A SZoESE női kosarasai komoly célokat tűztek ki

A csapat irányítójával, a védekezéséről híres Jakubovics Dórival beszélgettünk 2019-ről és tervezgettük 2020-at.

Az idei Amatőr NB I Zöld csoportjának egy stabil, lassan évek óta együtt játszó csapattal vágtatok neki. Milyen szájízzel kezdted el az augusztusi alapozást?
Mint minden évben, nagyon vártam az alapozási időszakot. Előtte már nem bírtam magammal és július végén, augusztus elején eljártam futni, hogy ne nulláról kezdjem meg az augusztusi felkészülést. Minden szezon előtt van egy kis játékos mozgás a SZoESE háza táján, de a szokásos arcok megmaradnak. Idén viszonylag sokan „öregedtek” ki a junior korosztályból, így egyszerűbb a felkészülésünk a mérkőzésekre, ami például tavaly problémát okozott, mert több játékos is két csapatnál edzett és játszott. Idén ez nem lesz probléma, könnyedén tudunk 5-5-ben edzeni és gyakorolni, aminek meg is van az eredménye.

A bajnokságban hét mérkőzés áll mögöttetek, öt győzelem és két vereséggel álltok a táblázat negyedik helyén. Reális ez a szereplés?
Szerintem abszolút! Nagyjából így volt betervezve az év eleji szereplésünk, hogy hozható mérkőzéseket játszunk, amire fel is készültünk becsülettel. Eddig egy negatív szereplésünk volt, ami a Szekszárd elleni méretes zakó. Ott nem tudjuk mi történt, nagyon nem ment a játék, pedig fel voltunk készülve a Szekszárd agresszív védekezésére, de ezek szerint nem eléggé. Azonban ezt a mérkőzést próbáltuk minél előbb elfelejteni és tanulni belőle, amit csak lehetett. A másik vereségünket a TF csapatától szenvedtük el, ami még szerintem a mai napig fájó pont, hiszen azon az összecsapáson, ha kicsit talán jobban akarjuk és elhisszük, hogy nyerhetünk, meg is lehetett volna szerezni azt a bizonyos győzelmet. Mindez már történelem, csak előre nézünk és próbáljuk ezt a két botlást kijavítani!

Milyen hosszú, vagy rövid távú következtetéseket lehet levonni az eddigi öt győzelemből, illetve voltak intő jelek a két vereség alkalmával?
Mindenképpen agresszívabbnak kell lennünk védekezésben, hiszen az a tapasztalat, hogy erősödött a mezőny, nagyon sok olyan csapat van, akik ugyanolyan erőviszonyokat képviselnek. A lepattanók megszerzésében is fejlődnünk kell, valamint a gyorsindításaink ebben az évben valahogy akadoznak, erre is rengeteget edzünk, hogy fiatal csapat révén le tudjuk futni az ellenfeleinket. Edzőnk, Szabó László olyan csapatot, játékot épített fel, hogy ezekből a könnyű kísérletekből megszerezzük az előnyt a mérkőzéseken.

Nagyon szoros a bajnokság néhány mérkőzésből álló győzelmi, vagy vesztes sorozat komoly tényező lehet. Mi a csapat célja 2020-ban?
Mint említettem, sok olyan csapat van, akik egy erőviszonyt képviselnek. Egy vesztes mérkőzés két, akár három helyezés mínuszt is jelenthet a tabellán, ezért nem szabad hibázni. Az év elején nem tudtunk messzemenő következtetéseket levonni a bajnoksággal kapcsolatban, hiszen sok új csapat részvételével indult el a Zöld csoport. Lassan azonban körvonalazódni látszanak az erőviszonyok, így kezdünk komolyabb célokat megfogalmazni. A lányokkal azt beszéltük – persze vezetőedzőnkkel egyeztetve –, hogy mindenképpen a középmezőnyben szeretnénk végezni, akár a negyedik, vagy a harmadik hely is meglehet a bajnokság végén.

Viszont az Egyetemi Bajnokság a SZoESE női csapata nélkül indult. Miért nem tudtatok részt venni a bajnokságban?
Szomorú tény, hogy idén sajnos nem tudunk részt venni ebben a bajnokságban. Ennek oka nagyon egyszerű: sajnos egyre kevesebben jelentkeznek „vidéki” egyetemekre, beleértve a szombathelyi egyetemet is. Mindenkit a nagyvárosi élet miatt Budapest, vagy épp a kosárlabda miatt Miskolc, Győr, Pécs vonz. Sajnos az egyetemünkön kevés a lány kosárlabdázó, négyen lettünk volna a csapatban, így sajnálatos módon nem tudtunk elindulni az Egyetemi Bajnokságban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]