Podcast az álmok világáról – Interjú az ELTE Kortárs Segítő Csoporttal

Az ELTE PPK Életvezetési Tanácsadó részeként működik az ELTE Kortárs Segítő Csoport, amely az egyetem pszichológushallgatóiból álló, önkéntes alapon szerveződő közösség. Céljuk a hallgatók számára való segítségnyújtás, különböző programokon és tanácsadó beszélgetéseken keresztül. A csoport két mesterszakos tagjával, Májer Alexandrával és Kaszab Judittal beszélgettünk tevékenységükről és az újonnan indult podcast-adásukról.

Meséljetek magatokról, hogyan kerültetek az ELTE PPK-ra?

Szandi: Számomra az mindig is biztos volt, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Korábbi tanulmányaim alatt hiányoltam azt, hogy az iskolában nem volt iskolapszichológus, ehhez is köthető annak az ötletnek a megfoganása, hogy pszichológiát szerettem volna tanulni. A kezdetektől fogva az ELTE-re szerettem volna járni, nagyon szeretek itt tanulni. Jelenleg mesterszakos végzős vagyok, tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon. Az alapszak elvégzése alatt is biztos voltam benne, hogy ebben az irányban szeretnék továbbtanulni. Érdekel a hétköznapi problémákkal való foglalkozás és azok megoldása, valamint szeretek foglalkozni ezzel a korcsoporttal is. A jövőben szeretnék iskolapszichológusként tevékenykedni.

Judit: Számomra is az emberekkel való foglalkozás lehetősége volt a fő motiváló erő, amikor a pszichológiát választottam, továbbá szerettem volna mindenképpen segítő feladatot ellátni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet találtam a legszínvonalasabbnak a pszichológiaképzések tekintetében, ezért számomra egyértelmű volt, hogy ezt jelölöm az első helyen. Én is végzős vagyok a mesterképzésen, a klinikai szakirányt választottam. Még nem szerettem volna magam nagyon elkötelezni egyik irányba sem, ezzel pedig rengeteg lehetőség közül választhatok majd a jövőben.

Mi motivált benneteket a Kortárs Segítő Csoportba történő jelentkezésetek során?

Szandi: Judittal egyszerre kerültünk be, másodéves korunkban jelentkeztünk. Ami engem a leginkább motivált a csatlakozásra, hogy kevés a gyakorlati lehetőség, legfőképpen az alapképzés alatt. Nem igazán tudunk találkozni emberekkel, nem tudjuk kipróbálni, hogy mennyire illik hozzánk a szakma, mennyire felelnénk meg a gyakorlatban. A legtöbben gyakorló pszichológusok szeretnének lenni, nem pedig kutatók. Azt hallottam a csoportról, hogy itt kipróbálhatjuk magunkat, valóban segítséget nyújthatunk másoknak, találkozhatunk kliensekkel, számomra ez volt a legnagyobb motiváció.

Judit: Úgy gondolom, hogy a pszichológiai segítségnyújtás olyan dolog, amit csak sok-sok gyakorlás útján lehet elsajátítani. A csoportba történő jelentkezésem előtt nem tudtam, hogy mire számítsak, a motiváció számomra is a segítségnyújtás iránti vágy volt. Azóta azonban rájöttem, hogy rengeteg mindent nyújtott számomra a csoport emberileg és szakmailag is.

Mennyire gyakorlatorientált az ELTE pszichológusképzése?

Judit: Nagyon nehéz megoldani azt, hogy biztonságos keretek között találkozhassunk különböző esetekkel. Például az egy nagyon szigorú és megfelelő feltételeket biztosító módon működik, hogy ki tudjunk menni klinikai gyakorlatra pszichiátriai osztályokra, ahol felvehetünk első interjút és végezhetünk különböző diagnosztikai teszteket is a betegekkel. Viszont azzal, hogy a tesztek felvétele után hogyan tovább, inkább a mesterképzésen foglalkozunk. Aki klinikusi pályára készül, annak nagy valószínűséggel kezdetben ilyen tesztek felvételével kell foglalkoznia. Ahhoz, hogy az ember később magánpraxist indíthasson, vagy mondjuk terapeutaként valamilyen módszerben dolgozzon, ahhoz további szakképzés és módszerspecifikus képzés szükséges. Valahol érthető, hogy kapacitás és a mi felelősségünk szempontjából is ennyi lehetőségünk van gyakorolni ezeket a készségeket. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hosszú út eleje.

Szandi: Az alapszak kevésbé gyakorlatorientált. Talán sokan érzik azt az alapszakosok közül, hogy szívesen kipróbálnák már magukat a szakmában. Véleményem szerint a Kortárs Segítő Csoport erre remek lehetőséget nyújt a számukra, hiszen már a mesterszak előtt is tevékenykedhetnek. Továbbá ez a mesterszakon történő specializáció-választáshoz is nagy segítség, mivel a Kortárs segítségével jobban megismerhetik a pszichológia egy szegletét.

Hogyan érhetnek el titeket a hallgatók?

Judit: Lehet jelentkezni hozzánk maximum hat alkalmas életvezetési tanácsadásra. Ezt a tanácsadást a segítők egy féléves képzés elvégzése után tudják vállalni. Az ELTE hallgatói közül bárki jelentkezhet a tanácsadásra, számukra ez egy ingyenes szolgáltatás. A csoport szervez továbbá különféle pszicho-edukációs eseményeket, társasesteket, előadásokat, filmekről és sorozatokról szóló beszélgetést, illetve önismereti workshopokat. Az online helyzetben is igyekszünk minél több tartalmat eljuttatni a hallgatókhoz, jelenleg a Facebook és az Instagram  felületeken keresztül próbáljuk segíteni a hallgatókat, tippeket adni számukra a jelenlegi helyzet átvészelésére. Most egy podcastünk is készült, amiben egy szakértővel beszélgettünk. Ezáltal szeretnénk a pszichológiai gondolkodást közelebb hozni az emberekhez.

Szandi: A kortars.segito@elte.ppk.hu ímélcímen bárki elérhet minket. Elég annyit írni a számunkra, hogy szeretnének egy segítő beszélgetésre bejelentkezni, ezután ki kell tölteni egy formot, ahol meg kell adniuk a ráérésüket. Ez alapján kapnak majd segítőt. A kortárs.elte.hu oldalon pedig még több információ áll az érdeklődők rendelkezésére.

Hány tagja van jelenleg a csoportnak? Az érdeklődő pszichológushallgatók hogyan tudnak csatlakozni hozzátok?

Szandi: Jelenleg 37-en vagyunk, ami viszonylag magas szám, nem szoktunk ilyen sokan lenni. A létszámunk általában 30 körül szokott lenni, ami végzős tagok távozásától és az új tagok csatlakozástól függ. Minden ősszel van tagfelvétel, amit hirdetünk a legtöbb felületünkön. A jelentkezésre az alapképzés második évétől a mesterképzés első évéig van lehetőség. Egy hónapos jelentkezési időszak veszi kezdetét, amikor elegendő, ha ímélt írnak a számunkra a jelentkezési szándékukról. Ezt követi a csoportos felvételi, amin egyszerű beszélgetős feladatok várnak a hallgatókra. Visszajelzést az őszi szünet környékén adunk a számukra. Kis csoport vagyunk, ezzel a létszámmal tudunk a legjobban működni. Annak függvényében veszünk fel új embereket, hogy az adott évben éppen hányan végeznek az egyetemen és mennek el.

Mennyire nehezíti a vírushelyzet a programjaitok szervezését?

Judit: Ebben a félévben még sikerült lebonyolítanunk személyes társasjáték-estet a megfelelő távolság betartásával és kötelező maszkviseléssel. Ez szeptember vége felé volt, de ezután biztonságosabbnak gondoltuk, ha a tevékenységünket online térben folytatjuk tovább. Úgy döntöttünk, hogy eseményeket online nem szervezünk, hanem két másik iránnyal próbáljuk pótolni a megjelenésünket. A közösségi médián keresztül különböző önsegítő tartalmakat osztunk meg, illetve arra is van lehetőségünk, hogy podcast keretében beszélgessünk olyan témákról, amelyeket a hallgatók izgalmasnak találhatnak.

Honnan jött a podcast ötlete?

Judit: Korábban már volt tapasztalatunk előadások szervezése és önismereti workshopok rendezése által. Arra gondoltunk, hogy ezeket hogyan tudnánk átvinni az online térbe, mi az amit előtérbe lehet helyezni. Arra jutottunk, hogy az önismereti jelleget kicsit háttérbe szorítva, inkább ismeretterjesztő, pszicho-edukációs irányt tudunk a jelenlegi helyzetben jobban megvalósítani. A podcast ötlete már az előző félévben is felmerült. Akkor olyan felvételt készítettünk, amin két hallgatótársunk beszélget a vizsgaidőszakkal kapcsolatban. Most azonban úgy döntöttünk, hogy sokkal izgalmasabb lenne, ha egy szakértőt is meghívnánk és vele beszélgetnénk.

Véleményetek szerint a podcast jó formája annak, hogy elérjétek a pszichológia iránt érdeklődő hallgatókat?

Szandi: A projekt jelenleg még a tesztelés fázisában van. Nyilván a tavaszi félévben már volt lehetőségünk kipróbálni, de nagyon hirtelen ért minket ez az átállás, amire egyáltalán nem számítottunk. Akkoriban inkább az Instagram oldalunkat sikerült felpörgetnünk, amit azóta könnyebben viszünk tovább. Ennek köszönhetően már vállalkozóbb szelleműek vagyunk. Szerintem van nehézségünk a hallgatók elérésében, de a podcast a mi korosztályunk körében népszerű dolog. Reménykedünk abban, hogy ez is, mint a többi formátumunk, hamarosan célba ér, és egyre népszerűbb lesz.

Judit: Szerintem azért vagyunk különleges helyzetben, mert elsősorban az ELTE-nek szóló szolgáltatásokat nyújtunk, ugyanakkor ezek a tartalmak másokat is érdekelhetnek, érdekes lenne elérni őket is. Egyébként a programjainkon részt szoktak venni más egyetemek hallgatói is, viszont ők lehet, hogy nem szívesen követnének a közösségi média felületein, ami nehezíti a helyzetet. Nehéz az egyensúly megtalálása azon a téren, hogy kifejezetten az egyetemista korosztálynak, vagy kifejezetten az ELTE-s hallgatóknak hirdessük magunkat.

Miért az álmok világát választottátok az első témátoknak?

Judit: Szerettünk volna olyan témával foglalkozni, ami mindenkit érint és érdekel. Úgy éreztük, hogy a minőségi pihenés a mostani helyzetben előtérbe került. A megfelelő alváson múlik a produktivitásunk, ami jelenleg elég nehéz helyzetben van. Remélhetőleg ez mindenki számára érdekes és releváns téma lesz.

Hol lesz elérhető a podcast?

Judit: : A Youtube és a Soundcloud felületén biztosan megtalálható lesz. A podcast linkjét megosztjuk majd a Facebook- és Instagram-oldalainkon is.

Szerintetek miért érdemes meghallgatni a beszélgetést?

Judit: Sokféle témáról esik szó benne, ezért tervben van, hogy külön időbélyegekkel szakaszoljuk a beszélgetést, mivel maga a felvétel egy óra hosszú. Így akit egy adott téma jobban érdekel ennek a segítségével könnyen elérheti azt. Több oldalról is érintettük az alvás témáját, van olyan rész, ami tudományos szempontból lehet érdekes, de vannak gyakorlatias tippek is, valamint néhány tévhitet is érintettünk. Az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogy miképpen érdemes az embernek alakítania az alvási szokásait, hogyan érdemes nehéz elalvás esetén próbálkozni, de az olyan napi ritmussal rendelkezők is hasznos tanácsokat kaphatnak, akik inkább az éjszaka folyamán, vagy éppen reggel aktívak.

Szeretnétek még több podcast-et felvenni? Milyen témájú adásokat terveztek?

Judit: Szerintem mindenképpen szeretnénk folytatni, főleg azon felbátorodva, hogy viszonylag rövid időn belül sikerült egy szakértővel is egyeztetnünk. További témákról még nem tudok információt mondani, de ötletelni fogunk, és a hallgatók számára érdekes témákat igyekszünk keresni.

Miért szerettek a Kortárs Segítő Csoport tagjai lenni?

Szandi: A tagság rengeteg tapasztalatot nyújt, ezenfelül összetartó közösség tagjai lehetünk, ami egyszerre baráti és szakmai is. Viszonylag sok programunk van, igyekszünk minél több időt együtt tölteni. Szerencsére a csoporton belül szorosabb barátságok is ki tudnak alakulni. Ezen felül, mint már említettem, szakmai közösség is vagyunk, ami a mi szakmánkban elengedhetetlen, illetve az egyetemi évek alatt is nagy segítséget nyújt. A régi tagok révén látjuk, hogy ezek a kapcsolatok a későbbiekben is megmaradnak. Azon túl, hogy foglalkozhatunk emberekkel, akik felénk fordulnak, ebben a segítségnyújtás is ott van. Jó érzés, hogy egy olyan csoport tagja lehetek, ami tud adni a közösségnek. Nagyon kellemes, amikor visszajelzést kapunk a kliensektől, hogy számukra a tevékenységünk adott valamit, segített rajtuk.

Judit: Én is a szakmaiság és a közösség szerepét emelném ki. Nagyon sokféle tevékenységet lehet ebben a csoportban megismerni. Amikor jelentkeztem, nem számítottam arra, hogy a segítő beszélgetéseken kívül más csoporttevékenységeken keresztül, mint például a különböző esetmegbeszélő alkalmak során mennyi mindent fogok tanulni és megtapasztalni. Az események szervezésében szinte csoportvezetőként is kipróbálhatjuk magunkat. Az is előfordulhat, hogy olyan helyzeteket kell kezelnünk, amik nagyon tanulságosak, talpraesettséget kívánnak. Továbbá egy projekt koordinálásáról is sokat tanulhatunk a Kortárs tagjaként. Véleményem szerint ezek mind olyan dolgok, amik még annál is többet adnak, mint hogy leülhettünk egy klienssel szemben, és megnézhettük, hogyan tudnánk vele együtt dolgozni. Természetesen ez is olyan egyedi tapasztalat, ami nagyon sokat ad számunkra, de a közösség mindig ott van mögöttünk, mint megtartó erő. Meghallgatjuk egymás véleményét, és mindig lesz valaki, aki tud adni egy olyan gondolatot, ami segít továbblépni és megoldást találni.

A Kortársak podcastjét itt és itt  is megtaláljátok.

Képek forrása: Májer Alexandra

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]