5+1 film az idei karácsonyi moziesthez

Karácsony. Ezer dolog jut eszünkbe róla: díszek, illatok, receptek, mézeskalács, a Wham slágere, és még sorolhatnám. Az előbb említett dolgok nagy részét már érintettük előző cikkeimben, viszont az ünnepek egy fontos része eddig még nem került terítékre: a karácsonyi filmek. Épp ezért most megosztom veletek saját listámat arról, miket szeretnék idén megnézni.

Idén nagyon fontos az, hogy otthon maradjunk, amikor csak lehet, és ezt a legtöbb ember elég rosszul éli meg. Tudom, érzem, hogy nekem sem a legjobb ez így, én is szívesebben térnék vissza a régi kerékvágásba. Ameddig viszont ezt nem tehetem meg, igyekszem kihozni a legtöbbet a jelenlegi helyzetből; ezt javaslom mindenki másnak is. Ünnepi cikksorozatom végéhez érve szeretnék még egy utolsó próbát tenni annak érdekében, hogy biztos mindenki karácsonyi hangulatba kerüljön. Ahogyan azt már tudjátok, most a kedvenc ünnepi filmjeimet hoztam el nektek, hátha megtetszik nektek is valamelyik. A filmjeim mellé pedig programot is ajánlok: készíts valami finomat, ülj le családoddal a nappaliba, kapcsoljátok be a választott filmet, és használjátok ki az időt, amit most együtt tölthettek.

  • Karácsonyi ének

Listám első helye a szívemnek legkedvesebb karácsonyi film mind közül. Másoknak „nincs karácsony Kevin nélkül” – nos, nálam ez a Karácsonyi énekkel igaz. Több filmes feldolgozása is létezik ennek a jól ismert történetnek, és egy olyan sincs, amit ne tudnék ajánlani. Még a Barbie-féle is elragadó, ám mégsem az szerepel a listámon. A 2009-es mese a legkedvesebb a szívemnek, ami nagyon jól adja vissza a világhírű Charles Dickens-regény cselekményét. Ha még nem láttad, ismerd meg Ebenez Scoorege-ot, akinek előző kapzsi, szívtelen életét teljesen megváltoztatja az idei karácsony.

  • Igazából szerelem

Az talán nem meglepő senki számára sem, hogy az Igazából szerelem szerepel a listámon. Az viszont biztosan hihetetlen, hogy ezt a filmet egy nagyon kedves fiú szaktársam ajánlotta nekem először, aki ráadásul a legolvasottabb cikkem egyik alanya volt. Azóta már többször is láttam, és mindannyiszor élvezem; megunhatatlan film. Természetesen – ahogy azt a cím is sejteti – a középpontban a szerelem áll. Szórakoztató és abszolút élvezhető módon mutatja be, hogy a szerelem mindenki szívét megérinti, legyen az egy kisfiú, egy kiégett rocksztár vagy akár egy szingli miniszter úr. A karácsony eljöveteléig öt héten keresztül mutatja be a film a szereplők életét: látszólag egymástól független cselekményszálakon. Számos neves színész szerepel benne, úgyhogy ha bárkit szeretsz a rövid listámról, nézd meg a filmet: Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant.

  • Karácsonyi cserebere: Az új hasonmás

Óvatosan igyekeztem új karácsonyi témájú filmet csempészni listámra, mert sok friss filmnek rossz a fogadtatása, főleg a férfiak körében, a túláradó romantika okán. A Karácsonyi csereberét viszont annál nagyobb bátorsággal írtam fel a listámra, már csak azért is, mert a korosztályunk által jól ismert hölgy játssza a két főszereplőt: Vanessa Hudgens. Ha szeretted a High School Musicalt, mindenképpen nézd meg ezt a filmet is. Te is szeretnéd tudni, milyen az, amikor egy chicagoi cukrászlány és egy jövendőbeli hercegnő rájönnek, hogy külsőleg teljesen egyformák? Nos, helyet cserélnek. Izgalmasan hangzik? Nézd meg az előzetest, biztosan felcsigáz.

  • Polar Expressz

Bevallom őszintén, sokáig valamiért ki nem állhattam ezt a mesét. Nem tudom megindokolni, miért, de ahányszor megláttam az előzetesét a reklámok között, vagy valahol éppen ezt a műsort vetítették, állt a szőr a hátamon, és kétségbeesetten kerestem a tévé távirányítóját. Ha te is hasonló érzésekkel küzdesz, javaslom, tégy hozzám hasonlóan, és próbáld leküzdeni ezeket az előítéleteket, mert hidd el, teljesen alaptalanok.
A Polar Expressz egy elbűvölő és csodálatos mese egy kisfiúról, aki már majdnem teljesen biztos abban, hogy a Mikulás nem is létezik, csak a szülei találták ki. Ám egy éjjel óriási hangzavar kerekedik és egy vonat áll meg a házuk előtt, ami elviszi őt az Északi-sarkra, és a fiú addigi véleménye teljesen megváltozik.

  • Shrekből az angyal

Kicsit kilóg a sorból, hiszen a szeretet ünnepéről először senkinek sem egy ogre jut eszébe, viszont ez ne rettentsen el, ha esetleg még nem láttad. Annak ellenére, hogy nem egészestés-műsor, és már biztos a legtöbben láttátok, ajánlom az újbóli megnézését. 2020 nehéz év volt, ennek feloldására pedig nagyon jó alapanyag a Shrekből az angyal. Shrek és Fiona karácsonyi készülődése mindenkit mosolyra és nevetésre képes deríteni még a legnehezebb karanténban töltött napokon is, ebben biztos vagyok. Ha pedig nem láttad még: az előzetes alapján biztos érdekelni fog, milyen is egy karácsony amolyan ogre-módra.

  • Klaus – A karácsony titkos története

Listám +1 filmje nem máshogy került fel: zsákbamacskáról van szó. Az előbbi öttel ellentétben ezt az egyet nem láttam, hanem egy kedves barátnőm (akit később remélhetőleg egy interjúban meg is ismerhettek) küldte nekem, hogy feltétlenül nézzem meg. Állítása szerint azért fantasztikus ez a mese, mert a Mikulás-mítoszt sikerült hihető, élvezhető módon feldolgoznia. „Nagyon fogod szeretni ezt a filmet, tele van meglepetésekkel. Egyet elárulok: nem is a Mikulás a főszereplő, hanem egy postás gyerek. Ez teszi még különlegesebbé a történetet mondta. Remélem, ezt a kis bevezetőt nem érezte senki spoilernek.
Cikkemet a film előzetesével zárom, remélem, mindenki talál kedvére valót a listámról.

Cikksorozatom első részében arról írtam, hogy hogyan hangolódj az ünnepekre 2020-ban, a második részben last-minute DIY adventi koszorú elkészítésére invitáltalak, míg a harmadik részben forró karácsonyi italokat ajánlottam a receptjeikkel együtt.

Kiemelt kép: crossroads.ord

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]