Cseresznyevirágzás, kalligráfia-tanfolyam, beszélgetés mentális zavarokról és kari nyílt nap – Áprilisi programajánló I.

Áprilisban is sok izgalmas, színes eseménnyel vár minket az egyetem. Számos érdekes tudományos program közül válogathatunk, de a Tanító- és Óvóképző Karra is betekinthetünk a nyílt napokon. A művészetek kedvelőinek most lehetőségük van kalligráfia- és állatfestő tanfolyamokra beiratkozni, aki pedig a természetben töltené az idejét, annak a Füvészkert remek programokat kínál a virágzó cseresznyefák lombjai alatt.

Április 5–6.: Kari Napok a TÓK-on

ELTE TÓK (1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40.) és online

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara hagyományos, kétnapos rendezvényének programját a Kar tanszékei állították össze. A Vizuális Nevelési Tanszék kiállítása már április 4-től megtekinthető, de lesz előadás a húsvéti ünnepekről a „Népmese kincstár” mesepedagógiai eszközeit bemutatva, illetve szerveznek tanár–diák tollaslabda-mérkőzést is. A Kari Napok keretében több kirándulás is lesz, és a résztvevők megismerkedhetnek többek között a kutyaterápiás foglalkozásokkal is. Két versenyt is ekkor rendeznek meg: a Szépkiejtési versenyt április 5-én, az Országos Népdaléneklési versenyt pedig 6-án. Lehetőség van az eseményen online és személyes részvételre is. További információk a Tanító- és Óvóképző Kar honlapján olvashatók.

Április 5. 14:00: Modernitás és mentális zavarok

ELTE TáTK Tanári Klub (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.)

2017-ben indult el az ELTE Szociológiai Intézet műhelysorozata, melynek keretében a szervezők szélesebb körben szeretnék bemutatni munkatársaik kutatásait, teret adva a szakmai vitának is. A következő alkalommal Sik Domonkos szociológus új tanulmánykötetéről beszélgetnek. Az ELTE TáTK Társadalomelmélet Tanszék habilitált egyetemi docensének tíz éve folyó kutatásait foglalja össze az Empty suffering. A Social Phenomenology of Depression, Anxiety and Addiction címmel, a Routledge Kiadónál 2021 végén megjelent munka. A kötet fenomenológiai, szociológiai és pszichológiai perspektívákat ötvözve keres választ arra a kérdésre, hogy milyen összefüggés áll fenn a modernitás és a különböző mentális zavarok (depresszió, szorongás és függőség) között.

Április 5. 16:00: Lemorzsolódás a felsőoktatásban

ELTE PPK Kari Tanácsterem (1057 Budapest, Kazinczy u. 23–27.) és online

2021 novemberében indította el legújabb előadássorozatát az ELTE PPK és az MTA Felsőoktatási Pedagógiai Munkacsoport. Az előadásokon elismert szakértők reflektálnak a felsőoktatásban végbemenő legfontosabb változásokra, kutatásalapú érvekkel alátámasztva véleményüket. A következő alkalom beszélgetését Stéger Csilla, a PwC Hungary munkatársa indítja el, bemutatva először a lemorzsolódás fogalomrendszerét. Majd Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem tanára tartja meg előadását A felsőoktatási lemorzsolódás kutatások felsőoktatáspedagógiai konzekvenciái címmel, utána pedig a Szegedi Tudományegyetem tanára, Csapó Benő ismerteti az SZTE-n alkalmazott felsőoktatási tanulmányi alkalmasságméréseket. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Április 7. 18:00: A történelem visszatér – az oroszukrán háború okai és következményei

ELTE ÁJK VI. Tanterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézete az NKE Amerika Kutatóintézettel együttműködésben szervez szakértői panelbeszélgetést az ukrajnai háború okairól és lehetséges következményeiről, beleértve a konfliktus nemzetközi politikai, biztonságpolitikai, valamint jogi vonatkozásait. Az egyetem docense, Mándi Tibor által vezetett beszélgetésen szóba kerülnek majd az egyes szereplők motivációi és cselekvései, illetve az ezek igazolására szolgáló narratívák. A panelbeszélgetésen részt vesz Arató Krisztina egyetemi tanár, az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet igazgatója, Kajtár Gábor, az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszék habilitált egyetemi docense, Mártonffy Balázs, az NKE Amerika Kutatóintézet vezetője és Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és intézetvezetője.

Április 7. 14:0019:00: Dialógusok az autizmusról

Online

Az ELTE Bárczi Autizmus Spektrum Pedagógiája Szakirány és az MTA-ELTE Autizmus Kutatócsoport már tizedik alkalommal szervez közös szakmai találkozót. A kezdeményezés célja, hogy segítsék a kutatók, szakemberek, autizmussal élő emberek és hozzátartozóik párbeszédét. A találkozó előadásai bemutatják az elmúlt tíz évben kiforrott és oktatott szakmai tartalmakat és a legfrissebb kutatásokat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Április 7. 17:0018:30: Madár- és kisállatfestő tanfolyam

Online

Nyolcalkalmas kurzust indít az ELTE Konfuciusz Intézet Horváth Janisz kalligráfus vezetésével. A résztvevők megismerkedhetnek a hagyományos kínai madár- és virágfestészet jellegzetes kisállatainak ábrázolásmódjaival, és el is sajátíthatják azokat. A képzés díja 8000 forint, ami tartalmazza a Zoom-on keresztül történő kurzus díját és a képzéshez kapcsolódó pdf formátumú oktatóanyagot. Jelentkezni a gajasz.eniko@konfuciusz.elte.hu címre írt levélben lehet.

Április 8. 18:0019:30: Kalligráfia-tanfolyam

Online

Az ELTE Konfuciusz Intézet egy másik nyolcalkalmas tanfolyamot is indít, ahol a résztvevők Horváth Janisz kalligráfus, tipográfus segítségével elsajátítják az eszközhasználatot, megtanulják a kínai írásjegyeket, miközben a karakterekhez kapcsolódó kultúrtörténeti ismeretekkel is gazdagodnak. A képzések időpontjai: április 8., 15., 23., 29., május 6., 13., 20. és 27. A képzés díja 22.000 forint, ami tartalmazza a Zoom-on keresztül történő kurzus díját és a képzéshez kapcsolodó pdf formátumú oktatóanyagot. Jelentkezni a gajasz.eniko@konfuciusz.elte.hu címre írt levélben lehet.

Április 9–10.: Sakura ünnep

ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25.)

Az ELTE Füvészkert a hagyományoknak megfelelően idén is megszervezi tavaszi rendezvényét a japáncseresznye virágzásához, Japán tradicionális ünnepéhez kapcsolódva. A hétvégén a helyszínen lesz többféle japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, egy japán dobegyüttes bemutatója, irodalmi est, japán kokeshi baba workshop és kiállítás, gooktatás, japán zenei koncertek, mangabemutató, és a szubkultúra kedvelőinek találkozójára is sor kerül. A kertben kiállítják a haikuíró pályázatra érkezett verseket.

Forrás: elte.hu

Képek forrása: TÓK, 24.hu, Átlátszó Oktatás, Facebook, csaladinet.hu, Modul Art Academy, kinainfo.hu, Impress magazin

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]