4+1 alternatíva kávé helyett, hogy jól induljon a reggel

Te is minden napodat egy bögre forró kávéval indítod, de kezded már unni? Ha igen a válasz, de számodra is elengedhetetlen, hogy a reggeli napindítód egy finom frissítő ital legyen, olvasd el cikkemet, hogy megláthasd, milyen lehetőségeid vannak még!

Most, hogy már megkezdődött a jó kis egyetemi tanulós időszak, nem árt, hogy frissen kezdd a napodat. Ugyan taglaltam már a kávézás pozitív hatásait, jóból is megárt a sok, néha mindenkinek kell egy kis változatosság. A leginkább kézenfekvő alternatíva manapság – főleg a korosztályunknak – az energiaital, viszont sajnos az az egyik legkárosabb választási lehetőség is egyben, éppen ezért azt ajánlom, kerüld a fogyasztását. Ha te is egészséges frissítő italra vágysz, nézd végig élénkítőim listáját és próbálj ki új italokat!

1. A legforróbb mind közül: tea

Forrás: pixabay.com

Első pontban rögtön a legalapvetőbb alternatívát kínálom fel, hiszen még kollégiumban is egyszerű elkészíteni, és a borongós őszi reggeleknek nagyon jó hangulatot tud adni. Minél koffeindúsabb, annál inkább élénkítő hatású, valamint több száz különböző ízvilágban vásárolható meg, tehát biztos találsz ínyedre valót. Ha nem tudod elsőre, mit válassz, két tippem is van. Elsősorban a mentateát ajánlom, hiszen már az illata is élénkít, maga a gyógynövény pedig felgyorsítja agyunk aktivitását. Amennyiben nem szereted az ízét, vegyél helyette gyömbérteát! A néphagyomány megfázásra, valamint hányingerre is használta ezt a csodaszert, ami jól jön a mostani őszi, szeles és esős időszakban. Ezen kívül tudniillik róla, hogy javítja a memóriát, ami nem hátrány, ha ZH-ra készül az ember.
Szeretnél teázni, de egyik általam javasolt sem ízlik neked? Olvasd el a gyógyteákról írt cikkemet, és találj magadnak új kedvenc forró italt a reggeleidhez!

2. Savanykással az édes napokért: citromos víz

Forrás: gyogyszernelkul.com

A tea után a listámon a citromos víz a második legkönnyebben elkészíthető ital, hisz semmi egyéb nem kell hozzá, csak egy darab citrom, valamint egy pohár víz. Egyszerű, de nagyszerű, hiszen a reggeli citromos víznek számos jótékony hatása ismert. Kezdetnek beindítja az emésztőrendszer működését, ezen kívül pedig hidratálja a testet, de még a májműködést is támogatja. Külön szeretném kiemelni azt a tényt is, hogy jót tesz a bőrnek, hiszen a citromban lévő antioxidánsok segítenek eltűntetni a ráncokat és a foltokat, valamint simább, egészségesebb kinézetű bőrt eredményeznek.
Kicsit savanyú ugyan, de ne aggódj, nem indul savanykásan tőle a reggel!

3. Gyümölcsösen szép az élet: smoothie

Forrás: thespruceeats.com

Az utóbbi három-négy év világszerte legfelkapottabb italával folytatom a listámat, hiszen egyenesen egészségbomba hírében áll. A smoothie – magyar nevén egyszerűen turmix – az egészséges életmód népszerűvé válásával egyidőben kezdte meg térhódítását, nem véletlenül. Bármilyen gyümölccsel vagy azok kombinációjával elkészíthető és kedvedre ízesítheted, nincsenek szabályok. A benne lévő gyümölcsök pedig nemcsak egészségesebbé teszik a testedet, hanem kellő energialöketet is adnak a nap elkezdéséhez. Főleg azoknak ajánlom ezt az italt mind közül, akik előszeretettel hagyják ki a reggelit, hiszen ez tápanyagban nagyon gazdag ital, fogyasztásával így végre nem üres hassal vágnak neki a napnak.
Én személy szerint a banános-ananászos-kókuszos (egyébként Sparban kapható) smoothiet szeretem a legjobban, így első körben mindig ezt ajánlom. Amennyiben nem szeretnéd a kedvecemet kipróbálni, de nincs ötleted, milyen Smoothiet készíts először, nézd végig a Mindmegette receptválogatását, az ott megtalálható több, mint húsz közül biztos találsz kedvedre valót!

4. Az egészségesebb kakaózásért: karob

Forrás: sobors.hu

Te sem hallottál még a karobról, igaz? Nos, nem található meg minden konyhaszekrényben, azt meg kell hagyni, viszont mindenképpen megér egy próbát, mert isteni finom. Ezt a kakaópótlóként elterjedt mennyei italt a szentjánoskenyérfa terméséből nyerik ki, ami főként Kis-Ázsia területén őshonos. Sokan azért preferálják, mert glutén- és laktózmentes, illetve a kakóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, ami nagymértékben mérgező anyagnak minősül.
Mivel az íze gyengébb a kakaónál, körülbelül másfélszeres adagra van szükség belőle, hogy hasonló intenzitású ízt érjünk el vele.
A karobot „mindenmentessége” miatt főleg az allergiásoknak ajánlom, hiszen a fent említetteken kívül nátriumszegény és koleszterinmentes is, tehát tényleg szó szerint bárki fogyaszthatja, még gyerekek és állatok is.

5. Az extravagáns reggelekért: matcha

Forrás: 1faydalari.com

Ugyan a matcha is tea, viszont mégis külön taglalom, mivel a japánok csodájának is nevezett ital nem a klasszikus értelemben vett teákra emlékezteti fogyasztóját a krémesebb, mégis lágyabb íze miatt.
Igazán jó élénkítő italként szolgál, hiszen háromszor annyi koffein található egy jó minőségű matcha-porban, mint egy átlagos teában, úgyhogy okosan kell fogyasztani belőle, izgalmas és különleges íze miatt viszont mindenképpen megéri. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett antioxidánstartalma még az áfonyáét is lekörözi. Polifenlokat is tartalmaz, amelyek jó célt szolgálnak szív- és rákos megbetegedések megelőzésében.
Akárcsak a karobport, úgy a matchát is legegyszerűbben herbáriákban lehet beszerezni, de internetről is könnyedén rendelhetők. Ha nem ijedsz meg az élénkzöld színétől, vegyél belőle bátran és próbáld ki! Garantálom, hogy nem fogsz csalódni!

Listám ezennel a végéhez ért, remélem, találtam számodra olyan alternatívát a kávé helyett, amit szívesen kipróbálsz majd. Tudom jól, hogy a kávénak nehéz ellenállni, ezért is gyűjtöttem össze a szombathelyi kávézási lehetőségeket, de ne feledd: jóból is megárt a sok! Lepd meg a tested egy kis változatossággal, és kezdd a reggelt mással!

Kiemelt kép: Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]