díjmentesen” beépíteni az oktatásba.

A tervezetben úgy vélekednek ezekről az elképzelésekről, hogy a legtöbb gyermek számára a  labdarúgás egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával.

 

forrás: index.hu
kép forrása: ldsportandeducation.org.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]