Kíváncsiság, multidiszciplinaritás és változó világunk – interjú Ciordaş Patríciával, az V. Változó világ, változó társadalom konferencia egyik főszervezőjével

Mint egy tudományegyetem hallgatóitól nem áll távol tőlünk a kutatás maga, de legalábbis mások kutatásainak hallgatása, hogy a minket érdeklő témákról a legfrissebb tudással rendelkezzünk. Remek terep erre az V. Változó világ, változó társadalom konferencia, ami egy csavart is visz a történetbe: a vendégelőadókon túl hallgatótársainknak ad színteret saját munkáik prezentálására, mind előadásként, mind poszterként. Gyere el te is május 5-én, csütörtökön a Kazinczy utcába, és less bele, mit tartogat nekünk a változó világ! Az alábbiakban az egyik főszervezőt, Ciordaş Patríciát kérdeztem doktori képzéséről, a konferencia szervezéséről, és arról, mi fán terem a multidiszciplinaritás.

Zelena Dorina: Mesélj, kérlek, kicsit magadról, hogyan kapcsolódsz az ELTE-hez, milyennek érzed a PhD képzést?
Ciordaş Patrícia: Az alapképzést Kolozsváron végeztem a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, és ezt követően pedig a mesterképzést itt az ELTE-n folytattam, társadalom- és szervezetpszichológia szakirányon. Már másodév során megfogalmazódott bennem, hogy nagyon szeretnék kutatással is foglalkozni a továbbiakban, bár a klinikai vonal is érdekelt. Végül a szociálpszichológia mellett döntöttem, főként a sztereotípiák és az előítéletek témaköre miatt. Majd amikor az ELTE-re kerültem, még jobban megerősödött bennem az, hogy kutatással szeretnék foglalkozni. Részben ezért is jöttem a társadalom és szervezet szakirányra, mivel nagyon kutatásfókuszú volt a képzés, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezt követően jelentkeztem doktori képzésre, jelenleg elsőéves hallgató vagyok a Szocializáció és társadalmi folyamatok programban.

Ciordaş Patrícia

Eddig nagyon pozitív élményeim és tapasztalataim vannak a doktori képzés kapcsán. Azt érzem, hogy teljes mértékben azt kaptam tőle, sőt, még többet, mint amire vágytam, igazán színes feladatok vannak benne.

Lehetőségem volt már többféle kutatásban is részt venni, amit nagyon-nagyon izgalmasnak éltem meg, ahogy azt is, hogy a saját kutatásommal haladunk lépésről lépésre. A jelenlegi félévben kezdtem el már tanítani is, és bár egy kicsit féltem tőle, pozitív csalódás volt ez is. Tehát összességében úgy gondolom, hogy azt kapom a képzéstől, amire számítottam, nagyon sokat tanulhatok és fejlődhetek.

Z. D.: Mi a kutatási területed?
C. P.: A kutatási témám a csoportközi érzelmek és a kollektív cselekvés kapcsolata a kisebbségi csoport szövetségesei esetében. Tulajdonképpen azt vizsgáljuk, hogy a többségi csoport miért motivált arra, hogy segítsen a kisebbségi csoportoknak, ezt az LMBTQ csoport kapcsán vizsgáljuk. Éppen most fejeztük be az első vizsgálatot, most lett vége az adatfelvételnek, és jelenleg folyamatban van az adatfeldolgozás. Nagyon izgalmas, nagyon kíváncsi vagyok már az eredményeinkre.

Z. D.: Mint az V. Változó világ, változó társadalom egyik főszervezője, szerinted miért fontos hallgatói konferenciákat szervezni?
C. P.:
A hallgatói konferenciák egy olyan közeget biztosítanak a hallgatóknak, ahol lehetőségük van arra, hogy megmutassák a tudományos munkájukat.

Ezeken a konferenciákon talán sokkal kisebb a nyomás, mert nem egy verseny. Bemutathatják kutatásaikat, amelyekre visszajelzést kapnak, így fejlődhetnek, tanulhatnak belőle, illetve találkozhatnak más hallgatókkal, akik hasonló témákban kutatnak, hasonló területekről érkeznek, ezáltal akár az adott témájukon belül is tanulhatnak új dolgokat, új nézőpontból vizsgálhatják meg ezeket, illetve összességében tapasztalatszerzés, fejlődés és tanulás szempontjából mindenképp nagyon fontos.

Molnár-Bata Erzsébet, a konferencia másik főszervezője kiemelné a konferenciák közösségépítő erejét is: „Az ilyen események kiváló lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy új embereket ismerjenek meg. Ezáltal nemcsak ők szerezhetnek új szakmabeli és/vagy hozzájuk hasonló téma iránt érdeklődő ismerősöket, hanem a kutatóközösség is értékes új tagokkal gazdagodik.

Z. D.: Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, mi a konferencia üzenete, célja?
C. P.:
Célunk, hogy létrehozzunk egy olyan közeget egy bizonyos témakör – jelen esetben változó társadalmunk – iránt érdeklődő hallgatóknak, ahol megoszthatják egymással a tudományos munkáikat, tapasztalataikat, élményeiket és a tudásukat.

Z. D.: Mi motivál téged személyesen a konferenciaszervezésben?
C. P.:
Már alapszakos hallgatóként volt szerencsém jelentkező résztvevőként konferencián lenni, és az nagyon pozitív élmény volt. Mindig is érdekelt, hogy milyen lehet a konferenciaélmény másik oldalát megélni. Tavaly pedig részt is vehettem a negyedik Változó világ, változó társadalom konferencia szervezésében, ez megtetszett, nagyon színes és nagyon sokféle feladattal foglalkozhattam. Jelenleg pedig a kíváncsiságon túl az motivál, hogy hozzájáruljak ahhoz, hogy a hallgatóknak létrehozzunk egy ilyen teret, egy ilyen közeget, ahol bemutathatják, amivel foglalkoznak, és hogy megosszák egymással az ismereteiket, illetve a tudásukat.

Z. D.: A konferencia nagy hangsúlyt fektet a multidiszciplinaritásra. Miért érzed, érzitek ezt fontosnak?
C. P.:
Úgy gondolom, hogy egy hozzáadott érték lehet, ahogy egy bizonyos témát különböző szempontokból közelítünk meg, és a konferencia során erre mindenképp lehetőséget kapnak a hallgatók, hiszen nemcsak a pszichológia területéről érkeznek, hanem más társterületekről is.

Egy multidiszciplináris közeg sokkal áthatóbb, sokkal színesebb, így többféle nézőpontból tudnak megközelíteni bizonyos témákat.

Z. D.: Szerinted miért jó egy ilyen konferenciát látogatni résztvevőként?
C. P.:
Szerintem résztvevőként is nagyon izgalmas és nagyon jó lehetőség arra, hogy tanuljanak a hallgatók. Például azon hallgatók számára is, akik még alapképzésben vannak, és még nem vettek részt tudományos konferencián, vagy nem készítettek tudományos munkákat. Ez egy nagyon jó példa lehet számunkra, hogy hogyan is néz ki ez, hogyan kell prezentálni, tehát tényleg mindenképp nagyon sokat fejlődhetnek, és nagyon remélem, hogy motiváltak lesznek arra, hogy a későbbiekben konferenciákra jelentkezzenek.

Szóval úgy gondolom, hogy ez résztvevőként is egy olyan élmény lehet, amivel rengeteg információval gazdagodhatnak, akár olyan témákról is, amikről mondjuk eddig is volt tudásunk, vagy érdekeltek voltak benne, de a konferencia során mégis más oldalról kerül megközelítésre.

Z. D.: Van olyan program, ami neked személyesen sokat mond a konferencián, vagy amit kiemelnél?
C. P.:
A poszterszekció számomra nagyon izgalmas, és már nagyon-nagyon kíváncsi vagyok rá. Talán azért, mert itt a megszokott előadás szekciótól eltérő módon adják elő a hallgatók a kutatásaikat. A vendégelőadókat is kiemelném mindenképp, Krekó Péter és a Mélylevegő projekt is nagyon izgalmas témákkal érkeznek. Úgy gondolom, hogy mind a kettő nagyon aktuális problémákról fog majd beszélni.

Bővebb információkért kattints a konferencia Facebook-oldalára!
Helyszín: 1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27., földszint 4-es terem
Időpont: 2022. május 5., csütörtök, 9:00–17:00
Korábbi cikkeink a Változó világ, változó társadalom konferenciáról:
Ne csak kutass, mutass!
Tudósítás az előző évi konferenciáról
Tavalyi interjú a főszervezőkkel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]