Találkozási pont a vírus közepén – Interjú Lantos Nórával, a IV. Változó világ, változó társadalom konferencia egyik főszervezőjével

Ugyan a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé az élő konferenciák szervezését, szerencsére számos eseménynek sikerült adaptálódnia, így ebben a félévben sem esünk el a remek lehetőségektől – sem hallgatóként, sem előadóként. Erre egy remek példa a IV. Változó világ, változó társadalom konferencia, melyet az ELTE PPK Szociálpszichológia Tanszéke rendez már négy éve – igaz, a tavalyi évben, mint minden hasonló esemény, ez is elmaradt. „Azt tanultuk meg, hogy az online konferenciák is nagyon jól tudnak működni, bizonyos előnyei is vannak: sokkal inkluzívabbak, sokkal többen tudnak részt venni rajtuk.” Az egyik főszervezőt és a tanszék oktatóját, Lantos Nórát kérdeztük a konferenciáról.


Hogyan kapcsolódik a negyedik Változó világ, változó társadalom konferencia az eredeti elképzeléshez?
Alapvetően ugyanazt az elvet visszük tovább, a cél, a felhívás, ami alapján várjuk a jelentkezőket, nem változott. Egy érdekessége, hogy amikor a nevet adtuk a konferenciának, akkor még nem gondoltuk volna, hogy valóban ekkorát fog változni a világ – ez még aktuálisabb lett.
Azt várjuk – és azt szeretnénk –, hogy még több diák tudjon majd hozzászólni ehhez a témához, és lehetőséget adunk számukra, hogy megmutassák azokat a kutatásaikat, amik valamely társadalmi kérdéshez kapcsolódnak.

Lantos Nóra Anna


Mi motiválja Önöket a konferenciaszervezésben?
Szerintem ez egy ritka lehetőség a hallgatóknak, ahol megmutathatják az éppen folyó kutatásaikat. Általában csak az van, hogy szűk körben, egy záróvizsgán, egy-egy kurzuson prezentálják azokat, pedig nagyon sok igazán értékes, magas színvonalú kutatás zajlik már a hallgatók által, és a konferencia egy remek platform, hogy ezeket megmutathassák, és egymással kicseréljék ezeket a tapasztalatokat.
Egyébként az OTDK [Országos Tudományos Diákköri Konferencia – a szerk.] egy hasonló hely, de a konferenciánknak az is előnye, hogy ez nem egy verseny, hanem ténylegesen egy tudományos konferencia a hallgatóknak, ahol kipróbálhatják magukat; ezt egy hiánypótló lehetőségnek tartom.
A jelenlegi helyzet komoly kihívás elé állítja a konferenciaszervezőket.

Hogyan hidalják át a technikai problémákat? Miben más a szervezés egy online konferencia esetében?
Néhány dolgot kifejezetten leegyszerűsít: nem kell termet foglalni, nem kell tanakodni, honnan rendelünk ételt, hogyan fedezzük ezeket a költségeket… Más szempontból persze nehezebb is, például zajlik az ötletelés a poszterszekcióról: hogyan lehetne interaktívabbá tenni, csökkenteni a frontális felállást, közvetlenebbé tenni azt. Az online konferencia egyik hatalmas előnye, hogy kinyílik a világ: tervezünk becsatornázni, meghívni külföldi előadót is.
„A nehézségek, kihívások egyúttal jó és rugalmas lehetőségeket is hoznak a szervezés terén, például a megváltozott körülmények miatt mód nyílik elismert, távol élő kutatók plenáris előadóként történő felkérésére és részvételére is, de a potenciális résztvevők köre is valószínűleg bővebb, mint egy hagyományos, lokális esemény esetében” – teszi hozzá a konferencia másik főszervezője, Dr. Pántya József.


Milyen hallgatókat várnak a konferenciára előadóként?
A konferenciára várunk minden pszichológia, közgazdaságtan, politikatudomány, jog, társadalmi tanulmányok, kulturális antropológia és szociológia szakon tanuló, illetve más érdeklődő BA, MA és PhD hallgatót, aki bemutatná elméleti vagy empirikus kutatásának eredményeit tizenöt perces előadás vagy tudományos poszter formájában.
Lehet többen is jelentkezni, egy előadáson belül több előadóval. Ez is egy jó élmény, mi is igyekszünk terepet adni minél több kutatás bemutatásának.


Milyen hallgatókat várnak a konferenciára résztvevőként?
Az egy nagy előnye az online eseménynek, hogy itt nincsen férőhelykorlát. Szeretettel látunk minden érdeklődőt, nem csupán a diákokat, de az oktatókat is. A baráti körben is nyugodtan lehet ajánlani, hogy nézzék meg az ember előadását – és akkor már maradhatnak is. Tényleg nagyon inkluzív a konferencia.


Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, mi a konferencia üzenete, célja?
Lehetőséget adni a hallgatóknak, hogy megmutassák a munkájukat és találkozzanak másokkal, akik hasonló téma iránt érdeklődnek, valamint összefogni a különböző területeket a „társadalomtudományi kutatások” ernyő alatt. Tehát egy találkozási pont itt a vírus közepén, mely extra aktualitást kölcsönöz a nagy változásokkal.

A május 6-ai konferencia eseményének linkje:
https://www.facebook.com/events/769431983662249
A konferenciára jelentkezni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével, illetve absztrakt feltöltésével lehet 2021. március 21-ig:
https://elteppk.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_af0tvX4ch0B4V6J

A kiemelt kép forrása a konferencia eseménye.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]