„Egy kultúra felfedezéséhez a leggyönyörűbb út a zenén keresztül vezet” – Amadou & Mariam interjú

Bár a nyári fesztiválszezon még messze van, a világzene rajongói máris belevethették magukat a koncertek tengerébe a Ritmo fesztiválon, amely április 7. és 10. között került megrendezésre, három budapesti helyszínen. A világ minden tájáról érkeztek fellépők, Portugáliától Lengyelországon át egészen Izraelig. Az afrikai zenészházaspár, Amadou és Mariam fellépését is lelkesen vártam, hisz már korábban is találkoztam a zenéjükkel egy francia kollaboráció révén. Erről is szó esik majd, mint ahogyan legutóbbi albumukról és az általuk képviselt zenei stílusról is. És mivel a fesztivál előtt volt lehetőségünk beszélgetni, arra is fény derült, milyen tervekkel álltak ki a magyar közönség elé.

Mindketten az afrikai Malin láttátok meg a napvilágot, de később Párizsba költöztetek. Mi az, ami miatt leginkább honvágyatok van?

Igazság szerint rendszeresen visszalátogatunk Mali fővárosába, Bamakóba, mert ott él a családunk és sok barátunk is. Amikor épp nem turnézunk, mindig visszamegyünk, valamint Afrikában is szoktunk turnékat csinálni, mert szerencsére ott is pezseg a zenei élet. De az évek során Párizsban is kialakult egy összetartó baráti körünk.

Sokszor illetnek benneteket a „vak zenészpár Maliból” jelzővel, hiszen mindketten gyerekkorotokban veszítettétek el a látásotokat. Hogyan hatott ez a zenétekre, művészetetekre?

Valóban mindketten fiatalon veszítettük el a szemünk világát, de a zene már születésünktől fogva körülvett minket. A Fiatal Vakok Intézetében ismertük meg egymást, szintén a zene segítségével. Számunkra nagy inspiráló erő jelentenek a tapasztalataink, élményeink, és a kettesben töltött idő. Valamint sokat inspirálódunk az általunk hallgatott zenékből is.              

A házaspár a mai napig rengeteg turnézik Európa-szerte (Kép forrása: npr music)

Több évtizedes karrieretek alatt sok zenésszel volt lehetőségetek együtt játszani, fellépni. Ki volt rátok a legnagyobb hatással? Mit tanultatok ezekből a közös performanszokból?

Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert rengeteg művésszel és zenésszel dolgoztunk együtt, és minden találkozásból tanultunk valamit. Inspirációszerzés kapcsán kiemelnénk, hogy mindig nyitott füllel fordulunk ismeretlen hangzásvilágok felé, és ilyenkor mindig tanulunk egymástól valamit. Kicseréljük más művészekkel a tapasztalatainkat, felfedezünk megannyi közös kapcsolódási pontot és építő eltérést egymás munkáiban, és új dolgokat hozunk létre közösen. Karrierünk alatt művészek nagyon széles körével volt szerencsénk együtt alkotni, többek között Tiken Jah Fakolyval, Salif Keitával, Matthieu Chadiddal, Fally Ipupával, valamint Fatoumata Diawarával és még számos jóbarátunkkal.

Amadou & Mariam egy élő fellépésen (Kép forrása: Clash)

Az Oh Amadou című dalotok egy kollaboráció egy francia zenésszel, Bertrand Cantat-val. Mesélnétek nekünk erről az együttműködésről? Hogyan született meg az ötlet egy közös dalról?

Egy fesztiválon találkoztunk vele, még 2010-ben, megnézte a fellépésünket, majd volt lehetőségünk beszélgetni a backstage-ben. Azonnal fel is kértük, hogy vendégszerepeljen a készülő albumunkon. Megosztottuk vele a szóban forgó dalt, amit már korábban felvettünk New York-ban. Meghívtuk a bamakói házunkba is, és a klip is Afrikában forgott. A közös munka nagyon természetes, dinamikus, gördülékeny volt.

Azt vettük észre, hogy sajnos nagyon kevés európai fiatal hallgat klasszikus és kortárs afrikai zenét. Miért ajánlanátok ezt a műfajt nekik?

Úgy gondoljuk, egy ismeretlen kultúra felfedezéséhez a leggyönyörűbb út a zenén, dalszövegeken és írásműveken keresztül vezet. Az afrikai zene hangzása nagyon gazdag, sokszínű, és ez a gazdagság olyan dolgokat tanít meg, és olyan részletek felfedezésére bátorít, melyek talán távolinak tűnnek, mégis mindannyian a lelkünkben hordozzuk őket.

A legutóbbi albumotokon – La Confusion, 2017 – olyan témák is terítékre kerülnek, mint például a nemek közötti egyenlőtlenség, migráció, terrorcselekmények, és a felelőtlenséget is kritizáljátok. Miért játszanak ezek a társadalmi problémák ilyen fontos szerepet a munkásságotokban?

Azokat a dolgokat énekeljük meg, amelyek körülöttünk történnek. A La Confusion szövegeiben visszaköszönő témák mindegyike azokon a valós eseményeken alapul, amelyeket a Maliban élő közösségünk a saját bőrén tapasztalt meg, valamint azokon a híreken amiket a tévében vagy a rádióban hallottunk. A célunk az volt, hogy egy mélyebb üzenetet közvetítsünk, ugyanakkor nem szerettük volna elveszteni az emberek megtáncoltatásának lehetőségét sem a turnéink során.

A La Confusion album borítója (Kép forrása: Discogs)

Milyen érzésekkel érkeztek Budapestre? Mit fogtok a közönség elé tárni a Ritmo fesztiválos fellépéseteken?

Nagyon örülünk, hogy meghívást kaptunk a Ritmo fesztiváltól, különösen most, a járvány elmúlásával. Az utóbbi időszak nagyon nehéz volt számunkra, mert el voltunk szigetelve a közönségünktől. Számunkra az a legnagyobb öröm, amikor az emberek élvezik a koncertünket és közösen táncolnak velünk!

Kiemelt kép forrása: Amadou & Mariam twitter

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]