Múzeumok Éjszakája 2019 – Középpontban a nyugat királynője

Idén a Múzeumok Éjszakája programsorozat kiemelt helyszíne nem más, mint Szombathely lesz. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük nektek, hogy milyen programok várnak rátok június 22-én a vasi megyeszékhely több múzeumában.

Idén immár 17. alkalommal rendezik meg hazánkban a Múzeumok Éjszakáját, melynek különlegessége, hogy a Kultúráért Felelős Államtitkárság minden évben témát és fővárost rendel az adott évi eseményhez. Eger, Kecskemét, Debrecen és Pécs után 2019-ben nyugat-dunántúli városként Szombathely kapott lehetőséget arra, hogy kiemelt helyszínként vegyen részt a programon. Az érdeklődők nyolc helyszínen csöppenhetnek bele a múzeumok világába. A Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum mellett a levéltár, a bíróság és a vasút is fogadja a látogatókat. Nem mellesleg betekintést nyerhetünk az egykori zsinagógába is, ugyanis a város szimfonikus zenekara is betekintést enged a hangversenytermébe. Az idei évben a fő tematika a digitalizáció és az utazás, melynek fontosságát talán nem is kell hangsúlyoznunk a 21. században. Minden helyszínen valamilyen módon ezek köré szerveződnek majd a programok.

Savaria Múzeum

Választ kaphattok arra, hogy milyen szerepe van ma a digitalizációnak a művészetekben és a tudományban. Az utazó laborban meg is nézhetitek, hogyan történik a digitalizáció a gyakorlatban, de szó lesz arról is, milyen távlatokat nyit a digitális technika a régészetben, az építészetben és az orvostudományban. Részletes program ide kattintva.

Smidt Múzeum

Minden bizonnyal ez lesz az éjszaka legédesebb szombathelyi programja, ugyanis az este 7-kor megnyíló Egy szelet Szombathely című kiállítás a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja el a látogatókat, sőt, még édesség készítésre és díszítésre is lehetőség nyílik majd. Részletes program ide kattintva.

Szombathelyi Képtár

A Szombathelyi Képtár programjába bekapcsolódik az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszéke is. Egyrészt lehetőségetek nyílik arra, hogy újra, vagy ha még nem tettétek meg, akkor végre megtekinthessétek a végzős hallgatótársaitok Ugródeszka, sekély víz címet viselő diplomakiállítását. Sőt, a Tanszék óraadója, Salamon Júlia este fél 7-től tárlatvezetést tart. Másrészt Balassa Klaudia ökotudatos márkájával, a Lauddal egy textilzsáknyomó workshopot tart este 7 és 9 óra között, ahol elkészíthetitek a jövőbeli egyedi #zerowaste tasakjaitokat. Ha viszont úgy érzitek, hogy nincs megfelelő kézügyességetek ehhez, vagy a nagy érdeklődés miatt nem estek bele abba a 15 főbe, aki részt vehet a foglalkozáson, ne csüggedjetek! A márka megálmodója ugyanis nyereményjátékot indított a Laud Facebook oldalán, így június 23-án ki fog sorsolni egy tanúsítvánnyal rendelkező pul szalvétát, egy nagy ételtasakot és egy tüll piac zsákot a jelentkezők között. A nyereményjáték részvételi feltételeiről ide kattintva tájékozódhattok. Részletes program ide kattintva.

Ingyenes workshop a Laud megálmodójával, Balassa Klaudiával – Fotó: Laud Facebook oldal

Iseum Savariense

Választ kaphattok arra, hogy hogyan készül a történeti korú épületek digitális rekonstrukciója, valamint bemutatásra kerül a 3D-szkenner is. Részletes program ide kattintva.

Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára

„Kipróbálnátok” a vármegyei börtön pincéjében a korabeli kínzóeszközöket? Itt a lehetőség! Ugyanakkor a levéltárosok vezetésével a máskor látogatóktól elzárt raktárakat is be lehet majd járni.

Szombathelyi Törvényszék

Interaktív bírósági tárgyalás, ahol vádlottak vagy tanúk lehettek akár ti is, de minden más valós lesz. Ezen kívül megtudhatjátok, hogyan dolgoznak a vasi helyszínelők, távközlési eszközökből kiállítást tekinthettek meg, de akár a középkori boszorkányperekről is hallgathattok előadást.

MÁV és GySEV

A látogatók megtekinthetik az állomás B vágányán a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. kiállított mozdonyait és motorkocsijait, az új IC+ személykocsit, valamint a GySEV Zrt. központi forgalomirányító központját (KÖFI), sőt, bepillanthatnak a mozdonyjavító műhelyben folyó munkálatokba is. Részletes program ide kattintva.

Savaria Szimfonikus Zenekar

A Savaria Szimfonikus Zenekar is fogadja majd a látogatókat. A zenészek körbevezetik majd a látogatókat az egykori neológ zsinagógában, mely 1975 óta hangversenyteremként funkciónál. Az este folyamán többször is sor kerül majd interaktív minikoncertre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]