Otthonról tájékozódhattak az érdeklődő diákok a szombathelyi képzésekről

December 10-én online, interaktív nyílt nap keretében tájékozódhattak a felvételi előtt álló diákok a szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központban induló képzésekről, a felvételi követelményekről, a továbbtanulás pénzügyi aspektusairól, és azonnali választ kaphattak kérdéseikre is.

Hagyományosan december elején rendezi meg az ELTE szombathelyi campusa az aktuális normál felvételi eljáráshoz kapcsolódó nyílt napjai közül az indító rendezvényt. Ekkorra már az Eötvös Loránd Tudományegyetem karai és egyéb szervezeti egységei – így a Savaria Egyetemi Központ – is túl vannak az ELTEfeszten, amely lényegében egy össz-ELTE-s nyílt napnak fogható fel. A Trefort-kert helyett idén a virtuális térben zajló pályaválasztó fesztiválon Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda munkatársa beszélt arról, hogy miért érdemes az ELTE-t választani és Szombathelyen tanulni, miután Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója köszöntötte a nézőket. Az élő bejelentkezés felvétele ide kattintva visszanézhető.

Mivel idén a járványügyi helyzet következtében sem az ELTEfeszten, sem a kisebb nyílt napokon nincs lehetősége részt venni a végzős diákoknak, nem tudnak személyesen ellátogatni az egyetemi épületbe, hogy testközelből ismerkedhessenek meg a sokszínű képzési palettával, az infrastruktúrával, a szolgáltatásokkal, valamint leendő oktatóikkal és hallgatótársaikkal, ezért a Savaria Egyetemi Központ december 2-án látványos akcióval üzent azoknak, akiket reményeik szerint jövő szeptemberben újdonsült hallgatóik között köszönthetnek majd. A luftballonos flashmob során az egyetem vezetése és a Hallgatói Önkormányzat néhány tagja az egyetemmel szemben található Alma Mater-szobor mellől 500 gyorsan lebomló, környezetbarát anyagból készült lufit engedett fel. A léggömbök – amelyeken a ma leggyakoribb keresztnevek közül 12 is szerepelt – azt szimbolizálták, hogy bár a személyes találkozást most kerülnünk kell, de az Egyetem akkor is várja leendő hallgatóit.

Forrás: ELTE SEK

A december 10-i online nyílt nap az első volt a Savaria Egyetemi Központ három ilyen jellegű, saját szervezésű rendezvénye közül. Elsőként Németh Péter, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Tanulmányi Hivatalának vezetője ismertette a felvételi szabályokat. A legfontosabb tudnivalók, a pontszámítási eljárások, a többletpontok rendszerének és határidők kiemelésével a felvételizők részletes jelentkezési kisokos birtokába kerülhettek. „A legfontosabb, amit egy felvételizőnek tudok tanácsolni, az az, hogy tájékozódjon alaposan és minden szükséges információt szerezzen be” – hangsúlyozta a hivatalvezető, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentkezésig hátralévő két hónapban rendszeresen érdemes követni az elsődleges információforrást, a felvi.hu oldalt.

Márkus Attila, a Diákhitel Központ munkatársa minden évben visszatérő előadó a szombathelyi nyílt napokon, hiszen a szervezők jól tudják: a továbbtanulás nem csupán elgondolás, hanem pénztárca kérdése is, ezért kiemelten fontos, hogy a diákok és főleg a szüleik alaposan tájékozódjanak ebben a témában is. „A felsőoktatás finanszírozásának kérdése nem feltétlenül népszerű, de meggyőződésem szerint mindenképpen fontos, hogy a lehető legtöbb információt összegyűjtsünk e tekintetben is, annak érdekében, hogy egy valóban jó és megalapozott döntést tudjunk hozni” – mutatott rá a szakember, aki javasolta a diákoknak, hogy a szüleikkel együtt látogassanak el a Diákhitel honlapjára is, hiszen ez a hitelforma az egyetemi évek költségeinek fedezésére igazán kedvező megoldás lehet.

Mivel az egyetemi évek a tanulmányi kötelezettségek teljesítésén túl a kikapcsolódásról, a szórakozásról és a közösségépítésről is szólnak, ezért Hajas Ádám, az ELTE Hallgatói Önkormányzat Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Helyi Képviseletének koordinátora a hallgatói élet legfontosabb eseményeit kívánta felvillantani az érdeklődő diákok előtt. „Egyrészt a buli és a szórakozás, másrészt a piacképes diploma is helyben van nálunk itt, Szombathelyen” – emelte ki, majd az elmúlt évek legemlékezetesebb fotóival illusztrálva bemutatta a SEK-es egyetemisták számára szervezett rendezvényeket.

A résztvevők között kisorsoltak egy Samsung tabletet

Csak úgy, mint az ELTEfeszten, ezúttal is Gaspari Gábor feladata volt az, hogy ismertesse a szombathelyi szolgáltatásokat, lehetőségeket és a szakkínálatot. A szombathelyi képzések mellett érvelve elmondta, hogy többek között az olcsó egyetemi élet, az ösztöndíjak széles skálája, a szinte teljesen biztos kollégiumi férőhely, az épületben található menza és a minőségi ELTE-diploma mind-mind amellett szól, hogy megéri a vasi megyeszékhelyen folytatni a felsőoktatási tanulmányokat.

Az élő esemény folyamán a diákoknak arra is volt lehetőségük, hogy feltegyék a bennük és a szüleikben felmerülő kérdéseket a közvetítés alatt megjegyzésben, amelyekre a Hallgatói Önkormányzat képviselői és a Tanulmányi Hivatal munkatársai azonnal válaszoltak. A kérdezőket leginkább a kollégiumi elhelyezés és a nyelvi szakkörök vagy kurzusok lehetősége, valamint az ösztöndíjak rendszere foglalkoztatta, különös tekintettel a Savaria Kiválósági Ösztöndíj elnyerhetőségére, amely a 400 felvételi pont fölött érkező hallgatóknak tíz hónapon keresztül havi 40 ezer forint, míg a legalább 450 felvételi ponttal rendelkező elsőévesek számára havi 80 ezer forint juttatást jelent.

Az egyórás közvetítés lezárulta után a szervezők egy Samsung tabletet sorsoltak ki az online résztvevők között. A szerencsés nyertest, akinek idén a Savaria Egyetemi Központ adhatta a karácsonyi ajándékát, privát üzenetben értesítették.

Az élő online nyílt nap felvétele továbbra is megtekinthető az ELTE Savaria Egyetemi Központ Facebook-oldalán. A videó cikkünk megjelenésekor közel kétezer megtekintésnél járt, így kijelenthetjük, hogy a szombathelyi campus az online térben is sikeresen el tudott jutni a leendő hallgatóihoz.

A következő alkalom, amikor a Savaria Egyetemi Központ kitárja virtuális kapuit, 2021. január 20-án délután négy órától lesz.

Kiemelt kép: ELTE SEK

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]