Vedd elő a kreativitásod! – Last-minute DIY adventi koszorú

Nincs még meg az idei adventi koszorúd? Szeretsz a ház feldíszítéséhez saját készítésű tárgyakat használni? Előfordult többször már veled is, hogy láttál egy menő otthon gyártott dísztárgyat, és rögtön el akartad te is készíteni? Ha ezekre mind igen a válasz, ne habozz! Olvasd el cikkemet, hogy megtudd, hogyan készíthetsz magadnak adventi koszorút!

Az adventi koszorú ihlette azt a koncepciót, amire a karácsonyi cikksorozatom épül, és alig vártam, hogy ezt végre megoszthassam veled. Ahogyan az említett koszorún is négy gyertya helyezkedik el, úgy én is négy cikket szánok olvasóinknak a karácsony szellemében. A négy témámból a második pedig nem más, mint a házi készítésű adventi koszorú.
Ahogyan azt te is tudod, a karácsony elengedhetetlen kelléke ez a dísz, minden ház ünnepi asztalán megtalálható, ha beköszönt végre a december, és eljön az advent első vasárnapja. Ugyan szebbnél szebbeket tudunk megvásárolni, sokkal jobb úgy meggyújtani azokat a bizonyos gyertyákat, hogy tudod, te díszítetted az egészet.
Az adventi koszorú elkészítése közös program is lehet akár testvéreddel, anyukáddal. Ha szerettek együtt kreatívkodni, mindenképpen ajánlom ezt a cikket; lépésről lépésre mutatom be, hogy is kell csinálni. Ráadásképp minden pontot egy tanács zár le, hogy 2020 legfontosabb szabályát is a szemed előtt tarthasd: minél kevesebbszer menj közösségbe!

1. Minden koszorúnak kell egy alap!

Ahhoz, hogy koszorút készíthess, szükséged lesz egy alapra. Tudatosan használom ezt a szót, hiszen a modernebb fajták legtöbbször már nem is kör alakúak. Sokszor használnak a szokványos szalma- vagy fenyőkoszorú helyett akár egy nagyobb darab fakérget, fonott kosárkát vagy esetleg arany színre festett kartonlapot. Évekkel ezelőtt a karácsonyi vásárban még egy olyan megoldást is láttam, ahol a koszorú alapját egy bordó képkeret adta. Nagyon ötletesnek találtam ezt az elképzelést, hiszen ízléses díszítéssel egy csodálatos dekoráció készülhet ezzel a modernebb stílusú újragondolással.

Ha inkább hagyományosabb stílusút szeretnél készíteni, arra is van ötletem. A legtöbbször használt alap megvásárolható majdnem az összes nagy bevásárlóközpontban és virágboltban is: nem más ez, mint a szalmakoszorú. Azért ajánlom inkább ezt, mert rendkívül könnyen díszíthető: kedvedre beleszurkálhatod a dekorációs elemeket, használhatod a minden munkát megkönnyítő ragasztópisztolyodat is, de akár a tűzőgépedet is bevetheted. Általában arany vagy piros színű szalaggal be szokták tekerni a szalmakoszorút, de ha nem szeretnél ezzel bajlódni, keress a boltban olyat, amelyik mohával bevont.

Tanács: ha van otthon hungarocelled, ne menj a boltba koszorúért! Számos kreatív módja van annak, hogyan lehet ezt az anyagot ünnepi köntösbe bújtatni, ráadásul festhető, szúrkodható és bármilyen más anyaggal is bevonható.

Forrás: pinterest.com

2. A gyertyák kiválasztása nélkül egy lépést se tovább!

Sokan a gyertyák kiválasztására szánják a legkevesebb időt, holott az adventi koszorú lényegét ez adja. Mivel jelképes jelentéséből adódóan is abszolút a gyertyáknak van a legfontosabb szerepe, megérdemli, hogy a koszorú legékesebb részét képezze. Éppen ezért én csak színes, különleges formájú, illatú és díszítésű gyertyákban gondolkodom a koszorú kapcsán, és ezt ajánlom neked is!
Ma már aligha találni olyan üzletet, ahol ne lehetne kapni gyertyát, úgyhogy bárhova térsz is be, biztos találsz. Fontos, hogy a mérete arányos legyen a választott alappal, ezért vannak a gyertyák a lista második pontján. Először válassz egy megfelelő koszorút, majd ahhoz mérten szerezd be a gyertyákat!
Ha hagyományos koszorút szeretnél inkább készíteni, a régi szokások alapján három lilát és egy rózsaszínt válassz! Mindnek megvan a vallási magyarázata, ha rákeresel az interneten, sok ezzel foglalkozó oldalt fogsz találni.

Tanács: kerüld el a nagy bevásárlóközpontokat, hogy ne kelljen annyi emberrel érintkezned! Helyette látogass el egy hobbiboltba, vegyél viaszt és készíts gyertyát házilag! Sokkal jobb érzés ránézni egy olyan koszorúra, amelyet teljes egészében te készítettél.

Forrás: pixabay.com

3. Öltöztesd ünnepi díszbe a koszorúdat!

Utolsó és egyben legnehezebb pontomhoz érkeztél, a díszítéshez. Idáig valójában nem volt nehéz feladatod, hiszen viszonylag rövid időbe telik beszerezni az alapot és a gyertyákat is. A legtöbb kreativitást és időt a díszítés veszi igénybe, mégpedig azért, mert ehhez a fázishoz érkezve már konkrét ötletek kellenek a díszítőelemek kapcsán, hogy befejezhesd a remekművet. Fontos, hogy gondold át, próbáld elképzelni magad előtt, milyen végeredményt szeretnél végül az ünnepi asztal közepén látni.
Miket lehet felhasználni dekoráció gyanánt? Bármit. A választék valóban a végtelenségig sorolható, úgyhogy a teljesség igénye nélkül összeszedtem néhányat, talán a legalapvetőbbeket:

  • apró gömbdíszek,
  • szalagok,
  •  különböző karácsonyi figurák (porcelánból, kerámiából vagy műanyagból),
  • girlandok,
  • gyöngyfüzérek,
  • flitterek és csillámporok,
  • hóspray,
  • izzósor.

Tanács: a karácsony bizonyos tekintetben a giccses díszítésről szól, ami sokszor a koszorúkon is meglátszik. Idén viszont azt javaslom, ne ezt a vonalat kövesd. Helyette tegyetek az erdőben egy sétát a családoddal, gyűjtsetek tobozokat, szép terméseket, fenyőágat vagy bármit, ami megtetszik, és díszítsetek ezekkel. Hidd el, boltban vásárolt elemek nélkül is tökéletes lesz a koszorú!

Remélem, hogy a cikk hasznos volt a számodra, és ha nem is készítesz koszorút, az elkészítés lépéseit olvasva bízom benne, hogy ünnepi hangulatba kerültél. Úgy döntöttél, hogy mégiscsak neki látsz egy saját tervezésű adventi koszorúnak? Ha készen vagy vele, mutasd meg Instagramon az @elteonline taget használva, hogy sikerült!

Kiemelt kép: pinterest.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]