Tíz sportág 1200 sportolója Budapesten – ilyen volt a XIII. KEK

Idén már a XIII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját rendezte meg a BEAC a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében. Az eseményre a budapesti és vidéki egyetemek mellett több csapat érkezett Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke a díjátadón kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben válságok sora nehezítette a mindennapjainkat. A 2020-ban felbukkanó koronavírus-járvány után most háború dúl a szomszédunkban, azonban a KEK-en részt vevő fiatalok mégis évről évre megmutatják, hogy a sport ezekben az időkben is különleges összetartó és közösségformáló erővel bír.

A multisport-esemény az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás és futsal mellett idén először egészült ki teqball-, darts-, e-sport- és sakktornával.

Az esemény egyik kiemelt programja a szombati nap során a II. KEK Run volt, melynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A több száz résztvevő futó között rajthoz állt többek között Becsei András, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatója, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Murai László, a HÖOK elnöke, valamint Kazi Tamás, a Fradi sportolója, 34-szeres magyar válogatott középtávfutó, olimpikon. A mezőnyt Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora indította útjára. A versenyt 5,5 km-en és 10 km-en a férfiaknál Kovács Attila (SzoESE), a nőknél 5,5 km-en Tóth Dorka Sára, míg 10 km-en Dr. Kovács Éva, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyerte.

A 2022-es torna az ELTE-BEAC Pluhár István labdarúgópályán kezdődött, egy BEAC – KEK Felvidék válogatott párharccal. A rangadót a KEK Felvidék válogatott nyerte 6–3-ra.

A kosárlabdatornán a nőknél a Budapesti Corvinus Egyetem, míg a férfiaknál az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportolói állhattak a dobogó legfelső fokára. Az 5. alkalommal megrendezett röplabdatornán a nőknél szintén az ELTE bizonyult a legjobbnak, míg a férfiaknál a Szegedi Tudományegyetem, mix kategóriában pedig a Budapesti Corvinus Egyetem zsebelte be az első helyezésért járó vándorkupát. Az öregdiákoknál az erdélyi Villám Kolozsvár csapata aratott fényes sikert.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Pánczél Károly végezte el. A döntő mérkőzést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem játszotta.

Mindkét csapat keményen védekezett a döntőben, így a tiszta játékidő nem hozott eredményt. A 0–0-val záruló rendes játékidőt követően a kupa sorsa tizenegyespárbajjal dőlt el, ebben az ELTE csapata bizonyult jobbnak.

A félidőben a Ludovika SE és a BEAC cheerleadercsapatai szórakoztatták színes bemutatóikkal a közönséget.

A díjátadón Pánczél Károly mellett közreműködött Dr. Kovács Gábor dandártábornok, az NKE Rendészettudományi Karának dékánja, Rósa Henrik korábbi válogatott labdarúgó, az NKE Campus Igazgatóságának főigazgatója, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Vasák Bertalan, a Budapesti Röplabda Szövetség elnöke, Kaszás Attila, a Viwa Vitaminwater ügyvezetője, Bitera Mónika, az MVM CEEnergy kommunikációs csoportvezetője, továbbá Horváth Bernadett és Böröndy Vivien, a Ludovika Csata kosárlabdacsapatának válogatott játékosai.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szervezői. A kupán résztvevők nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatnak idén is, így a Tiszaújlaki 2. számú Széchenyi István Középiskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és adományokat.

A multisport-esemény támogatói a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Ferencvárosi Torna Club, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., MVM CEEnergy, OTP Bank, BÁV Zrt., Rákóczi Szövetség, Romániai Magyar Demokrata Szövetség Communitas Alapítvány, a Decathlon, az ELTE Online, a Ludovika-FCSM Csata Kosárlabda, a Magyar Kosárlabda Szövetség, az MLSZ Budapesti Igazgatósága, a Budapesti Röplabda Szövetség, a Magyar Röplabda Szövetség, a Magyar Sakk Szövetség, a Nemzetközi Teqball Szövetség, a Magyar E-sport Szövetség, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, az ELTE és az NKE Hallgatói Önkormányzata, a Budapest Cowbells, a Viwa Vitaminwater, a Trollfoci, a Joma, valamint a Mayer Pincészet voltak.

A KEK Run főtámogatója 2022-ben is az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. volt, további kiemelt támogatói pedig a Viwa Vitaminwater, valamint a Manna ABC.

A soron következő XIV. KEK 2023. március első hétvégéjén újból közös sportolásra hívja határok nélkül valamennyi magyar egyetem hallgatóit.

A XIII. KEK-en készült valamennyi fotó hamarosan elérhető a KEK Facebook-oldalán!

Részletes eredmények: https://kekbudapest.hu/2022/03/05/tiz-sportag-1200-sportolo-talalkozott-budapesten/

Forrás: BEAC

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]