Új filmes élményekkel vár a Műhely Mozi!

2018 tavaszán, majd néhány hónap pihenő után az év őszén a nagy, eddig főleg egyetemi hagyományokkal rendelkező szombathelyi művészmozi-kultúra újabb programsorozattal gazdagodott. A Savaria Irodalmi Műhely filmes fiókjaként működő Műhely Mozi vetítéssorozat egy eklektikus merítés volt az elmúlt évek és a múlt század filmtörténeti kuriózumai közül. Az AGORA-Savaria Filmszínház és a Műhely szervezői idén tavasszal harmadszorra is összefognak, hogy tovább tágítsák az arra fogékonyak filmes horizontját.

Boldog az a város, amelynek olyan mozija, a mozijának pedig olyan nyitott, lelkiismeretes dolgozói vannak, amilyen a szombathelyi Savaria MoziMayer Rudolf, a filmszínház vezetője, az Agora mozgókép szakágának irányítója kérésünkre így emlékezett vissza az általa is szervezett 90-es évekbeli „hőskorra”: „A szombathelyi filmklubmozgalomnak több évtizedes múltja van a városban. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola A-épületi Dísztermében, majd a rendszerváltáskor az intézmény D-épületében működő Örökmozgó Művészmozi a szorgalmi időszakhoz kapcsolódóan minden hétköznap jelentkezett egy-egy jelentős alkotással. A főiskolán működő műhely nem volt egyedül, hiszen időről időre a HEMO-ban (ma a Weöres Sándor Színház), a Lenin út 62-ben (Szelestey utca), a Savaria Filmszínház kamaratermében vagy a Képtárban is voltak filmvetítések.”

A filmszínház jelenlegi dolgozói, a fentebb taglalt örökség jelenlegi ápolói már-már kissé varázslók is: minden évad előtt kezükbe kapják a szervezők által igényelt filmek listáját, ők pedig a lehetőségekhez mérten levadászták őket. Ezek a lehetőségek pedig egészen aránytalanok: a közelmúltban bemutatott filmek, a magyar filmipar termékei, illetve egyes, hazánkban vagy hazánk számára megvásárolt életművek jelentik azt a merítést, amelyben a Műhely Mozi listáját össze lehet állítani. Ugyanakkor a Savaria Mozi annyi előnnyel indul ebben a szerkesztői kutatásban, hogy valóban egy művészmozi-örökséget visz tovább, műsortervének a mai napig tekintélyes hányadát adják az ilyen jellegű hazai és nemzetközi mozgóképek, tehát nyilvánvalóan rendelkezik a megfelelő csatornákkal a filmek beszerzéséhez.

Az első csütörtök esti kamaraterembeli vetítés (nézőcsalogató jelleggel) egy már-már populáris alkotás lesz: január 23-án a Volt egyszer egy… Hollywood című Tarantino-filmet láthatják a Műhely Mozi résztvevői. A lassan építkező, ám magával ragadó hangulatú mozifilm a régi idők amerikai filmiparának ikonikus alakjait mutatja be, középpontban pedig a Roman Polanski családja elleni merénylet áll. Leonardo DiCaprio és Brad Pitt jutalomjátéka ez a film, ráadásul ez az első közös produkciójuk is.

Február 6-án a legendás rendező, Martin Scorsese Az ír című maratoni hosszúságú filmjével merülhetnek alá a mozi vendégei a vérszennyes amerikai maffia hétköznapjaiba. A Netflix segítségével elkészült eposz címszerepében a CGI-technológia segítségével megfiatalított Robert De Niro remekel, de ő csak a jéghegy csúcsát jelenti a tiszteletet parancsoló szereplőgárdában. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díj jelölést is szerzett Élősködőket február 20-án láthatja a közönség. A dél-koreai Bong Joon rendezése esélyesként száll ringbe az aranyszobrocskáért. Március 5-én a hazai Rossz versek következik, amely Reisz Gábor legújabb filmje és 2019-ben a legjobb játékfilm díját is elnyerte az 5. Magyar Filmhéten.

Március 19-én egy némiképp különleges izlandi dokumentumfilm, a Tejháború kerül terítékre, majd ezt követi április 2-án a Tarkovszkij-alkotás, az Andrej Rubljov, amit várhatóan a nagyteremben, meghívott vendégek jelenlétében vetítenek a Műhely szervezői. A dél-amerikai szerelmi történetre épülő Az átkelés madarai című többnemzeti produkcióra április 16-án, Gaspar Noé szürreális elemekkel dolgozó Extázisásra április 30-án válthatnak jegyet az érdeklődők. Május 14-én Fehér éjszakák című amerikai művészhorroron szoronghatnak együtt a filmkedvelők, majd május 28-án a szintén Oscar-érdekelt Joaquin Phoenix főszereplésével forgatott Sosem voltál itt zárja a Műhely Mozi harmadik évadát.

Vincze Márton és Kocsis Marcell szervezők elsősorban a középiskolásokat és az egyetemistákat várják a filmvetítésekre, de örömmel fogadnak bárkit, akinek felkelti az érdeklődését a tervezett program. A 2018-as esztendőben a nézőszámok rapszodikusan alakultak: míg az Isteni műszak című filmen hárman ültek, addig Tarkovszkij Stalkerjára pótszékeket kellett behozni. „A BDTF-en, majd a jogutód intézményekben mindig is volt filmes képzés, ezért a különböző filmkluboknak megvolt a hallgatói bázisa, amelyhez csatlakoztak a szombathelyiek is. Bár a helyi felsőoktatás az utóbbi években jelentősen átalakult, ma is van hallgatói igény a tematikus filmsorozatokra” – foglalta össze az egyetemi közönséggel kapcsolatos idei várakozásokat Mayer Rudolf.

Vincze Márton képzőművész pedig hozzátette: Szerintem a célunk nem az, hogy a szombathelyieknek adjunk egy plusz lehetőséget estére, hanem egy olyan platformot szeretnénk meghonosítani, aminek a neve hallatán mindenkinek az ugrik be, hogy érdekes filmeket láthat. Nem moziba megyünk este, hanem Műhely Moziba, amelyet kötetlen beszélgetés követ a látottak alapján. Ez kicsit más, nem annyira szórakozás, inkább kirúgás a komfortzónából, különösen a most következő harmadik évad!”

A Műhely Mozi vetítései a mozi kamaratermében lesznek, kéthetente csütörtökön, este nyolckor. A jegyár egységesen 800 forint, amit elsősorban a diákság pénztárcájához igazított a filmszínház.

 

Forrás: f21.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]